Mητσοτάκης: «H χώρα χρεοκόπησε το 2010»

Αυτό υποστήριξε ο πρωθυπουργός χθες στη βουλή απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη. Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο στον πρωθυπουργό να πει ότι η χώρα χρεοκόπησε το 2009, αλλά σε γενικές γραμμές αυτή είναι η αλήθεια. Το έλλειμμα του 15.5% δεν ήταν δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ ούτε πολύ περισσότερο του Γεωργίου. Το έλλειμμα ήταν το αποτέλεσμα της τραγικής πολιτικής κυρίως της περιόδου 2008-2009, που κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής. 

Το να φορτώνουμε πρόσθετες αμαρτίες στον Γιώργο Παπανδρέου, μετά από τόσα χρόνια, δεν εξυπηρετεί τίποτα και κανένα. Διότι δεν πιστεύω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εξαγνίσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή λόγω εσωκομματικών ισορροπιών. Τέτοια συμπεριφορά και τον αδικεί και δεν την έχει ανάγκη. Δε συμβαδίζει με το προφίλ του. Και κυρίως αντιστρατεύεται την κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των πολιτών για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια. 

Δηλαδή λάθη δεν έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου; Φυσικά και έκανε, αλλά το γεγονός είναι πως διαχειρίστηκε, με αποκλειστικά δική του ευθύνη, μια κατάσταση που δεν την προκάλεσε αυτός. Επάνω σε αυτή τη διαχείριση της κατάστασης σαφώς και έκανε λάθη. Άλλωστε το παραδέχονται και στενοί συνεργάτες του. 

Τα λάθη του Γιώργου Παπανδρέου ήταν πολιτικά και δεν αφορούσαν τη χρεοκοπία της πατρίδας μας. Το πρώτο του λάθος ήταν πως ενώ γνώριζε από τον Αύγουστο του 2009 πως το έλλειμμα έτρεχε με 1% σε μηνιαία βάση, επεδίωξε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προσφέροντας ένα «θείο δώρο» στον Κώστα Καραμανλή. Την απόδρασή του από τη διακυβέρνηση του τόπου. Θα μπορούσε κάλλιστα να συμφωνήσει μαζί του στην εκλογή του αείμνηστου Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και να άφηνε τη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει μέχρι τη λήξη της θητείας της, το 2011. Δηλαδή, αυτή να καταβάλει το τίμημα της ανεύθυνης πολιτικής της. 

Το δεύτερο λάθος του ήταν πως δεν έκανε μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2010 και βουλευτικές εκλογές. Θα τις κέρδιζε, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών, και με νωπή τη λαϊκή βούληση θα προχωρούσε χωρίς τις κοινωνικές διαμαρτυρίες στην εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων. Και έτσι θα ακύρωνε με δική του πρωτοβουλία το «λεφτά υπάρχουν». Ένα σλόγκαν, το οποίο έτσι όπως έχει απομονωθεί από την όλη πρόταση, αδικεί τον Γιώργο Παπανδρέου. Όμως έπιασε. 

Συνεπώς, είναι άλλο πράγμα να τον κατηγορούμε για συγκεκριμένα πολιτικά λάθη στα οποία υπέπεσε και άλλο να του προσάπτουμε την κατηγορία πως αυτός είναι υπεύθυνος για τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Εξάλλου σήμερα ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να πολώσει τις σχέσεις του με τη βάση του ΠΑΣΟΚ, επάνω σε ένα ζήτημα που έχει κριθεί ιστορικά και κυρίως πολιτικά. 

Είναι γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ κατακρημνίστηκε, πρωτίστως, γιατί ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία, να πληρώσει τα γραμμάτια της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.