«Ένας χρόνος ουσιαστικής δουλειάς για μια Βόρεια Ελλάδα πιο δυναμική και σύγχρονη». Με αυτή τη φράση συνοψίζει την έως τώρα παρουσία του στο ΥΜΑΘ ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, επισημαίνοντας στο Liberal ότι η εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ξεκάθαρη: Η Βόρειος Ελλάδα να ανέβει ψηλότερα και να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων προχωρώντας δυναμικά στο μέλλον με εφόδιο τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται και το όραμα που αυτά της προσδίδουν.
Όπως αναφέρει ο κ. Γκιουλέκας, στους 13 μήνες που μεσολάβησαν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, το Συντονιστικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες, πραγματοποιήθηκαν 25 διατομεακές συναντήσεις εργασίας με υπουργούς, τα πέντε Πανεπιστήμια της Μακεδονίας και της Θράκης συνεργάζονται στενά με τους παραγωγικούς φορείς και δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση κρίσιμων τομέων όπως η πολιτική προστασία, η καινοτομία και η εξωστρέφεια της ευρύτερης περιοχής. Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και για το Άγιον Όρος, ενώ οργανώθηκε και η πρώτη συνάντηση όλων των Προξένων στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.
«Δεν διαχειριζόμαστε απλώς την καθημερινότητα, σχεδιάζουμε το αύριο της Μακεδονίας και της Θράκης, με τη Θεσσαλονίκη να αναδεικνύεται σε πυλώνα Παιδείας, Πολιτισμού, Καινοτομίας και Ανάπτυξης», υπογραμμίζει ο υφυπουργός.
Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη
Ποιος είναι ο απολογισμός εδώ και έναν χρόνο στο ΥΜΑΘ;
Ένας χρόνος πέρασε από την στιγμή που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της Μακεδονίας και της Θράκης, με την εντολή να ανεβάσουμε πιο ψηλά την Μακεδονία και την Θράκη. Έναν χρόνο τώρα εργαζόμαστε για μια Βόρεια Ελλάδα πιο σύγχρονη και πιο δυναμική, με ρόλο πρωταγωνιστικό σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο.
Ανάμεσα στις βασικές μας πρωτοβουλίες, η σύσταση ενός διευρυμένου Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με την συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των συναρμοδίων Φορέων (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια). Το Συντονιστικό Συμβούλιο συνεδρίασε 18 φορές, με έμφαση σε ζητήματα κομβικής σημασίας: το κυκλοφοριακό της πόλης, ο αντίκτυπος του ΜΕΤΡΟ, η πρόοδος των εργασιών του FlyOver, η διασύνδεση των Πανεπιστημίων με τα Επιμελητήρια, για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Σκοπός του Συμβουλίου ο άμεσος συντονισμός και συγχρονισμός των Φορέων της πόλης.
Παράλληλα, η συνεργασία με όλα τα Υπουργεία ήταν συνεχής, πραγματοποιώντας στοχευμένες συναντήσεις εργασίας για όλα τα κρίσιμα ζητήματα αρμοδιότητάς μας. Πραγματοποιήθηκαν στο ΥΜΑΘ, 25 συναντήσεις εργασίας με τους αντίστοιχους Υπουργούς και υφυπουργούς της Κυβέρνησης, όπως τους υπουργούς και υφυπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αθλητισμού, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Μετανάστευσης και Ασύλου, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Πραγματοποιήσαμε έξι συνεδριάσεις για την πυροπροστασία και τα αντιπλημμυρικά έργα συνολικά σε όλη την Μακεδονία και την Θράκη, ενώ με τακτικές περιοδείες στις Περιφέρειες, τους συνοριακούς σταθμούς και στα έργα που πραγματοποιούνται αυτήν την στιγμή, διασφαλίζουμε την συνεχή επαφή με την πραγματικότητα των τοπικών κοινωνιών.
Το Άγιον Όρος, επίσης, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης. Συνεργαζόμαστε στενά με την Ιερά Επιστασία και τις Ιερές Μονές, προσπαθώντας να βοηθήσουμε με το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς του ΥΜΑΘ. Εκτός αυτού, πραγματοποιούμε τακτικά επισκέψεις και έχουμε επαφή με τους Πατέρες.
Επιπλέον, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με διακεκριμένους σεισμολόγους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μηχανικούς του ΚΕΔΑΚ και επιτόπιες μεταβάσεις στο Άγιον Όρος μαζί τους, με στόχο την επιστημονική ενημέρωση και τα μέτρα προστασίας από τους σεισμούς που έπληξαν πρόσφατα το Άγιον Όρος. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΔΑΚ στις Καρυές, την Πρωτεύουσα του Αγίου Όρους.
Προχωρήσαμε στη συνεργασία με τα πέντε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Συγκαλέσαμε συσκέψεις με τους Πρυτάνεις τον των πέντε Πανεπιστημίων και, παράλληλα, συντονίζουμε την συνεργασία αυτών των ΑΕΙ με τους παραγωγικούς Φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, το EKETA, το ThessIntec, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και όλα τα Επιμελητήρια της Μακεδονίας και της Θράκης με στόχο τη σύνδεση της γνώσης και της έρευνας με την αγορά εργασίας.
Συγκαλέσαμε, ήδη, πριν 15 ημέρες, νέα σύσκεψη των πέντε Πρυτάνεων με όλους τους Προέδρους των παραγωγικών Φορέων για να προχωρήσουμε στην πράξη τη συνεργασία μεταξύ τους, έχοντας εμείς τον συντονισμό των ενεργειών.
