Στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ουκρανίας

Στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ουκρανίας

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να μαίνεται για παραπάνω από ενάμιση χρόνο, η τέχνη όμως δεν σταμάτησε να δίνει το παρών με νέα δημιουργήματα, όπως και σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, ακόμη κι αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή τους εκεί όπου είθιστο. Ένα από αυτά είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Ουκρανίας, Odessa Classics. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στο χώρο της κλασικής μουσικής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και παγκόσμια εμβέλεια, που η μη διοργάνωσή του λόγω του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία, θα στερούσε από το πολιτιστικό αποτύπωμα όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά κάθε χώρας που αγαπά και στηρίζει τον πολιτισμό.

Γι’ αυτό και τον Ιούνιο του 2022 το Φεστιβάλ φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και φορέα διοργάνωσης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ επιστρέφει φέτος στη συμπρωτεύουσα από τις 14 έως τις 20 Νοεμβρίου, με πέντε συναυλίες και τη συμμετοχή καλλιτεχνών διεθνούς βεληνεκούς σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα συνθετών κλασικής μουσικής, άριες και μουσικά μέρη από όπερες των Βάγκνερ και Βέρντι καθώς και τζαζ αλλά και ελαφρά ελληνική μουσική, καλύπτοτας ένα ευρύ φάσμα μουσικόφιλου κοινού.

Τρεις από τις συναυλίες θα υλοποιηθούν σε συμπαραγωγή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης –μία σε συμπαραγωγή και με την ΚΟΘ– ενώ δύο από τις συναυλίες του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει η Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Tο Φεστιβάλ διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος Ουκρανός πιανίστας Alexey Botvinov, την γενική επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ο διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος.

Alexey Botvinov

Το πρόγραμμα

Η εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ, στις 14 Νοεμβρίου (21:00) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι συνώνυμη με την επιστροφή δύο καλλιτεχνών στη συμπρωτεύουσα: του Βρετανού βιολονίστα Daniel Hope και του διεθνώς καταξιωμένου Ουκρανού πιανίστα και εκ των σημαντικότερων ερμηνευτών έργων του Ραχμάνινοφ, Alexey Botvinov. Hope και Botvinov θα δώσουν συναυλία μουσικής δωματίου με έργα των V. Silvestrov, A. Schnittke, A. Pärt, J. Heggie και E. Elgar.

Daniel Hope. Φωτ.: Daniel Waldhecker

Κλασική μουσική, τζαζ και ελαφρά ελληνική, περνώντας από τον Γκέρσουιν στον Βάιλ και από αυτόν στον μαθητή του Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη), περιλαμβάνει η επόμενη συναυλία του Φεστιβάλ, επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 15 Νοεμβρίου (21:00). Το πρόγραμμα της προκειμένης συναυλίας είναι μονάχα μία ένδειξη ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη μουσική, την συναυλία δίνουν ο βιολονίστας Daniel Hope, ο πιανίστας Alexey Botvinov, η τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Daniel Geiss.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Στην επόμενη συναυλία (18 Νοεμβρίου, 21:00, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ) την τιμητική της έχει η Brussels Chamber Orchestra, η οποία συμπράττει με πέντε διακεκριμένους μουσικούς: τον Βέλγο βιολονίστα Michael Guttman, τον διεθνώς καταξιωμένο Ουκρανό πιανίστα Alexey Botvinov, την βραβευμένη τσελίστρια Jing Zhao, τον διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και διεθνώς διακεκριμένο βιολονίστα Σίμο Παπάνα και την Ουκρανή βιολονίστα Myroslava Kotorovych.

Ερμηνεύουν συνθέσεις των J. S.Bach, C. P. E. Bach, V. Poleva, J. Haydn, Μ. Skoryk, G. Rossini/E. Sollima, A. Vivaldi και Α. Piazzolla/M.Villuendas.

Brussels Chamber Orchestra

Στον ίδιο χώρο (Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ) θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη συναυλία του Φεστιβάλ, στις 19 Νοεμβρίου  (21:00). Πρόκειται για ρεσιτάλ πιάνου του Γερμανού πιανίστα –με πάνω από 30 χρόνια καριέρας και με εμφανίσεις σε περισσότερες από 50 χώρες– Sebastian Knauer, με έργα των W. A. Mozart, F. Schubert, L. van Beethoven, A. Copland, E. Satie και G. Gershwin.

Sebastian Knauer @ Gregor Hohenberg

Η αυλαία του Φεστιβάλ πέφτει στις 20 Νοεμβρίου (21:00) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επί σκηνής, ο βαρύτονος Άρης Αργύρης και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος σε ένα ρεσιτάλ που διερευνά τις σχέσεις και τις αμοιβαίες αφορμές έμπνευσης που διαμόρφωσαν τα μουσικά στυλ του 20ου αιώνα, από την σύνθεση τραγουδιών έως την κινηματογραφική μουσική, κι από την φιλοσοφία της Τέχνης ως τους προβληματισμούς για την έννοια της μελωδίας. Κεντρικά πρόσωπα ο Βέρντι και ο Βάγκνερ, γι’ αυτό και το πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες από όπερες.

Τα έσοδα των συναυλιών θα διατεθούν για την στήριξη των πληγέντων του πολέμου στην Ουκρανία. Πληροφορίες και εισιτήρια τηλεφωνικά (2310 895938-9, 2310 236990, 210 7234567), ηλεκτρονικά (www.tsso.gr, www.tch.gr, www.ticketservices.gr) από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και τα εκδοτήρια της ΚΟΘ, Λ. Νίκης 73, καθώς και στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία (Τσιμισκή 136, Θεσσαλονίκη)

Κεντρική φωτ.: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πηγή φωτ.: Shutterstock