Γαλλία: Ρομποτικό σκύλο δοκιμάζουν οι ένοπλες δυνάμεις

Γαλλία: Ρομποτικό σκύλο δοκιμάζουν οι ένοπλες δυνάμεις

Η γαλλική στρατιωτική σχολή EMIA πραγματοποίησε σενάρια μάχης σε αστικό περιβάλλον με τη χρήση ρομπότ στο πλευρό των στρατιωτών.

Ανάμεσά τους και ο ρομποτικός σκύλος Spot της Boston Dynamics. Οι ασκήσεις διάρκειας 2 ημερών στις οποίες συμμετείχαν 80 μαθητές της σχολής, όλοι με επιχειρησιακή εμπειρία, είχαν ως σκοπό να αξιολογήσουν τη «ρομποτοποίηση» του πεδίου μάχης.

Οι ασκήσεις περιλάμβαναν τη χρήση αρκετών διαφορετικών ρομπότ σε τρία βασικά σενάρια, μία επιθετική δράση με την κατάληψη ενός δρόμου, μία αμυντική δράση τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, καθώς και μία δράση αστικής μάχης. Τα συμπεράσματα ήταν ενδιαφέροντα, καθώς τα ρομπότ ναι μεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και επιχειρησιακή επίγνωση, επηρέασαν αρνητικά όμως το χρόνο δράσης της μονάδας, ενώ πρόβλημα ήταν και η περιορισμένη αυτονομία τους.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ρομπότ αυτού είναι το γεγονός ότι μπορεί να εξερευνά με άνεση άγνωστα τερέν, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία εκτιμά ότι πρόκειται για έναν ρομποτικό σκύλο που προορίζεται προς βιομηχανική χρήση, κατά κύριο λόγο. 

Μπορεί να κυκλοφορεί στη βροχή χωρίς κανένα πρόβλημα και μπορεί να συνδέεται ασύρματα αλλά και ενσύρματα στο Internet. Είναι εξοπλισμένο με κάμερες για να μπορεί να βρίσκει εύκολα το δρόμο του. Ο χειρισμός του γίνεται είτε με τηλεχειριστήριο είτε μέσω κινητού τηλεφώνου.

To ρομπότ αυτό ζυγίζει περίπου 30 κιλά και η μπαταρία με την οποία λειτουργεί του προσφέρει αυτονομία 90 λεπτών.

Έχει την ικανότητα να μεταφέρει φορτίο έως και 13 κιλών γεγονός που το καθιστά  ικανό να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικές αποστολές. Κινείται με ταχύτητα περίπου 5 χλμ./δευτ. και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κινούμενο σε ανηφόρα και κατηφόρα. Tα πόδια του διαθέτουν τεχνολογία απορρόφησης κραδασμών.