Ουκρανία: Έχουμε κλιμάκωση;

Θα ήταν αφελής όποιος πίστεψε πως ο Βλ. Πούτιν δε θα ανταπέδιδε το πλήγμα που δέχθηκε στη γέφυρα της Κριμαίας. Ίσως επικοινωνιακά του στοίχισε παραπάνω από την απώλεια μιας κωμόπολης ή κάποιων τετραγωνικών χιλιομέτρων γης.

Πιθανόν το κτύπημα στη γέφυρα να ήταν ανάλογο σε κόστος με το φιάσκο της επιστράτευσης, μόνο που στη δεύτερη περίπτωση η ευθύνη βάρυνε εξ ολοκλήρου τον ρωσικό στρατό. Αν ο Πούτιν έπρεπε να τιμωρήσει κάποιους αυτοί ήταν οι στρατηγοί του. Και οι πληροφορίες λένε πως προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες σε καρατομήσεις ανώτερων στελεχών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. 

Στην περίπτωση όμως της γέφυρας θεώρησε πως η ευθύνη βάρυνε την Ουκρανία και κτύπησε κατοικημένες περιοχές με νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των αμάχων. Το ερώτημα είναι αν τα πλήγματα κατά αστικών στόχων είναι αντίποινα ή αν εντάσσονται σε μια σχεδιασμένη κλιμάκωση. Αυτό θα φανεί στη συνέχεια, όμως κάποιες πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να γίνουν και τώρα. 

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα θα πρέπει να ανιχνεύσουμε ποιος είναι σήμερα ο τελικός στόχος της Ρωσίας. Να κρατήσει χωρίς άλλες εδαφικές απώλειες τα εδάφη της Ουκρανίας που έχει κατακτήσει ή να προχωρήσει σε μια νέα επίθεση στο νότιο μέτωπο για να φτάσουν τα ρωσικά στρατεύματα -αν τα καταφέρουν- στην Υπερδνειστερία; 

Στην πρώτη περίπτωση η κλιμάκωση θα είναι ελεγχόμενη και εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα θα αποβλέπει στη σταθεροποίηση των γραμμών των δύο αντιπάλων. Πιθανόν να συνοδευτεί και από κάποιες παρασκηνιακές κινήσεις για σύναψη, σε πρώτη φάση, μιας ανακωχής, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. 

Ως γνωστόν η εξέλιξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία προσέθεσε πόντους στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί, σε συνδυασμό με τις εσωκομματικές έριδες των Ρεπουμπλικάνων, μπορεί να πετύχουν στις εκλογές ένα απρόσμενα, πριν από μερικούς μήνες, θετικό αποτέλεσμα. 

Αν όμως ο Βλ. Πούτιν θελήσει να ολοκληρώσει τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από τον νότο, τότε η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα αλλάζει δραματικά. Βέβαια, αυτός ο σχεδιασμός δύσκολα να πετύχει χωρίς τη συμμετοχή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αλλά είναι το μόνο υπαρκτό σενάριο κλιμάκωσης, εκτός από τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Σε αυτή την περίπτωση ο πόλεμος θα φτάσει στα σύνορα της Μολδαβίας με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό γι' αυτή τη μικρή χώρα. 

Το πώς θα αντιδράσει η Δύση είναι γνωστό εκ των προτέρων. Οι μεν ΗΠΑ και Βρετανία θα συνεχίσουν να παρέχουν αφειδώς κάθε είδους στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και η Ε.Ε. θα εκδίδει πύρινες καταδικαστικές ανακοινώσεις. 

Όπως έχει επισημανθεί από έγκυρους στρατιωτικούς αναλυτές το μεγάλο ερωτηματικό για μια κλιμάκωση του πολέμου είναι οι επιχειρησιακές ικανότητες του ρωσικού στρατού. Κάτι που υποθέτω πως ούτε ο ίδιος ο Βλ. Πούτιν το γνωρίζει, και ίσως ό,τι αποτολμήσει να το σκεφτεί τώρα δύο φορές.