Σε Μουσείο μετατρέπεται η οικία του Γ. Ρίτσου στη Μονεμβασιά
Η Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας. Πηγή: ΥΠΠΟΑ
Η Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας. Πηγή: ΥΠΠΟΑ
Υπ. Πολιτισμού

Σε Μουσείο μετατρέπεται η οικία του Γ. Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Η μετατροπή της οικίας Ρίτσου, στη Μονεμβασιά, σε Μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα ποιητή, η κατασκευή τελεφερίκ που θα συνδέει την Άνω με την Κάτω Πόλη της Μονεμβασιάς καθώς και ο φωτισμός των τειχών του Βράχου της Μονεμβασιάς είναι τα εμβληματικά έργα πολιτισμού τα οποία θα ξεκινούν στη Μονεμβασιά με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2023.

Τα έργα αυτά –προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ– αναμένεται να αναδείξουν την πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου· ενός τόπου που αποτελεί μείζον πολιτιστικό αγαθό, που εκτός από την ιστορική και αρχαιολογική της αξία στην ταυτότητα των Λακώνων, έχει και μία μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

Πρόκειται για έργα τα οποία περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Χάρτας Ανάπτυξης και Ευημερίας με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου ώστε να είναι ένα καθολικά προσβάσιμο πολιτιστικό αγαθό αλλά και τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής διάστασης για τον προορισμό με τον πολιτισμό ως βασικό της πυλώνα.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε Προγραμματική Σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης, την οποίας υπέγραψαν από κοινού η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ «Πάρνωνας» Μαρίνης Μπερέτσος.

Οικία Γ. Ρίτσου

Οικία Γιάννη Ρίτσου. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Σε Δημοτικό Μουσείο μετατρέπεται η οικία του Γ. Ρίτσου στη Μονεμβασιά, με στόχο να αναδειχθεί η προσωπικότητα και το έργο του, καθώς και η σχέση του με το γενέθλιο τόπο του.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου προσέλκυσης επισκεπτών που με σύγχρονο, ψηφιακό, διαδραστικό, πολυμεσικό και ψυχαγωγικό τρόπο θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου, προσφέροντας συγχρόνως μια διαφορετική ματιά της Μονεμβασιάς, όπως αυτή αποτυπώνεται στο έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Η έκθεση που θα ξετυλίγεται στους χώρους του Μουσείου, θα διαρθρώνεται σε τέσσερις νοηματικούς άξονες: του τόπου, των γεγονότων, των προσώπων και των έργων, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο του ποιητή, μέσα από επιλεγμένα εμβληματικά για κάθε ενότητα ποιήματα.

Όσο για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 286.539 ευρώ υλοποιείται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μονεμβασίας και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ο.Τ.Α «Πάρνωνας».  Το έργο υλοποιείται υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών του, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εγκατάσταση τελεφερλίκ και φωτιστική ανάδειξη

Στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία τελεφερίκ για την εξασφάλιση της πρόσβασης εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας, αλλά για την ταχύτερη προσέγγιση σε αυτή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών εστιάζει η εγκατάσταση τελεφερίκ.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 6.800.360 ευρώ χρηματοδοτείται το ΥΠΠΟΑ μέσω εξασφαλισμένων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Περιοχή επέμβασης για την κατασκευή του τελεφερίκ και των διαδρομών. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Όσο για τη φωτιστική ανάδειξη του Βράχου Μονεμβασίας, έχει ως σκοπό να καθοριστεί ένα σημείο εστίασης, να ενισχυθεί μια ιεραρχική οργάνωση του χώρου, και να αναδειχθεί ο Βράχος ως οντότητα, μέσα στον νυχτερινό ορίζοντα. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 980.542 ευρώ, και υλοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μονεμβασιάς και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ «Πάρνωνας». Χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και εποπτεύεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Κεντρική φωτογραφία: Η Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας. Πηγή: ΥΠΠΟΑ