Πυρηνική σύντηξη: Το μεγάλο στοίχημα για καθαρή ενέργεια

Πυρηνική σύντηξη: Το μεγάλο στοίχημα για καθαρή ενέργεια

Του Γιάννη Παλιούρη

Μπορεί το τοπίο σχετικά με το Brexit να παραμένει πιο ομιχλώδες ακόμα και από την πρωινή καταχνιά στις όχθες του Τάμεση, ωστόσο οι Βρετανοί διατηρούν ακόμα ένα μέρος της διαύγειας που τους κατέστησε, κάποτε, αυτοκρατορία. Έτσι, εκτός ή εντός Ε.Ε., διαβλέπουν ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον είναι η ενεργειακή επάρκεια και μάλιστα με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Παρά, λοιπόν, την πολιτική θύελλα που έχει σηκώσει το επικείμενο Brexit, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε χρηματοδότηση 220 εκατομμυρίων στερλινών για τη δημιουργία αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης εντός των επόμενων ετών.

Φιλόδοξος στόχος; Σίγουρα. Σε υπέρμετρο βαθμό ίσως. Σε κάθε περίπτωση, η πυρηνική σύντηξη, αν επιτευχθεί, θα τροφοδοτήσει την ανθρωπότητα με φθηνή, πρακτικά απεριόριστη και πράσινη ενέργεια. Τρεις πολύ σημαντικοί λόγοι, για τους οποίους θα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ένας ήλιος στην αυλή μας

Πυρηνική σύντηξη είναι η διαδικασία κατά την οποία δύο άτομα συγχωνεύονται, δημιουργώντας ένα βαρύτερο στοιχείο, με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας. Με απλά λόγια, είναι το αντίθετο της σχάσης, η αντίδραση που χρησιμοποιείται στα σημερινά πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και τα πυρηνικά όπλα.

Στη σύντηξη η μάζα του νεοσύστατου πυρήνα καταλήγει ελαφρώς μικρότερη από το άθροισμα των δύο αρχικών πυρήνων. Αυτή η διαφορά απελευθερώνεται ως ενέργεια, σύμφωνα με τη διάσημη εξίσωση E = mc2. Αυτή ακριβώς είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την αστείρευτη ενέργεια των άστρων.

Η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί με αυτό τον τρόπο είναι πραγματικά ανυπολόγιστη. Είναι ενδεικτικό ότι ένα λίτρο καυσίμου σύντηξης ισοδυναμεί με 55.000 βαρέλια πετρελαίου. Όσον αφορά το καύσιμο; Το νερό, το οποίο αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου. Μόλις 2 κυβικά χιλιόμετρα νερό θα μπορούσαν θεωρητικά να παρέχουν ενέργεια ισοδύναμη με όλα τα αποθέματα πετρελαίου στη Γη, χωρίς κανένα βλαβερό υποπροϊόν και χωρίς έκλυση αερίων του θερμοκηπίου.

Ο αγώνας των 10 τρισ. δολαρίων

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός αντιδραστήρα τύπου Tokamak. Πρόκειται για δομή που μπορεί να συγκρατήσει μέσω μαγνητικών πεδίων το πλάσμα που δημιουργείται κατά τη συγχώνευση των ατόμων. Ο λόγος που απαιτείται αυτός ο μαγνητικός περιορισμός είναι γιατί κανένα υλικό δεν μπορεί να αντισταθεί στις θερμοκρασίες των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου που αναπτύσσονται κατά τη σύντηξη.

Αν αυτά είναι τα τεχνικά στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό γύρω από την πυρηνική σύντηξη, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα επιχειρηματικά. Εκτός, λοιπόν, από τις κρατικές προσπάθειες, περίπου 20 εταιρείες έχουν μπει στον αγώνα για να τιθασευτεί η ενέργεια της πυρηνικής σύντηξης.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επένδυση ύψους 127 εκατομμυρίων δολαρίων του Τζεφ Μπέζος της Amazon στην start-up General Fusion, μια εταιρεία που προσπαθεί να φτιάξει τον δικό της αντιδραστήρα Tokamak.
To στοίχημα είναι μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο της εποχής μας, καθώς υπόσχεται να αντιμετωπίσει την υπαρξιακή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Και ταυτόχρονα μπορεί, σύμφωνα με αναλυτές, να δημιουργήσει μια ολότελα νέα αγορά ενέργειας, με αξία που ξεπερνά σε μέγεθος τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 11 Οκτωβρίου