Τιμούμε τη Μελίνα: 30 χρόνια από το «τελευταίο αντίο»

Τιμούμε τη Μελίνα: 30 χρόνια από το «τελευταίο αντίο»

«Είμαι ηθοποιός φύσει και θέσει. Είμαι πολίτης από υπευθυνότητα και υποχρέωση» είχε δηλώσει η ηθοποιός και μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη (1920-1994). Τα λόγια της αυτά είναι τα πρώτα που ακούμε στο βίντεο στο οποίο κοινοποίησαν το υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων σήμερα, 6 Μαρτίου, από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, της γυναίκας που έμελλε να συνδέσει το όνομά της στον πολιτισμό της χώρας και με το ζήτημα επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Διανθισμένο με αρχειακό υλικό και μεστό, το βίντεο συμπυκνώνει τη δράση της Μελίνας Μερκούρη: «Ως υπουργός Πολιτισμού δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθιέρωσε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκινώντας από την Αθήνα το 1985. [...] Αγωνίστηκε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. [...] Από το 1982 δεν έπαψε στιγμή να διατρανώνει το δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων»

Και η ίδια καταθέτει την άποψή της για την Ελλάδα και τον πολιτισμό, και οι λέξεις της ηχούν με την ίδια βαρύτητα, σήμερα: «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό, η Ελλάδα αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της. Αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς».

Για να τονίσει, για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ότι «είναι κομμάτι ενός μνημείου. Τα ξερίζωσαν! Κατέστρεψαν το μνημείο. Τα Γλυπτά ήταν κομμάτια ενός μοναδικού μνημείου»

«Κάθε εκατό χρόνια γεννιέται ένα πλάσμα που το λένε Μελίνα. Αλλά αν το σκεφθείτε η δική μας Μελίνα ήταν το τέλειο δείγμα γυναίκας που μπορούσε να μεγαλώσει και να ανθίσει σε κάθε εποχή, απαντώντας στον καθρέφτη του καιρού της. Ήταν ωραία και άφοβη. Ήταν αστή, μεγαλοαστή και ασύμβατη. Ήταν γενναία για ό,τι πίστεψε πολύ και υποτακτική σε ό,τι αγάπησε πολύ. Ήταν ερωτευμένη σε όλη της τη ζωή με τη ζωή κι έζησε σε μια ζωή εκατό ζωές και κάθε μια χωριστά», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Σήμερα, που συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τον θάνατό της, το υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη μνημονεύουν και τιμούν την υπέροχη Ελληνίδα, την πολιτικό που έβαλε τον Πολιτισμό στο κέντρο της πολιτικής της, την Υπουργό Πολιτισμού που ζήτησε, επιτακτικά και παγκόσμια την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Από τότε αυτή είναι η εθνική απαίτηση της Ελλάδας. Τα Γλυπτά πρέπει να αστράψουν στο ελληνικό φως.

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Μαραγιάννη