Space X, Amazon, OneWeb, Telesat - Ποιος θα φέρει «διαστημικό» Ίντερνετ;

Space X, Amazon, OneWeb, Telesat - Ποιος θα φέρει «διαστημικό» Ίντερνετ;

To 1945 ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε ιδιωτικά μεταξύ των βασικών μελών της Βρετανικής Διαπλανητικής Εταιρείας περιέγραφε ως λύση για την εδραίωση ενός παγκόσμιου τηλεπικοινωνιακού συστήματος, την εκτόξευση δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά.

Συγγραφέας της πρότασης ήταν ο άσημος τότε Άρθουρ Τ. Κλαρκ και πιθανόν ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εβδομήντα χρόνια αργότερα η αστρονομική κοινότητα θα διαμαρτυρόταν για τα σχέδια επιχειρηματικών κολοσσών να περικυκλώσουν τη Γη με μεγα-αστερισμούς χιλιάδων δορυφόρων που θα παρέχουν Ιnternet υψηλής ταχύτητας οπουδήποτε στον κόσμο.

Πρόσφατα, λοιπόν, ερευνητές από Τμήμα Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του MIT συνέκριναν τις προτάσεις των SpaceX, Telesat, OneWeb και Amazon για να καταλήξουν στο ποια εταιρεία θα προσφέρει πραγματικά Ίντερνετ με «διαστημικές» ταχύτητες. Οι ερευνητές υπολόγισαν την απόδοση κάθε δικτύου, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές όπως αυτές έχουν κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC).

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι μεγάλοι δορυφορικοί σχηματισμοί δεν θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα χερσαία δίκτυα, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν χιλιάδες terabits ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο θα μπορούσαν να καλύψουν κενά σε σημεία όπου οι συμβατικές καλωδιακές συνδέσεις είναι ανέφικτες, όπως πολικές, παράκτιες και αγροτικές περιοχές. Ακόμα θα αναβαθμίσουν δραματικά την ταχύτητα των συνδέσεων στη ναυτιλία και την αεροπλοΐα.

Τα δορυφο5ρικά δίκτυα των 4 εταιρειών, όπως τα αποτυπώνει η μελέτη ερευνητών του ΜΙΤ/ Πηγή φωτογραφίας: MIT

Η σύγκριση περιλαμβάνει τεχνικές προδιαγραφές όπως ο συνολικός αριθμός δορυφόρων, τα επίπεδα και οι γωνίες κλίσης στις οποίες θα περιστρέφονται γύρω από τη Γη και οι δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ δορυφόρων. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, η ομάδα δημιούργησε προσομοιώσεις κάθε δικτύου και των δυνατοτήτων του.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και τα τέσσερα δίκτυα είχαν συγκρίσιμη απόδοση της τάξης των δεκάδων terabits ανά δευτερόλεπτο, αν και κάθε δίκτυο το επιτυγχάνει μέσω διαφορετικών ρυθμίσεων.

Για παράδειγμα, η Telesat (καναδική εταιρεία) θα έχει λιγότερους δορυφόρους στο δίκτυό της (περίπου 1.600), αλλά με προηγμένες δυνατότητες σε σύγκριση με τους δορυφόρους στο δίκτυο της OneWeb Satellites (σύμπραξη της OneWeb με την Airbus), η οποία σχεδιάζει ένα αστερισμό με περισσότερους από 6.000 δορυφόρους.

Αντίστοιχα, ο «αστερισμός» Starlink της SpaceX είναι ο πιο πλήρης αυτή τη στιγμή, έχοντας σε τροχιά περισσότερους από 1.800 από τους προγραμματισμένους 4.400 δορυφόρους του. Στην τελευταία αίτησή της προς την FCC, η εταιρεία μείωσε το ύψος τροχιάς των δορυφόρων, για να αυξήσει τη συνολική απόδοση του συστήματος.

Η ερευνητική ομάδα του MIT υποστηρίζει ότι η δορυφορική διαμόρφωση της Amazon θα παρέχει τις υψηλότερες ταχύτητες από τα τέσσερα δίκτυα, αν και εφόσον δημιουργήσει επίσης έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό κεραιών στη Γη, περίπου 4.000 σε όλο τον κόσμο.

Συμπέρασμα; Η επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα έχει ως «βάση» και το Διάστημα...