Παρέλαση μεγάλων ονομάτων από την «Σκουφά»

Παρέλαση μεγάλων ονομάτων από την «Σκουφά»

Δύσκολο να χωρέσεις μια ιστορία σαράντα χρόνων σε μια έκθεση. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να «στριμώξεις» πρωτοκλασάτα ονόματα του εικαστικού χώρου που χάραξαν την αισθητική μας συνείδηση κι ακόνισαν το βλέμμα σε ωραία έργα. Μία τέτοια έκθεση με γενέθλιο χαρακτήρα, αν και δύσκολες οι εποχές για εορτασμούς, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη (20/1) από την γκαλερί «Σκουφά».

Στον ομώνυμο δρόμο, πολύ κοντά στην πλατεία Κολωνακίου, η ιστορική αίθουσα προικίστηκε με ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Η απλόχωρη βιτρίνα της μαγνητίζει τα βλέμματα των περαστικών ανοίγοντας δρόμο στο αθηναϊκό κοινό για να γνωρίσει τους καλλιτέχνες. Η «Σκουφά» ανήκει στους χώρους που καλλιέργησαν το συλλέγειν και συνέβαλαν στην καλλιτεχνική επιμόρφωση της κοινωνίας. Η ιστορία της αίθουσας είναι δεμένη με λαμπρές στιγμές της εγχώριας εικαστικής σκηνής γι’ αυτό και στη συνείδηση των Αθηναίων παραμένει «στέκι» φιλοτέχνων.

Νικόλαος Λύτρας

«Ματιές στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα» τιτλοφορείται η έκθεση, στην οποία πρωταγωνιστούν εμβληματικοί δημιουργοί από τον χώρο της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Όλοι τους ανέπτυξαν δεσμούς με την γκαλερί, έχοντας ένα στέρεο βήμα για να δείξουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό. Πέρα, όμως, από την ιστορική πορεία της γκαλερί, η έκθεση μέσα από μία αντιπροσωπευτική και πλούσια διαδρομή σε έργα διαφορετικών τεχνοτροπιών και κατευθύνσεων, αναδεικνύει όψεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας του περασμένου αιώνα και ρίχνει φως σε ποικίλους προσανατολισμούς της εγχώριας εικαστικής τέχνης στη μετάβαση από τον 20ο στον 21ο αιώνα.

Νίκος Εγγονόπουλος

Συγκεκριμένα, «παρελαύνουν» με έργα τους οι: Αλέξης Ακριθάκης, Γιώργος Βαρλάμος, Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Γαϊτης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιώργος Γουναρόπουλος, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Νίκος Εγγονόπουλος, Όπυ Ζούνη, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Βλάσης Κανιάρης, Νίκος Κεσσανλής, Γιώργος Λάππας, Αλέκος Λεβίδης, Νικόλαος Λύτρας, Γιώργος Μαυροΐδης, Ναταλία Μελά, Γιώργος Μπουζιάνης, Μποστ, Γιάννης Μόραλης, Εύα Μπουλγουρά, Δημήτρας Μυταράς, Νίκος Νικολάου, Μαρία Πωπ, Παύλος Σάμιος, Γεράσιμος Σκλάβος, Πάρις Πρέκας, Ευγένιος Σπαθάρης, Γιώργος Σικελιώτης, Νίκος Στεφάνου, Γιώργος Σταθόπουλος, Σωτήρης Σόρογκας, Παναγιώτης Τέτσης, Γιάννης Τσαρούχης, Πάνος Φειδάκης.

Βλάσης Κανιάρης

Πριν από μερικά χρόνια ο Γιάννης Καλλιγάς πήρε επάξια τη σκυτάλη και οδηγεί την γκαλερί στην ψηφιακή εποχή. Ανοίγει το βήμα της στην τέταρτη δεκαετία διατηρώντας, παρά τους άρρωστους καιρούς, ατόφιο τον αρχικό της χαρακτήρα: ένα κεντρικό σημείο συνάντησης με την τέχνη και τους μύστες της.

Διάρκεια έως 12/2, Σκουφά 4 Κολωνάκι