Anthropic: Ο CEO της εταιρείας ανησυχεί για κατασκοπεία σε κορυφαίες εταιρείες AI των ΗΠΑ
AP/Jeff Chiu
AP/Jeff Chiu

Anthropic: Ο CEO της εταιρείας ανησυχεί για κατασκοπεία σε κορυφαίες εταιρείες AI των ΗΠΑ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Anthropic Ντάριο Αμοντέι εξέφρασε ανησυχίες ότι κατάσκοποι, πιθανότατα από την Κίνα, παίρνουν στα χέρια τους δαπανηρά «αλγοριθμικά μυστικά» από τις κορυφαίες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης των ΗΠΑ και γι' αυτό τον λόγο ζητά την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το techcrunch, μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων τη Δευτέρα, ο Αμοντέι δήλωσε ότι η Κίνα είναι γνωστή για τη «βιομηχανική κατασκοπεία μεγάλης κλίμακας» και ότι εταιρείες AI όπως η Anthropic είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκονται στο στόχαστρο.

«Σε πολλά από αυτά τα αλγοριθμικά μυστικά, υπάρχουν μυστικά αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων που είναι μερικές γραμμές κώδικα», είπε. «Και, ξέρετε, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να τα κλέψουν και ίσως τα καταφέρνουν».

Ο Αμοντέι πρόσθεσε ότι περισσότερη βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση για την άμυνα έναντι αυτού του κινδύνου θα ήταν πολύ σημαντική, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι είδους βοήθεια θα χρειαζόταν.

H Anthropic αρνήθηκε να σχολιάσει στο TechCrunch τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις, αλλά αναφέρθηκε στις συστάσεις που έκανε προς το Γραφείο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής (OSTP) του Λευκού Οίκου νωρίτερα τον Μάρτιο.

Στην εισήγησή της, η Anthropic υποστηρίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με τους ηγέτες της βιομηχανίας Τεχνητής Νοημοσύνης για να ενισχύσει την ασφάλεια στα εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης συνεργαζόμενη με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Οι παρατηρήσεις συνάδουν με την επικριτική στάση του Αμοντέι απέναντι στην κινεζική ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Συγκεκριμένα είχε ζητήσει ισχυρούς ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ στα τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κίνα, ενώ δήλωσε ότι το DeepSeek σημείωσε «τη χειρότερη βαθμολογία» σε ένα κρίσιμο τεστ ασφάλειας δεδομένων για βιολογικά όπλα που διεξήγαγε η Anthropic.

Οι ανησυχίες του Αμοντέ, τις οποίες εξέθεσε, μεταξύ άλλων, στο δοκίμιό του «Machines of Loving Grace», επικεντρώνονται στην Κίνα που χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για αυταρχικούς και στρατιωτικούς σκοπούς.

Αυτού του είδους η στάση έχει οδηγήσει σε επικρίσεις από ειδικούς της κοινότητας της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο, όχι λιγότερο, στην Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου να αποφευχθεί μια κούρσα εξοπλισμών που θα έχει ως αποτέλεσμα η κάθε χώρα να κατασκευάσει ένα σύστημα τόσο ισχυρό που οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να το ελέγξουν.