Παρουσίαση έκδοσης του καθηγητή Δ. Παυλόπουλου

Παρουσίαση έκδοσης του καθηγητή Δ. Παυλόπουλου

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Το εργαστήριο του γλύπτη», το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο παρουσιάζει μια σειρά από εκδηλώσεις: Την Πέμπτη (22/9, στις 19.30) θα παρουσιαστεί η έκδοση του Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Παυλόπουλου με τίτλο «Από τον Ιερό Λόχο στον Κωνσταντίνο ΙΒ'. Νεότερα Αθηναϊκά Γλυπτά» (Gutenberg, Αθήνα 2020).

Το βιβλίο περιλαμβάνει άγνωστα στοιχεία για τη νεότερη ελληνική γλυπτική στην Αθήνα και για τα γλυπτά του κέντρου της από το δεύτερο μισό του 19ου έως το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Προβάλλονται τα πρόσωπα, οι επιτροπές και οι διαδικασίες ανάθεσης των μνημείων, οι υπόγειες σχέσεις πίσω από τους διαγωνισμούς τους, ενώ διορθώνονται και αποκαθίστανται ημερολογιακά και χρονολογικά σφάλματα.

Στις σελίδες του βιβλίου επανεξετάζονται παράμετροι της νεότερης ελληνικής γλυπτικής, μνημονεύονται ισχυρά πρόσωπα που ανιχνεύονται πίσω από τα μνημεία και παρουσιάζεται η τύχη των νεότερων αθηναϊκών έργων, όπως προκύπτει από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Με την ευκαιρία αυτή ίσως αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος για τον τρόπο επιλογής και τοποθέτησης καλλιτεχνικών έργων που πρέπει να αποτελούν την αισθητική μαρτυρία κάθε εποχής και να βοηθούν στην ευαισθητοποίηση και στην ουσιαστική συμμετοχή του κοινού στον κόσμο της εικαστικής δημιουργίας.

Η εικονογράφηση του βιβλίου πλαισιώνει ουσιαστικά το κείμενο, με υλικό προερχόμενο κυρίως από μη προσβάσιμα σήμερα αρχεία και από συλλογές. Στη βιβλιογραφία καταχωρίζονται δυσεύρετα πλέον άρθρα από τον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Για την έκδοση θα μιλήσουν οι Καθηγητές Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Σπύρος Γ. Πλουμίδης και Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Ο Δημήτρης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου διδάσκει από το 2005 Ιστορία της Τέχνης με έμφαση στη Νεότερη Τέχνη. Έχει γράψει βιβλία, μεταξύ των οποίων τα Ζητήματα Νεοελληνικής Γλυπτικής (1998), Ζογγολόπουλος (2007). 

Την άλλη Πέμπτη (29/9, στις 19.30) ο Σπύρος Μοσχονάς θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Το ατελιέ του Θανάση Απάρτη, ένα ιδιότυπο σχολείο γλυπτικής». Το 1940, λόγω του Πολέμου, ο Θανάσης Απάρτης εγκατέλειψε τη Γαλλία και επέστρεψε στην Ελλάδα. Έστησε το εργαστήριό του στον αριθμό 16 της οδού Αρδηττού, στο Μετς, όπου μέχρι τότε εργαζόταν ο νεαρός Μέμος (Αγαμέμνων) Μακρής.

Έκτοτε, και ιδίως στους δύσκολους μήνες της Κατοχής, στο εργαστήριο του Μετς βρήκαν καταφύγιο πολλοί νέοι γλύπτες: Ως μαθητές, ως βοηθοί ή απλώς ως μετέχοντες ενός κύκλου γύρω από τον σεβαστό καλλιτέχνη. Αρκετοί σύχναζαν εκεί αναζητώντας το νέο που έφερνε από το Παρίσι ο Απάρτης, όπως ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ο Χρήστος Καπράλος, ο Μακρής. Άλλοι έκαναν κοντά του τα πρώτα τους βήματα στην τέχνη της σμίλης, όπως ο Κλέαρχος Λουκόπουλος, ο Κώστας Κλουβάτος, η Ναταλία Μελά.

Ο Απάρτης υπήρξε, επίσης, δάσκαλος για πολλά νέα παιδιά, τον Κώστα Παπανικολόπουλο και, για λίγο, τον μετέπειτα αρχαιολόγο Μίλτο Γαρίδη. Η διάλεξη πραγματοποιείται με τη συνεργασία του «Σωματείου Φίλων Μέμου και Ζιζής Μακρή» και της «Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κλ. Λουκόπουλος».