ΥΠΠΟΑ και ΥΠΑΙΘ ορίζουν ομάδες εργασίας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση
Shutterstock
Shutterstock

ΥΠΠΟΑ και ΥΠΑΙΘ ορίζουν ομάδες εργασίας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

Δημόσια πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή στις παραστατικές τέχνες πρόκειται να δημιουργηθεί κατόπιν ανάληψης κοινής νομοθετικής πρωτοβουλίας των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), γι' αυτό και τα δύο υπουργεία ανακοίνωσαν το αντικείμενο και τη σύνθεση τριών ομάδων εργασίας για την επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Τη δημιουργία δημόσιων πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδών παραστατικών τεχνών είχε άλλωστε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στις 28 Ιανουαρίου, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2025.

Την ίδια στιγμή, δύο νομοθετικές ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες κατατέθηκαν στις 30 Ιανουαρίου στη Βουλή, δίνουν απαντήσεις για ζητήματα που είχαν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022 και τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, όπως πώς θα καθορίζονται οι αποδοχές των καλλιτεχνών, η απασχόλησή τους σε φορείς του δημοσίου τομέα καθώς και η κάθε είδους σχέση εργασίας τους. Θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχει κηρύξει 48ωρη απεργία (1-2/2) με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του ΠΔ 85/2022. Λόγω αυτής, ακυρώνονται σήμερα (1/2) και αύριο (2/2) οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, και οι προγραμματισμένες για σήμερα (1/2) παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι ομάδες εργασίας (Θέατρο, Χορός, Μουσική)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, έργο των τριών ομάδων εργασίας (Θέατρο, Χορός, Μουσική) θα είναι η εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων προς τη δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες.

Ενώ, η ομάδα εργασίας Μουσικής θα έχει ως έργο την εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων για τη διαμόρφωση εθνικού πλαισίου Ωδειακής Εκπαίδευσης. 

Οι διαβουλεύσεις των τριών ομάδων θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με αντιπροσωπευτικούς φορείς παραστατικών τεχνών και αντιπροσωπευτικά όργανα σπουδαστών, δύνανται να συνεργαστούν με εμπειρογνώμονες και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους του χώρου, ενώ προβλέπεται να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Οι ομάδες εργασίας

Η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Δουνδουλάκη, ορίζεται πρόεδρος και των τριών ενδεκαμελών ομάδων εργασίας, ενώ και στις τρεις Ομάδες Εργασίας συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του ΥΠΑΙΘ, Γιώργος Βούτσινος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ, Οδυσσέας Ζώρας και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Ιωάννα Λυτρίβη.

Επιπλέον, στην ομάδα εργασίας Θεάτρου, συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- η Διευθύντρια Σπουδών της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου, Δηώ Καγγελάρη, και ο Διευθυντής της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Ρήγας.

Στην ομάδα εργασίας Χορού, συμμετέχουν -ανάμεσα σε άλλους- ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ο Δάφνις Κόκκινος, Διευθυντής της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

Στην ομάδα εργασίας Μουσικής συμμετέχουν ο Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και ο Σίμος Παπάνας, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.