Οργανώσαμε, για πρώτη φορά, συνάντηση με όλους τους Προξένους των κρατών που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, προβάλλοντας την σημασία που έχει η Θεσσαλονίκη και Μακεδονία και η Θράκη ως κόμβος ενεργειακός, εμπορικός και τουριστικός στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση στην περιοχή με τα έργα που εκτελούνται την τελευταία εξαετία.
Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην ανάδειξη του Διοικητηρίου - ΥΜΑΘ, ενός εμβληματικού κτιρίου, που αποτελεί σύμβολο για την Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί υπεγράφη το Πρωτόκολλο Παράδοσης της πόλης από τους Οθωμανούς στους Έλληνες το 1912. Φιλοξενήθηκαν δύο Εκθέσεις – η μια αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, τους Βαλκανικούς Αγώνες, τον Μακεδονικό Αγώνα και η άλλη στην Επανάσταση του 1821, με ιστορικά κειμήλια και τεκμήρια από την Επανάσταση του 1821 – με πάνω από 10.000 επισκέπτες από σχολεία, συμπολίτες μας αλλά και αρκετούς επισκέπτες από το εξωτερικό.
Κοιτάζουμε μπροστά με σχέδιο, αποφασιστικότητα και ευθύνη: Πλήρης συντονισμός όλων των εμπλεκομένων Φορέων στα έργα που γίνονται για να ανεβάσουν ψηλά την Μακεδονία και την Θράκη, ενίσχυση των υποδομών, επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης, στήριξη της επιχειρηματικότητας και ανάδειξη της περιοχής μας σε Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού, Χρηματοοικονομικό Κέντρο, Διαμετακομιστικό Κέντρο Εμπορίου και Κέντρο Καινοτομίας.
Πρόσφατα ακούσαμε για την ίδρυση Έδρα Μελέτης της Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ΑΠΘ. Μιλήστε μας για αυτό.
Προτείναμε, ως ΥΜΑΘ, προς τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της Μακεδονίας Θράκης την ίδρυση Έδρας Μελέτης της Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πρόταση υιοθετήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία με διεθνή ακτινοβολία και απήχηση.
Η σύνδεση με την γενέτειρα του σπουδαιότερου Έλληνα όλων των εποχών και η ιστορική και γεωγραφική τοποθέτηση της έδρας στο ΑΠΘ αναδεικνύει την βαρύτητα και την ιστορική συνέχεια της περιοχής στον παγκόσμιο χάρτη της ιστορίας και της έρευνας. Πέραν της ενίσχυσης της επιστημονικής έρευνας, η Έδρα θα λειτουργήσει και ως σημείο αναφοράς για την προώθηση της συνεργασίας με πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως συζητήσαμε με τον Πρύτανη.
Η μελέτη της προσωπικότητας και της δράσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεπιστημονικής προσέγγισης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας. Παράλληλα, ενισχύεται η διδασκαλία της σχετικής θεματολογίας σε όλα τα επίπεδα σπουδών, με στόχο την παραγωγή εξειδικευμένων επιστημονικών μελετών με διεθνή προσανατολισμό.
Πώς οραματίζεστε τη Θεσσαλονίκη στο μέλλον; Σε ποιους τομείς μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο;
Η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα του βορειοελλαδικού χώρου, θα διαδραματίσει, νομοτελειακά, τον ρόλο μιας πρωταγωνίστριας πόλης. Όσο πιο γρήγορα της δοθούν οι δυνατότητες τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος, όχι μόνον για την Θεσσαλονίκη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι βασικοί άξονες, στους οποίους ακουμπά το όραμά μας αλλά και η ρεαλιστική προοπτική για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι οι εξής:
Η Θεσσαλονίκη Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού. Τα Πανεπιστήμιά της, οι σημαντικοί θρησκευτικοί, αρχαιολογικοί, τουριστικοί χώροι που βρίσκονται στη Μακεδονία και την Βόρεια Ελλάδα όπως το Άγιον Όρος, η Βεργίνα, το Δίον, ο Όλυμπος, οι βυζαντινοί ναοί και τα μουσεία, δίνουν τεράστιες δυνατότητες για έναν τέτοιον ρόλο.
Η Θεσσαλονίκη Χρηματοοικονομικό και Χρηματοπιστωτικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Μια «πόλη-στρατηγείο», έδρα επιχειρήσεων, φορέων, τραπεζών.
Η Θεσσαλονίκη διεθνές Εμπορικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο. Το λιμάνι, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας μετά τον Πειραιά, ο εμπορευματικός σιδηρόδρομος και οι οδικές μεταφορές επιτρέπουν από την Θεσσαλονίκη αγαθά και προϊόντα να μεταφέρονται σε πολύ σύντομο χρόνο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Αυτό που άργησαν πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν να καταλάβουν για την Βόρεια Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί ξένες εταιρίες – κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Deutsche Telekom, η Microsoft κ.α, οι οποίες αντί να επιλέξουν να επενδύσουν στη νότιο Ελλάδα, προτίμησαν τη Θεσσαλονίκη, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της.
Όλα αυτά αποτελούν και όραμα αλλά και βασική επιδίωξη. Με τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε συζητήσει πολλά από αυτά, όπως προείπα, και η απόφασή του είναι να τρέξουμε πιο δυνατά για να ανεβάσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη χώρο ψηλότερα.