Από το Internet των πραγμάτων στο Internet των κτημάτων

Από το Internet των πραγμάτων στο Internet των κτημάτων

Του Γιάννη Γορανίτη

Αν σας ζητούσαν να μαντέψετε ποιος κλάδος της οικονομίας αναμένεται να ευνοηθεί από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η γεωργία δύσκολα θα σας έρθει πρώτη στο μυαλό. Ούτε δεύτερη, πιθανότατα ούτε τρίτη. Κι όμως, η καλλιέργεια της γης έχει ήδη περάσει στην ψηφιακή εποχή και οι προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι απεριόριστες.

Η ψηφιακή γεωργία έχει ξεκινήσει ήδη να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και χώρες με προοπτικές μεγέθυνσης της γεωργικής οικονομίας, όπως η Ελλάδα, έχουν μόνο να ωφεληθούν από τη νέα εποχή της καλλιέργειας και αξιοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής.

Σήμερα κάθε αγρότης στην Ευρώπη «ταΐζει» 144 ανθρώπους, μια αύξηση της αναλογίας κατά 300% από το 1980, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιλογές για μεγιστοποίηση της παραγωγής να έχουν εξαντληθεί. Η στροφή σε πιο σύγχρονες μεθόδους, αλλά και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αποτελούν μονόδρομο.

Drones πάνω από τα χωράφια

Στην έκθεση CEBIT που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Αννόβερο παρουσιάστηκε μια σειρά λύσεων και εφαρμογών ειδικά σχεδιασμένων για τη νέα εποχή της ψηφιακής γεωργίας. Η σύνθεση των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας με σύγχρονες, η ψηφιοποίηση της παρακολούθησης των καλλιεργειών, τα δικτυωμένα γεωργικά μηχανήματα και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα και φουτουριστικά παρουσιάστηκαν στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Roland Berger, οι έξυπνες εφαρμογές για γεωργούς θα αυξάνονται με διψήφια ποσοστά ετησίως μέχρι το 2020, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά και πολλαπλάσιες επενδυτικές ευκαιρίες για νέους καλλιεργητές γης. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα ΕΔΩ.

Από λύσεις πλήρους ψηφιακής διαχείρισης της γεωργικής παραγωγής, έως εφαρμογές παρακολούθησης καιρικών και εδαφικών συνθηκών και από δικτυωμένα τρακτέρ, μέχρι φυτά με πομπούς, μια τεράστια γκάμα συσκευών και εφαρμογών μας προετοιμάζουν ήδη για το πέρασμα από το Internet των πραγμάτων στο Internet των κτημάτων.

Για παράδειγμα το σύστημα 365FarmNet https://www.365farmnet.com/en/ της Claas δίνει στον αγρότη τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων –από την κατανάλωση των λιπασμάτων, την ποιότητα των σπόρων και του εδάφους, τις ώρες λειτουργίας των μηχανημάτων, την ακριβή σύνθεση της συγκομιδής και πολλά ακόμη, που παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο:

Στη CEBIT παρουσιάστηκαν ακόμη και drones τα οποία ίπτανται πάνω από κτήματα, προκειμένου να μεταφέρουν οπτικό υλικό και πληροφορίες, αλλά και δείγματα χώματος, ώστε να διεξάγονται αναλύσεις χωρίς να απαιτείται ο γεωργός να βρίσκεται επί τόπου. Κυκλοφορούν ήδη μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τα οποία μπορούν να ψεκάζουν καλλιέργειες, να λιπαίνουν ή να ελέγχουν απομακρυσμένα αγροκτήματα για παραβιάσεις, ασθένειες και παράσιτα.

Τα ρομπότ που αρμέγουν αγελάδες

Στη γερμανική πόλη Beckum αρκετοί αγρότες χρησιμοποιούν ήδη ένα πρωτοποριακό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης και drones, χάρη στο οποίο μπορούν να καταπολεμούν τα σκουλήκια που πλήττουν τις καλλιέργειες καλαμποκιού, κατανέμοντας τα αυγά μιας ειδικής σφήκας που καταπολεμά τους εχθρούς των καλλιεργειών τους. Ως τώρα εκτελούσαν την ίδια εργασία με τα παραδοσιακά τρακτέρ, καλύπτοντας λιγότερα από τα μισά των 320.000 τ.μ. την ημέρα που καλύπτουν τα drones και καταστρέφοντας φυσικά πολλούς καρπούς.

Ο συμπατριώτης τους Steffen Hake από το Wagenfeld-Strohen διαθέτει μια πλήρως ψηφιακή φάρμα. Οι 240 αγελάδες του φορούν κολάρα που μετρούν τη θερμοκρασία, τους παλμούς τους και άλλα ζωτικά στατιστικά και τον ειδοποιούν με SMS στο κινητό του όταν κάτι δεν πάει καλά ή όταν π.χ. είναι έτοιμες να γεννήσουν. Επίσης τρώνε από τηλεχειριζόμενες ταΐστρες, ενώ το άρμεγμά τους αναλαμβάνουν ρομποτικές μηχανές.

 

(Φωτ.: Ο Steffen Hake παρακολουθεί τη φάρμα του σε πραγματικό χρόνο από την άνεση του PC του. Photo Credit: Microsoft.)

Το Internet of Things στο αμπέλι

Ακόμη και οι οινοποιοί μπορούν να ωφεληθούν από την ψηφιακή γεωργία. Το Tracovino, μια λύση που ανέπτυξε η Ericsson σε συνεργασία Intel, αποτελεί την καρδιά του έξυπνου αμπελώνα. Περισσότερα ΕΔΩ.

Το έξυπνο σύστημα καταγράφει τα θρεπτικά συστατικά του χώματος, την υγρασία και τη θερμοκρασία εδάφους και αέρα, την ένταση των ανέμων, την ώρες και την ένταση της ηλιοφάνειας και μεταδίδει τα δεδομένα στο Cloud. Μέσω ειδικής εφαρμογής ο καλλιεργητής παρακολουθεί τα πάντα στην οθόνη του tablet ή του κινητού του, κάνοντας τη ζωή του πιο εύκολη και την καλλιέργεια του ποιοτικότερη.

Ενδεχομένως όλα αυτά να φαντάζουν πολύ φουτουριστικά και απλησίαστα για τον Έλληνα αγρότη. Αλλά ενδέχεται να αποτελούν ευκαιρία για τον καλλιεργητή της νέας εποχής, που δεν περιμένει στο καφενείο να βρέξει επιδοτήσεις. Άλλωστε, μια άλλη έρευνα της Bitkom υποστηρίζει ότι η προστιθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων που θα προέλθει από την αξιοποίηση της τεχνολογίας θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, ενώ η ανάπτυξη της γεωργίας στην Ευρώπη θα ξεπεράσει το 1,2% ετησίως.