Τα ρομπότ παίρνουν... προαγωγή!

Τα ρομπότ παίρνουν... προαγωγή!

Smartphones, gadgets, ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους περνάνε «δύσκολα» στα χέρια μας καθημερινά. Πέρα, λοιπόν, από τους γνωστούς κατασκευαστές hardware, υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι, που δουλειά τους είναι να «θωρακίζουν» τις συσκευές με τρόπους ώστε να αντέχουν για πολλά χρόνια χρήσης. Η βρετανική εταιρεία P2i, για παράδειγμα, επικαλύπτει με υδατοαπωθητικούς νανομανδύες τα smartphones και κανονικά οι μηχανικοί της ταξιδεύουν στα εργοστάσια των πελατών της για να εντοπίσουν και να λύσουν προβλήματα ελέγχου ποιότητας.

Αυτό, όμως, δεν είναι δυνατό τους τελευταίους μήνες σ' έναν κόσμο όπου οι πτήσεις και η μετακίνηση ανθρώπων γίνονται με το σταγονόμετρο. Ετσι σε ορισμένα εργοστάσια η P2i βασίζεται πλέον σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εντοπίζει ακόμη και τα παραμικρά ελαττώματα στην παραγωγική διαδικασία. Η P2i χρησιμοποιεί την τεχνολογία μιας άλλης εταιρείας, της Instrumental. Κάμερες περιστοιχίζουν τα μηχανήματα νανο-επικάλυψης της P2i, εξετάζουν τα smartphones μετά την επεξεργασία τους και ένας αλγόριθμος «ουρλιάζει» εάν η διαδικασία φαίνεται να πηγαίνει στραβά. Αυτό το σύστημα ευφυούς όρασης είναι η κύρια μεθοδολογία ελέγχου ποιότητας τώρα και το καλύτερο είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει εξ αποστάσεως, χωρίς τη φυσική παρουσία ανθρώπων.

Βαθιά Μάθηση 

Η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους να επανεξετάσουν τις καθιερωμένες πρακτικές και να κάνουν στροφή προς τεχνολογικές λύσεις. Έτσι, η τηλεπισκόπηση και η μηχανική μάθηση υποκαθιστούν τη φυσική παρουσία ελεγκτών ανθρώπων. Ουσιαστικά τα ευφυή συστήματα αναλαμβάνουν πια ρόλο «προϊσταμένου» ελέγχοντας το τελικό προϊόν, αντί να περιορίζονται στον κλασικό άχαρο ρόλο κατασκευής του.

Η βιομηχανία χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες υπολογιστικές διατάξεις για να επιθεωρεί τυχόν ελαττωματικά προϊόντα, αλλά αυτό παραδοσιακά περιελάμβανε κωδικοποιημένους κανόνες για τον εντοπισμό ελαττωμάτων, καθιστώντας χρονοβόρα την ανάπτυξη και αλλαγή του εξοπλισμού. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, τα συστήματα επιθεώρησης μπορούν να τροφοδοτηθούν με παραδείγματα συγκεκριμένων ελαττωμάτων ή να εκπαιδεύονται σχετικά με την εμφάνιση ενός προϊόντος και να τους ζητείται να εντοπίσουν ανωμαλίες. Και κάπου εδώ στην εξίσωση υπεισέρχεται η «βαθιά μάθηση», ένας τομέας της τεχνητής νοημοσύνης που έχει μεταμορφώσει το όραμα για τους υπολογιστές του μέλλοντος.

Για παράδειγμα, ένας αλγόριθμος που έχει τροφοδοτηθεί με πολλές χιλιάδες εικόνες μπορεί να μάθει να ξεχωρίζει τους σκύλους από τις γάτες ή να εντοπίζει ένα συγκεκριμένο άτομο σε πλάνα ασφαλείας. Μπορεί, επίσης, να εκπαιδευτεί για να εντοπίζει αποκλίσεις από τον κανόνα, σε εικόνες κυκλωμάτων ή οθονών.

Ρομποτικός ελεγκτής

Τα βιομηχανικά ρομπότ του αύριο θα χρειάζονται να δουν μόνο μία φορά την εκτέλεση κάποιας εργασίας για να την κάνουν κτήμα τους. Ενώ αυτή η τεχνολογία απέχει ακόμα αρκετά, τα σημερινά συστήματα είναι ήδη εξαιρετικά αποδοτικά ώστε να αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για κάθε βιομηχανία. Σε ένα εργοστάσιο της Toyota στην Ιντιάνα, που παράγει εκατοντάδες αυτοκίνητα την ημέρα, ο ποιοτικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας. Το λάθος εξάρτημα στο λάθος ταμπλό σημαίνει το πάγωμα της παραγωγής ακαριαία. Οι εργαζόμενοι συνήθως σαρώνουν έναν γραμμωτό κώδικα σε κάθε εξάρτημα για να ελέγξουν ότι είναι το σωστό. Αλλά το εργοστάσιο ετοιμάζεται τώρα να αναπτύξει ένα ρομποτικό σύστημα που θα κινεί μια κάμερα γύρω από τα εξαρτήματα. Η κάμερα θα κοιτάζει από διαφορετικές οπτικές γωνίες και χάρη στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που θα τη συνοδεύει θα μπορεί να προσδιορίσει ποιο εξάρτημα ταιριάζει σε ποιο σημείο του αυτοκινήτου. Ουσιαστικά, πρόκειται για ρομπότ επιθεώρησης, προϊόν της Elementary Robotics, μιας startup με έδρα το Λος Αντζελες.

Δεν μοιάζει ιδιαίτερα φουτουριστικό, αφού ουσιαστικά πρόκειται για μια κάμερα που κινείται οριζόντια και κάθετα κατά μήκος των ράβδων σχήματος Η. Τοποθετώντας ένα αντικείμενο μπροστά από την κάμερα, το επιθεωρεί από διάφορες οπτικές γωνίες και δίνει το τελικό ΟΚ.

Νέος εξοπλισμός, αποδοτικότερες μηχανές, μεγαλύτερες γραμμές παραγωγής. Γνωστό το μυστικό της επιτυχίας στη βιομηχανία. Ή μήπως όχι; Καθώς η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει νέες, πρακτικά απεριόριστες δυνατότητες, το «σίδερο» χάνει μέρος της αξίας του. Καλώς ήρθαμε στη νέα βιομηχανική επανάσταση, όπου η επιτυχία δεν καθορίζεται μόνο από τα… γρανάζια και τους ταινιοδρόμους, αλλά αποτυπώνεται σε γραμμές κώδικα από 0 και 1.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί 4 - 5 Ιουλίου