Golden Visa: Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα - H «ακτινογραφία» της αγοράς
Eurokinissi
Eurokinissi
Bloomberg

Golden Visa: Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα - H «ακτινογραφία» της αγοράς

Στην παγκόσμια κατάταξη για τα καλύτερα προγράμματα της λεγόμενης χρυσής βίζας η Ελλάδα βρίσκεται ισόπαλη στη δεύτερη θέση μαζί με την Αυστρία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Πορτογαλία συνεχίζει να προσφέρει το καλύτερο πρόγραμμα golden visa του κόσμου, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο και εξηγεί: «Προσιτό και υψηλής ποιότητας επίπεδο ζωής, εύκολη πρόσβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ξεκάθαρη οδό για την απόκτηση υπηκοότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με δείκτη της εταιρείας consulting Henley & Partners».

H κατάταξη της συμβουλευτικής εταιρείας εξέτασε παράγοντες όπως το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την απόκτηση της υπηκοότητας, τη φορολογία, τα κόστη και τη φήμη. Με βάση αυτές τις παραμέτρους ισόπαλες στη δεύτερη θέση της κατάταξης είναι η Ελλάδα και η Αυστρία με τα δικά τους προγράμματα χρυσής βίζας.

Παρά τις εντεινόμενες πιέσεις να αποσυρθούν τα προγράμματα αυτά που προσφέρουν σε ξένους επενδυτές καθεστώς μόνιμου κατοίκου μέσω μιας αρχικής επένδυσης, η ζήτηση παραμένει δυνατή. Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία δείχνουν ανοδική τάση με τη ζήτηση στην Ισπανία και την Ιταλία να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι.

Οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης καθώς προσφέρουν σχετικά εύκολη πρόσβαση στην υπηκοότητα και επιτρέπουν στους επενδυτές να ταξιδεύουν χωρίς βίζα οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να επιχειρούν και να ζουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με χαμηλό σχετικά κόστος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής Henley & Partners, τα ευρωπαϊκά προγράμματα εξακολουθούν να κυριαρχούν στις τοπ θέσεις των πιο δημοφιλών προορισμών.

Τα προγράμματα αυτά επιτρέπουν τη συμμετοχή σε μερικές από τις καλύτερες οικονομίες του κόσμου και είναι ένας τρόπος να μειώσει κανείς την έκθεση στη μεταβλητότητα συγκεκριμένης χώρας.

Η κριτική στα προγράμματα χρυσής βίζα έχει ενταθεί λόγω ανησυχιών ότι συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών ακινήτων σε πόλεις όπως τη Λισαβόνα και την Αθήνα. Μερικές χώρες έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τη διάθεση τους, όπως έπραξε η Πορτογαλία πέρυσι και αποφάσισε η Ελλάδα τον Φεβρουάριο.

Αντιμέτωπη με μία οικιστική κρίση που μερικώς έχει αποδοθεί στους εύπορους ξένους, η Πορτογαλία αποφάσισε να βάλει τέλος στις φορολογικές ελαφρύνσεις. Ωστόσο, οι σύμβουλοι διαχείρισης περιουσίας βλέπουν ότι η χώρα συνεχίζει να προσελκύει ξένους επενδυτές. Άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ουγγαρία πρόσφατα λάνσαραν δικά τους προγράμματα χρυσής βίζας.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική Henley & Partners, γύρω στα 128.000 άτομα εύπορης οικονομικής κατάστασης παγκοσμίως θα μετακομίσουν σε άλλη χώρα το 2024. Πρώτοι στις αιτήσεις προγραμμάτων χρυσής βίζας είναι οι Αμερικανοί.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να επενδυθεί από ξένους σε ακίνητο σε περιοχές όπου έχει υπάρξει αύξηση στα ενοίκια.

Στους δημοφιλείς προορισμούς όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη η Ελλάδα διπλασίασε το ποσό που απαιτείται για επένδυση στο πρόγραμμα χρυσής βίζας στα 500.000 ευρώ κατ΄ ελάχιστον. Στις υπόλοιπες περιοχές ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ.

Στις περιοχές και τα νησιά όπου η πίεση στην οικιστική αγορά είναι μεγάλη το όριο μπορεί να αυξηθεί στα 800.000 ευρώ.

Από τότε που λάνσαρε το πρόγραμμα χρυσής βίζας το 2013, η Ελλάδα έλαβε πάνω από 25.100 αιτήσεις και ενέκρινε 17.184 από αυτές. Οι Κινέζοι επενδυτές αντιστοιχούν σχεδόν στο 60% των golden visa που έχουν εγκριθεί με τους Τούρκους να αντιστοιχούν στο 7%.