Με ξεναγό τον Αλέκο Φασιανό στην Κέα
Ο Αλέκος Φασιανός στην Κέα, το 1987. Πηγή φωτ.: Kea- Courtesy Alekos Fassianos Estate © Maria Karavia
Ο Αλέκος Φασιανός στην Κέα, το 1987. Πηγή φωτ.: Kea- Courtesy Alekos Fassianos Estate © Maria Karavia

Με ξεναγό τον Αλέκο Φασιανό στην Κέα

Ο Φασιανός ανακάλυψε για πρώτη φορά την Κέα την άνοιξη του 1967. Ερωτεύτηκε αμέσως την παρθένα ομορφιά του νησιού, τους ανέγγιχτους από τον χρόνο και τα στίφη των τουριστών αρχαίους τόπους και αγόρασε ένα μικρό σπίτι στη Χώρα για να ζει και να εργάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για τυπικό κτίσμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με θέα στο Αιγαίο.

«Αγάπησε αμέσως τη χώρα, την Ιουλίδα για την τοποθεσία της, την γραφικότητα και ιστορικότητά της. Τον πλησίασαν ντόπιοι και άρχισε φιλία μαζί τους, ύστερα από συζητήσεις για τις συνήθειες τους, τα επαγγέλματά τους –ήταν από τα ελάχιστα κυκλαδονήσια, οπου υπήρχαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κτηνοτροφία, βυρσοδεψεία, μέχρι και εργοστάσιο εμαγιέ! Αυτό του άρεσε» θα πει για το δέσιμό του με το νησί και τους ανθρώπους του η Μαρίζα Φασιανού.

Έξω από το παντοπωλείο «Η Καρθαία» 1987. Πηγή φωτ.: Kea- Courtesy Alekos Fassianos Estate © Maria Karavia

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του ζωγράφου, το ατελιέ είναι γεμάτο από την τέχνη και τη ζωή του Φασιανού. Ιδιόχειρα προσωπικά αντικείμενα, παιχνίδια, κεραμικά, γλυπτά που δημιούργησε με τα πιο απλά υλικά, εισάγουν τον επισκέπτη σ’ έναν αισθητικό κόσμο που ξεπέρασε την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή.

Δεν είναι μόνο τα έργα με το προσωπικό στίγμα του ζωγράφου σε κάθε τοίχο του ατελιέ, είναι τα εφαρμοσμένα αντικείμενα, όλες οι γωνιές του σπιτιού που ποτίστηκαν από το χέρι και τη ματιά του: από τα μεταλλικά κάγκελα, τα πόμολα στις πόρτες, ως τα επιζωγραφισμένα έπιπλα.

Πηγή φωτ.: Kea- Courtesy Alekos Fassianos Estate © Marco Arguello

Λίγους μήνες μετά το άνοιγμα του Μουσείου Αλέκος Φασιανός στην Αθήνα, το σπίτι – ατελιέ γίνεται με τον τρόπο του ένα δεύτερο, πιο προσωπικό μουσείο του ζωγράφου που «ξεκλειδώνει» τους δεσμούς του με την ελληνική παράδοση και τα ριζώματά της.

«Διαρκώς καταπιανόταν με κάτι μέσα στη ''φωλιά του'', στον οικείο αυτό χώρο, που όταν κουραζόταν και ήθελε να ξεκουραστεί ξάπλωνε στο λιτό, μικρό του κρεββάτι με τα υφαντά του κλινοσκεπάσματα. Ήταν λιτός, απλός ο Φασιανός όπως και οι χώροι του» θυμάται η σύζυγός του.

Σε αυτό το ατελιέ ο Φασιανός δημιούργησε πολλά από τα έργα του και μοιράστηκε στιγμές ξεγνοιασιάς με ποιητές και καλλιτέχνες όπως οι Λουί Αραγκόν, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκη ντε Σαιν Φαλ, Ζαν Τινγκελί, Νίκος Στεφάνου.

Ο Στεφάνου, ο Τσαρούχης και o Φασιανός στην Κέα. Πηγή φωτ.: Kea- Courtesy Alekos Fassianos Estate

Πέρυσι το καλοκαίρι, η οικογένεια του ζωγράφου άνοιξε το σπίτι για τα παιδιά του νησιού, με ένα διήμερο εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η επιτυχία του προγράμματος και το γεγονός ότι αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Φασιανού με την απλότητα στην τέχνη και την καθημερινότητά του, οδήγησαν φέτος στο άνοιγμα της κατοικίας όλη την καλοκαιρινή σεζόν, από τις 15 Ιουλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Το σπίτι του Αλέκου Φασιανού στην Κέα, 1977. Πηγή φωτ.: Kea- Courtesy Alekos Fassianos Estate © Gudrun von Leitner.jpg

Ο Φασιανός, εκτός από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε ενεργά και με το design, δημιουργώντας ποικίλα χρηστικά αντικείμενα όπως έπιπλα και φωτιστικά μεταξύ άλλων για τον προσωπικό του χώρο.

Τιμήθηκε όσο λίγοι Έλληνες δημιουργοί, όχι μόνο από την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και στο εξωτερικό (μεταξύ άλλων, έγινε επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών και το 2021 έλαβε το ανώτατο αξίωμα του Διοικητή του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλίας).

Κεντρική φωτ.: Ο Αλέκος Φασιανός στην Κέα, το 1987. Πηγή φωτ.: Kea- Courtesy Alekos Fassianos Estate © Maria Karavia