Να βγάλουμε σεργιάνι τα γλυπτά του Παρθενώνα θέλει η Μεγάλη Βρετανία!
Πολιτισμός

Να βγάλουμε σεργιάνι τα γλυπτά του Παρθενώνα θέλει η Μεγάλη Βρετανία!

Σας τα δίνουμε, μας τα δίνετε, και μετά τα ανακατεύουμε και τα ξαναμοιράζουμε, όπως τα φύλλα της τράπουλας. Νέος παραλογισμός από το Βρετανικό Μουσείο, σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Εκφράστηκε από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, σε συνέντευξή του στον σταθμό LBC. Δεν ενδιαφέρει τη Βρετανική πλευρά αν πρόκειται για κάτι ανέφικτο. Ψάχνει πέπλο να ρίξει επάνω στα γυμνά επιχειρήματά της, καθώς πλησιάζει ο καιρός που θα εφαρμοστεί αυτό που ζήτησε η UNESCO. Μια συνάντηση ανάμεσα στην Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και, υποτίθεται, στον Βρετανό ομόλογό της.

Μόνο που οι Βρετανοί, προσπαθώντας να μειώσουν τη σημασία της απόφασης που πήρε η UNESCO τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, στέλνουν, όπως επισήμως ενημέρωσαν, τον υφυπουργό Πολιτισμού αντί του υπουργού. Και πάλι όμως, στερούνται επιχειρημάτων. Η ελληνική πλευρά δε δέχεται, και ούτε μπορεί να δεχτεί, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει ή έχει οποιοδήποτε δικαίωμα, επί των παρθενώνειων γλυπτών. Τα άρπαξε ο Έλγιν παράνομα, αγοράστηκαν από το Βρετανικό κοινοβούλιο επίσης παράνομα και δε χωρά οποιαδήποτε άλλη συζήτηση επί του θέματος, λέει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα  ο  Όσμπορν  είπε,  ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες, στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εφ’ όσον και οι δύο πλευρές προσεγγίσουμε το θέμα, χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς κόκκινες γραμμές». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Οι λογικοί (!) άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι, που να αξιοποιεί στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Αν όμως οποιαδήποτε πλευρά πει, ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δε θα υπάρξει συμφωνία».

Στην ερώτηση μάλιστα του δημοσιογράφου  Άντριου  Μαρ, εάν μερικά από τα μάρμαρα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για λίγο και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο, ο Όσμπορν είχε μία ακόμη «έκπληξη»:  «Αυτό το είδος της διευθέτησης μπορεί να είναι κατάλληλο»!  Κρατώντας πάντως την επιφύλαξη, ότι δεν μπορεί να μιλήσει για όλους τους επιτρόπους (trustees) του Βρετανικού Μουσείου. «Λογικοί (άντε πάλι!) άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, όπου θα μπορείς να δεις τα Γλυπτά σε όλο το μεγαλείο τους στην Αθήνα, αλλά θα μπορείς να τα δεις και ανάμεσα σε μεγαλειώδεις δημιουργίες άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο» είπε σε άλλο σημείο.

Οι δηλώσεις συνιστούν τεράστιο τακτικισμό της βρετανικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου υπό το βάρος της επιτακτικής πρόσκλησης που έχε λάβει από την UNESCO για διάλογο με την Ελλάδα στο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών. Αφού ματαίως κατά την τελευταία σύνοδο, τον Μάιο, η βρετανική αντιπροσωπεία προσπάθησε να αναιρέσει την απόφαση της UNESCO, επειδή δεν τη συμφέρει, πλην δεν τα κατάφερε, περνά τώρα σε «προτάσεις», προκειμένου να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που αρνείται μια «συμβιβαστική», όπως την θεωρεί εκείνη, λύση.

Δεν τη συμφέρει ο συγκεκριμένος διάλογος, καθώς ο διεθνής Οργανισμός έχει αποφασίσει και τονίσει πως δεν είναι θέμα που αφορά δύο μουσεία. Είναι θέμα που αφορά δύο κράτη, επομένως οι επαφές πρέπει να είναι σε διακρατικό επίπεδο. Αυτό στερεί το επιχείρημα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν τα δίνει!

Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης αποτελεί σταθερό και αμετακίνητο αίτημα της ελληνικής  κυβέρνησης, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το αίτημα είχε διατυπώσει ο ίδιος και στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον κατά την περυσινή επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Πέραν όλων των άλλων όμως, ανιστόρητων, που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες, ότι δηλαδή ο Έλγιν «μάζεψε» τα Γλυπτά από τα χαλάσματα κι όχι ότι τα πριόνισε και τα έκοψε, πρόκειται και για μία φαιδρή πρόταση. Μπορεί να φανταστεί κανείς τα Γλυπτά του Παρθενώνα να πηγαίνουν και να έρχονται κάθε λίγα χρόνια; Ίσως, έχει ξεχάσει ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου τι έπαθαν όταν το πλοίο στο οποίο τα είχε φορτώσει ο Ελγιν κλέβοντάς τα από την Ακρόπολη, βυθίστηκε στα Κύθηρα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξανά. Τα γλυπτά θα επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα, όπως ονειρεύτηκε η Μελίνα Μερκούρη όταν ξεκίνησε την διεθνή καμπάνια επιστροφής. Οι «λαγοί» των Βρετανών θα απογοητευθούν!

Απογοητευμένη μοιάζει και η αξιωματική αντιπολίτευση διότι, λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, «η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί να γίνονται παιχνίδι επικοινωνιακού χαρακτήρα, ούτε να αντιμετωπίζονται ως "photo opportunity" προεκλογικής κατανάλωσης»

«Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1984 δίνουν διαρκή αγώνα, στη βάση της γραμμής που χάραξε η Μελίνα Μερκούρη, για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την αμετάκλητη επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο στον τόπο τους, που είναι η Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα και με τις θεμελιώδεις αρχές της UNESCO», συνεχίζει.

«Μόνο πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση. Θεωρούμε αδιανόητο η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται οτιδήποτε άλλο, επαναφέροντας το ζήτημα του προσωρινού δανεισμού που είχε θέσει ατυχέστατα ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές.

Ένα τέτοιο επιζήμιο ενδεχόμενο αποτελεί "μη λύση", ικανοποιεί τις πάγιες θέσεις της Βρετανίας και ενταφιάζει το αίτημα για την οριστική επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε ευθεία αντίθεση με ομόθυμο το λαϊκό αίσθημα και την ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.

Δε δανείζεσαι κάτι που έχει κλαπεί, αναγνωρίζοντας ως ιδιοκτήτη αυτόν που τα υπεξαίρεσε από το ιστορικό τους σπίτι».

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε που ξέρει ότι η εκστρατεία της Μελίνας και της Ελλάδας ξεκίνησε το 1982, σε σύνοδο υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό, και όχι το 1984.

Δυστυχώς επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει στρατευθεί στο μεγάλο εθνικό θέμα. Κάνει μονίμως ανερμάτιστη αντιπολίτευση, εφόσον, όπως έχει δείξει επανειλημμένα, δεν αναγνωρίζει τη λέξη «εθνικό» και τι είναι εθνικό συμφέρον. Το κομματικό συμφέρον πρωτεύει.

Επί της συγκεκριμένης δήλωσης, ας ξεκαθαρίσουμε ότι είναι φτηνό να φέρνεις στο κάδρο τον πρωθυπουργό, όταν οι δηλώσεις είναι εξωφρενικές, καινοφανείς και εξοργιστικές, αλλά ανήκουν σε αξιωματούχο άλλου κράτους! Και μία πολιτικός, αναλίσκει πάνω από το μισό κείμενο της δήλωσής της εναντίον της ελληνικής και όχι της βρετανικής κυβέρνησης.

Επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και επιλήσμονες, θυμίζουμε πως το 2016, στην 20ή σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Επιστροφή σε περίπτωση Παράνομης Απόκτησης που είχε γίνει Σεπτέμβριο στο Παρίσι, η χώρα μας ήταν χωρίς εκπροσώπηση ανωτάτου επιπέδου.

Την Ελλάδα επρόκειτο να εκπροσωπήσει η τότε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουμε) η οποία, όμως, είχε επιστρέψει στην Αθήνα διότι, λέει, την καλούσαν υπηρεσιακές ανάγκες… Ποιες ήταν αυτές; Ο συντονισμός εργασιών για το Διεθνές Φόρουμ που συνδιοργάνωναν η Ελλάδα και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πάνω από 20 μέρες μετά. Εν ολίγοις, είχε αφήσει τον γάμο, για να πάει για πουρνάρια.

Έτσι, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από χαμηλόβαθμους υπαλλήλους του υπουργείου, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Μεγάλη επιτυχία!