Στον «αέρα» χιλιάδες οικοδομικές άδειες
Shutterstock
Shutterstock

Στον «αέρα» χιλιάδες οικοδομικές άδειες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με πρόσφατη απόφασή του απαγορεύει τη δόμηση στα άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια άνω των 4 στρεμμάτων ανατρέποντας όσα ισχύουν από το 1985. Όπως δηλώνει στο Liberal ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Βασίλης Μπαρδάκης, η απόφαση του ΣτΕ αλλάζει τα δεδομένα στα ακίνητα, καθώς μειώνεται κατακόρυφα η αξία της περιουσίας ιδιωτών, παγώνουν σημαντικά επενδυτικά projects, όπως επίσης και έργα κατασκευής που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Πώς κρίνετε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτός σχεδίου δόμηση;

Όλοι οι φορείς συμφωνούμε ότι πρέπει να μπει τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση και αυτό γίνεται μέσω των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και ευρύτερα με τον γενικό χωρικό σχεδιασμό. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει βίαια ή απότομα όπως επιτάσσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και αυτό γιατί υπάρχουν ήδη αδειοδοτημένα έργα από το 1985 και ύστερα, επομένως η απόφαση του ΣτΕ θέτει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη διοίκηση σε αμφιβολία. Από τη μία πλευρά πρέπει να εκσυγχρονιστούμε και να δοθεί λύση στην εκτός σχεδίου δόμηση, από την άλλη όμως αυτή η μετάβαση πρέπει να γίνει ομαλά. Όχι με βίαιο τρόπο που υποτιμά σημαντικά την ατομική περιουσία των πολιτών και παγώνει επενδυτικά σχέδια και κατασκευές.

Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί προβλήματα και η μετάβαση πρέπει να γίνει με πιο ήπιο τρόπο, κάτι που είχαμε τονίσει μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο και στην υπόθεση με τα «μικρά οικόπεδα» τον Δεκέμβριο που μας πέρασε.

Τι ουσιαστικά αλλάζει η απόφαση του ΣτΕ;

Η απόφαση αφορά κατασκευές που έχουν αδειοδοτηθεί από το 1985 και ύστερα. Ερμηνεύει τις διατάξεις του 1985 περί «μεγάλου οικοπέδου», κάτι που λογίζεται σε άνω των 4 στρεμμάτων. Μέχρι σήμερα εφόσον πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, το οικόπεδο αυτό μπορούσε να δομηθεί σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Σήμερα αυτό αλλάζει καθώς έρχεται το ΣτΕ και τονίζει πως δεν μπορεί να οικοδομηθεί αν δεν έχει πρόσβαση σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο. Η φράση κλειδί στην απόφαση του ΣτΕ είναι ο «αναγνωρισμένος κοινόχρηστος δρόμος».

Άρα στην ουσία εφόσον κάποιος έχει ένα μεγάλο οικόπεδο, αλλά ο δρόμος δεν είναι αναγνωρισμένος κοινόχρηστος, τότε με την ερμηνεία του ΣτΕ έχει πρόβλημα η αδειοδότησή του και δεν μπορεί να οικοδομηθεί.

Άρα, χιλιάδες οικοδομικές άδειες είναι στον «αέρα»;

Πράγματι, με βάση αυτήν τη νομολογία βρίσκονται στον αέρα χιλιάδες άδειες. Η απόφαση αυτή μειώνει την ατομική περιουσία και προκαλεί αναστολή επενδύσεων, καθώς θέτει ως σημείο αναφοράς το 1985 έως τις μέρες μας. Το ζήτημα του «κοινόχρηστου δρόμου» αφήνει εκτεθειμένους χιλιάδες πολίτες, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η εμπιστοσύνη προς τη διοίκηση, καθώς ο πολίτης ενήργησε σύμφωνα με όσα ίσχυαν πριν από την απόφαση του ΣτΕ. Η οποία δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στις νέες άδειες, αλλά και σε όσες συνδέονται με κάποιο έργο.

Ποια λύση μπορεί να βρεθεί για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της απόφασης του ΣτΕ;

Δεν μπορούμε να κρίνουμε την απόφαση του δικαστηρίου, όμως πρέπει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση που δημιουργείται. Αυτό μπορεί να συμβεί με νομοθετικές ρυθμίσεις του αρμόδιου υπουργείου, επιτάχυνση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, τα οποία «τρέχουν», αλλά χρειάζεται χρόνος να ολοκληρωθούν και με αναγνώριση των κοινόχρηστων οδών. Ο συνδυασμός των παραπάνω θα αμβλύνει τις επιπτώσεις.