Αλγόριθμοι σε τροχιά ενισχύουν το διεθνές εμπόριο

Αλγόριθμοι σε τροχιά ενισχύουν το διεθνές εμπόριο

Έχουν το μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών αλλά εξαιρετικά ανεπτυγμένη νοημοσύνη. Οι δύο νανοδορυφόροι που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη έχουν στόχο να ενισχύσουν το διεθνές εμπόριο, παρέχοντας έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση στις επιχειρήσεις.

Οι δορυφόροι που κατασκευάζονται στη Γλασκώβη θα αποτελέσουν μέρος ενός σμήνους περίπου 100 αντικειμένων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη και θα βοηθούν στην πρόβλεψη της κίνησης των παγκόσμιων πόρων, έτσι ώστε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να λαμβάνουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Για να το πετύχουν αυτό «τρέχουν» λογισμικό με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Τα μέλη του δορυφορικού δικτύου θα ανταλλάσσουν δεδομένα τόσο μεταξύ τους όσο και με τους σταθμούς εδάφους, κάτι που θα  μειώνει το χρόνο ανάμεσα στη συλλογή στοιχείων και την παράδοσή τους στους πελάτες.

Παρά την πανδημία του κορονοϊού το πρόγραμμα επιταχύνθηκε χάρη στην πλήρη υποστήριξη από την ESA. Οι δορυφόροι έχουν κατασκευαστεί από τη βρετανική Spire Global, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην προγνωστική ανάλυση για την παγκόσμια ναυτιλία, την αεροπορική βιομηχανία και τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Η Spire χρησιμοποιεί συστήματα αυτόματης αναγνώρισης για να εντοπίσει τη θέση των πλοίων στους ωκεανούς. Το δίκτυό της «συλλαμβάνει» την ταυτότητα, τη θέση, την πορεία και την ταχύτητα κάθε σκάφους. Χάρη στους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, μπορεί να προβλέψει τις θέσεις των πλοίων και την εκτιμώμενη ώρα άφιξης τους στα λιμάνια, επιτρέποντας στις αρχές να διαχειρίζονται με αποτελεσματικότητα  την φόρτωση και την εκφόρτωση σε αποβάθρες με κίνηση.

Πρακτικά το δίκτυο της Spire επιτρέπει στις επιχειρήσεις να γνωρίζουν από πριν, πότε θα παραλάβουν τα φορτία τους ώστε να προγραμματίζουν την παραγωγή και τη διανομή των προϊόντων ανάλογα. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουν χρόνο και χρήμα.

Σύμφωνα με την NASA περίπου 8.378 συσκευές παντός είδους έχουν σταλεί στο διάστημα εδώ και έξι δεκαετίες, ενώ 4.987 δορυφόροι συνεχίζουν να περιφέρονται πάνω από τα κεφάλια μας. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι πάνω από χίλιοι τέθηκαν σε τροχιά μόνο τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η Ένωση Δορυφορικών Βιομηχανιών (Satellite Industry Association) υποστηρίζει ότι κατά μέσο όρο 144 δορυφόροι αναπτύσσονταν ετησίως μεταξύ του 2012 και του 2016. Πρόκειται για αύξηση 53% σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, δημιουργώντας μια βιομηχανία η οποία αποτιμάται στα 339,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν θα πρέπει να ξενίζει κανέναν. Το διάστημα μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε προνομιακό πεδίο ενασχόλησης για λίγους φορείς και οργανισμούς, ελάχιστων κρατών. Σήμερα η αναδυόμενη υπερδύναμη σε τροχιά θα είναι ο ιδιωτικός τομέας. Χάρη στη μείωση του μεγέθους και του κόστους των δορυφόρων, η αγορά του διαστήματος έχει ανοίξει για όλους.