H Iταλία έγινε σαν εμάς

Η Τζόρτζια Μελόνι ήρθε για να μείνει. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνει οποιαδήποτε κυβίστηση χρειαστεί για να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, με πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάτι σαν αυτό που έκανε ο δικός μας ο Α. Τσίπρας. Όταν κατάλαβε πως μαζί με την Ελλάδα θα χαντακωνόταν και ο ίδιος αν άκουγε τους ψυχοπαθείς του κόμματός του, έκανε τη γνωστή στροφή και του βγήκε.

Κέρδισε μετά από δύο μήνες τις εκλογές, κυβέρνησε για άλλα τέσσερα χρόνια και σήμερα το κόμμα του βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση με ένα ποσοστό που θα κινηθεί μεταξύ 27-30% στις επόμενες εκλογές. Δεν τα πήγε και άσχημα, αν αναλογιστούμε ότι το κόστος ήταν μια «kolotoumpa».

Το ίδιο θα πράξει και η Τζόρτζια Μελόνι. Ήδη, σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Repubblica, αναφέρεται σε μυστικές συναντήσεις της με τον Μάριο Ντράγκι στις οποίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός ζήτησε και πήρε εγγυήσεις από τη Μελόνι για τρία θέματα: 1. Τη συνέχιση της αμέριστης στήριξης, με κάθε τρόπο, της Ουκρανίας, 2. Την προσήλωση στο ΝΑΤΟ χωρίς κανένα ενδοιασμό και 3. Την αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού, ώστε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας να βρίσκεται υπό έλεγχο.

Έτσι ο Μάριο Ντράγκι, συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εγγυήθηκε για τη νέα πρωθυπουργό στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και στους Μακρόν και Σολτς. Και ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι με τις στενές σχέσεις τους με τη Ρωσία του Πούτιν; 

Να μην εκπλαγούμε αν, πολύ σύντομα, δούμε θεαματική αλλαγή στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος στην Ιταλία. Η Μελόνι δεν είναι ανόητη να καταστραφεί πολιτικά επειδή ο 85χρονος Μπερλουσκόνι είναι «κρατημένος» από τις μυστικές υπηρεσίες του Πούτιν. Ο Σαλβίνι είναι απολύτως διαχειρίσιμος, καθώς με ευκολία και αυτός αλλάζει θέσεις. 

Επιπλέον, τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογούν στην Ιταλία -περίπου 190 δισ.- είναι πολλά για να θυσιαστούν στο βωμό προεκλογικών υποσχέσεων. Η κυβέρνηση Μελόνι ήρθε για να μοιράσει πολύ χρήμα, αν βάλει στην άκρη τις μαξιμαλιστικές θέσεις των κομμάτων που την αποτελούν.

Εκεί που θα τηρήσει απαρέγκλιτη στάση θα είναι στο μεταναστευτικό, καθώς η Ιταλία, όπως και η Ισπανία, είναι χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών-προσφύγων. 

Συνεπώς, όσοι περιμένουν και οι Ιταλοί να ζήσουν αυτά που ζήσαμε εμείς το 2015, θα πέσουν έξω. Η Μελόνι γνωρίζει τι έπαθε ο Α. Τσίπρας και πόσο καταστροφική ήταν για την Ελλάδα η διαπραγμάτευση που έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και ήδη έστησε τις γέφυρές της με το Διευθυντήριο της ΕΕ με γεφυροποιό τον Μάριο Ντράγκι. 

Όσον αφορά τα περί «ακροδεξιάς», η Αριστερά στην Ελλάδα και η «προοδευτική» διανόηση έχουν ευτελίσει αυτό τον χαρακτηρισμό, καθώς τον μοιράζουν αφειδώς προς κάθε κατεύθυνση.