To 5G και τα 300 δισ. που φέρνει μαζί του

To 5G και τα 300 δισ. που φέρνει μαζί του

Του Γιάννη Παλιούρη

Τα δίκτυα, παντός είδους, ανέκαθεν λειτουργούσαν σαν θεμέλιο και πυλώνας κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και ιστορικών εξελίξεων. Τον 20ο αιώνα η μεγάλη κατάκτηση που άλλαξε τον κόσμο και του έδωσε την μορφή που σήμερα έχει ήταν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίστοιχα, τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα χαρακτηρίστηκαν από την έλευση του Διαδικτύου, κυρίως μέσω ενσύρματων δικτύων. Τώρα η σκυτάλη περνά στα δίκτυα 5G, που μόνο σε πρώτη φάση θα φέρουν μαζί τους μια οικονομία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό υποστηρίζει η Global Data στην τελευταία της έκθεση, σύμφωνα με την οποία έως το 2024 τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G θα ανέλθουν στα 301 δισ. δολάρια, καθώς 1,4 δις άνθρωποι θα έχουν κάνει τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία.

Η έκθεση “Mobile 5G Commercialization: Market Demand and Service Revenue Forecast”, αποκαλύπτει ότι η υιοθέτηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 5G θα υποστηριχθεί από την αυξανόμενη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, την ανάπτυξη του Internet of Things και την εμφάνιση υπηρεσιών με εξαιρετικά μικρή χρονοκαθυστέρηση (latency).

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα έχει τις περισσότερες συνδρομές 5G έως το 2024 με 954 εκατομμύρια χρήστες, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη με 254 εκατομμύρια και 242 εκατομμύρια χρήστες, αντίστοιχα. Η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Λατινική Αμερική θα υιοθετήσουν με βραδύτερο ρυθμό το 5G, σύμφωνα με την GlobalData. Στο παγκόσμιο… ταμείο υπηρεσιών 5G η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού θα παράγει 122 δισ. δολάρια, η Βόρεια Αμερική 110 δισ. δολάρια και θα ακολουθήσει η Ευρώπη.

Η πρόβλεψη της GlobalData δεν είναι η μοναδική που αποτυπώνει τη δυναμική που φέρνει μαζί της η τεχνολογία 5G. Ωστόσο υπάρχει ένας κίνδυνος που ελλοχεύει: η διεύρυνση του ψηφιακού και κατ' επέκταση του οικονομικού χάσματος για όσους δεν συμβαδίσουν με τις εξελίξεις. Ο κίνδυνος αυτός καταγράφεται και σε παλαιότερη μελέτη της GSMA (Global System for Mobile Communications Association), σύμφωνα με την οποία η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς, το ξεπερασμένο 3G πια, συνέβαλε στη βελτίωση του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά περίπου 3,4%, στις χώρες που το υιοθέτησαν εγκαίρως. Η ίδια μελέτη υποδεικνύει ότι κάθε φορά που η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας διπλασιάζεται σε μια χώρα, αυτή θα παρουσιάσει αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 0,5%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τεχνολογία 5G προσφέρει τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες ταχύτητες, γίνεται κατανοητή η ευκαιρία αλλά και η παγίδα που κρύβει.

Η πιο σημαντική υπόσχεση της τεχνολογίας 5G είναι ότι αφού όλα τα κομμάτια του παζλ (κεραίες, κινητά, αισθητήρες, συσκευές κ.λπ.) μπουν στη θέση τους και καταστούν πλήρως λειτουργικά, δεν θα χρειάζεται κανένα καλώδιο για την παροχή επικοινωνιών και υπηρεσιών. Εάν όλα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις προσδοκίες, το 5G θα καταστεί συνώνυμο της πλήρους ψηφιακής συνδεσιμότητας παντού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κάθε δραστηριότητα.