ΣΥΡΙΖΑ: Με το καλημέρα 16 λευκά

Συγκλήθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -47 βουλευτές- υπό τη νέα ηγεσία και αμέσως φάνηκαν τα προβλήματα. 16 βουλευτές δεν ενέκριναν τις προτάσεις του αρχηγού ρίχνοντας λευκό. Το πώς κατανεμήθηκαν τα οφίτσια στην κοινοβουλευτική ομάδα, δεν το σχολιάζω γιατί καταντά κουραστική η επανάληψη χιλιοειπωμένων πραγμάτων. Ως εκ τούτου πάμε παρακάτω.

Την ίδια ημέρα -χθες- δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα της κεντροαριστεράς άρθρο-καταπέλτης του κ. Σωτήρη Βαλντέν. Το ποιος είναι ο Σωτήρης Βαλντέν όσοι θήτευσαν στην ανανεωτική Αριστερά το γνωρίζουν, οι υπόλοιποι αν ρωτήσουν θα μάθουν. Ανήκει στην ομάδα της λεγόμενης «γέφυρας» και τώρα με τα όσα διαδραματίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει αποστάσεις-είμαι μετριοπαθής στη σχετική έκφραση καθώς μιλά εντελώς υποτιμητικά, περιφρονητικά θα έλεγα για τον νέο ηγέτη. Ενδεικτικά αναφέρω: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με ηγεσία του Κασσελάκη και τον θίασο που τον περιβάλλει, δεν πρόκειται να νικήσει τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη, λόγω ανικανότητας, γελοιότητας και τοξικότητας. Ούτε αριστερούς θα συσπειρώσει, ούτε κεντροαριστερούς ή κεντρώους». 

Όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατακλείδα του κειμένου, καθώς εκεί υπάρχουν και οι σκέψεις για το μέλλον και τις προοπτικές της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Λέει ο κ. Σωτήρης Βαλντέν: 

«Η αντίθεση με τη σημερινή ηγεσία δεν είναι μια απλή εσωκομματική αντίθεση. Έχει ταυτοτικά και άρα υπαρξιακά χαρακτηριστικά. Η ενότητα δεν είναι πάνω από την Αριστερά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αξίες της Αριστεράς και τις ιστορικές του ρίζες είμαστε όλοι εμείς, όχι ο εισβολέας από το πουθενά και οι αυριανιστές. Οι θρασείες κουβέντες «αφού δεν συμφωνείτε, να φύγετε» δεν μας αγγίζουν. Αν κάποιος είναι στο λάθος κόμμα, αυτός είναι ο Κασσελάκης και όσοι τραμπουκίζουν.

Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της νομιμοποίησης του νέου, ανώμαλου καθεστώτος. Το Συνέδριο, αλλά σε κάθε περίπτωση το τέλος του χρόνου είναι νομίζω ο πιο λογικός χρονικός ορίζοντας για να καταλήξουμε πώς θα κινηθούμε. Όμως η διαδρομή αυτή δεν θα πρέπει να αποτελέσει βήμα για την ενσωμάτωση στο νέο καθεστώς. Και θα πρέπει να εξετάσουμε συντονισμένα και σοβαρά όλα τα σενάρια». 

Προφανώς, δεν πρόκειται να κάνω πολιτική σπέκουλα σε ένα τόσο σοβαρό και ολοκληρωμένο κείμενο. Θα ήταν απρέπεια. Στο κάτω-κάτω αφορά έναν πολιτικό χώρο πολλαπλά ηττημένο που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί, αλλά όλα δείχνουν πως τελικά δύσκολα θα βγει από αυτή την περιπέτεια. Πάντως, φαίνεται πως μέσα και γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πλέον σκέφτονται «συντονισμένα και σοβαρά όλα τα σενάρια». Και εγώ αυτό το ερμηνεύω -με διασταλτική ερμηνεία- ως σκέψεις για τη δημιουργία νέου κόμματος. Έτσι «μεταφράζω» και τη θέση του κ. Σωτήρη Βαλντέν πως «η ενότητα δεν είναι πάνω από την Αριστερά». 

Ειρήσθω εν παρόδω πως αν τελικά αποχωρήσουν, σε κάποια φάση, οι 16 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ θα γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση με τους 32 βουλευτές του.