Η Μαρία Κάλλας χαμογελάει στο κοινό κατά τη διάρκεια του ρεσιτάλ της στο Σικάγο, στην Civic Opera House, στις 2 Μαρτίου 1974. Πιανίστας είναι ο Robert Sutherland. Πηγή φωτ.: AP/ GMC
«Μαντάμα Μπαττερφλάι» στο γκαλά όπερας για την Κάλλας στο Μέγαρο Μουσικής
Η Μαρία Κάλλας χαμογελάει στο κοινό κατά τη διάρκεια του ρεσιτάλ της στο Σικάγο, στην Civic Opera House, στις 2 Μαρτίου 1974. Πιανίστας είναι ο Robert Sutherland. Πηγή φωτ.: AP/ GMC

«Μαντάμα Μπαττερφλάι» στο γκαλά όπερας για την Κάλλας στο Μέγαρο Μουσικής

H «Νόρμα», η «Τόσκα» και η «Τραβιάτα» συγκαταλέγονται μεν στις πιο γνωστές όπερες που είχε ερμηνεύσει η Μαρία Κάλλας (1923-1977) –μάλιστα, είχε ερμηνεύσει τον ρόλο της «Νόρμα» επί σκηνής 92 φορές– δεν ήταν όμως οι μόνες τις οποίες η La Divina διάνθισε με τη φωνή της. Αναζητώντας στο ρεπερτόριό της, ξεπηδούν όπερες άλλες περισσότερο άλλες λιγότερες γνωστές, από τις ωραιότερες σελίδες του ιταλικού και γαλλικού ρεπερτορίου, όπως «Λουίζα» του Γκυστάβ Σαρπαντιέ, «Ο βασιλιάς του Υς» του Εντουάρ Λαλό, «Θαΐς» και «Μανόν» του Ζυλ Μασνέ, «Αντριάνα Λεκουβρέρ» και «Αρλεζιάνα» του Φραντσέσκο Τσιλέα, «Καβαλερία ρουστικάνα» και «Λοντολέτα» του Πιέτρο Μασκάνι καθώς και «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι. 

Ντουέτα από τις όπερες αυτές θα ερμηνεύσουν η υψίφωνος Ερμονέλα Γιάχο και ο τενόρος Τσαρλς Καστρονόβο, στο γκαλά όπερας με το οποίο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κορυφώνει το αφιέρωμά του για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Το γκαλά θα δοθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου (20:30) στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, την ίδια βραδιά θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Καληνύχτα, σας αγαπώ» που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2024 στο Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας «Χρήστος Λαμπράκης».

Το ρεπερτόριο του προγράμματος περιλαμβάνει επίσης ορχηστρικά αποσπάσματα από την «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, την «Μινιόν» του Αμπρουάζ Τομά, την «Καβαλερία ρουστικάνα» του Πιέτρο Μασκάνι και την «Μανόν Λεσκώ» του Τζάκομο Πουτσίνι, επιλεγμένα από τους μουσικούς του αθηναϊκού συνόλου.

Ερμονέλα Γιάχο και Τσαρλς Καστρονόβο

Όσο για τους δύο ερμηνευτές, κατέχουν «εντυπωσιακές φωνητικές αλλά και υποκριτικές ικανότητες, και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις: η Ερμονέλα Γιάχ ανακηρύχτηκε ''Καλλιτέχνις της χρονιάς 2023'', ενώ ο Τσαρλς Καστρονόβ τιμήθηκε, το 2019, με τον τίτλο του ''Καλύτερου τραγουδιστή'' από τα Διεθνή Βραβεία Όπερας (International Opera Awards)», όπως αναφέρει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Καληνύχτα, σας αγαπώ»

Προσωπικά αντικείμενα-ενθυμήματα και φορέματα της Μαρίας Κάλλας από τη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου, ένα κοστούμι-δείγμα που έκανε ο Γιάννης Τσαρούχης για την παράσταση της όπερας «Μήδεια» στην Επίδαυρο, τέσσερις μακέτες κοστουμιών της Λίλα ντε Νόμπιλι από την παράσταση «Λα Τραβιάτα» στη Σκάλα του Μιλάνου, μία μακέτα του Πιέρο Τόζι για την ταινία «Μήδεια» του Πιερ Πάολο Παζολίνι και από μακέτες κοστουμιών του Γιάννη Τσαρούχη, δάνεια από ιδρύματα και ιδιώτες.

Πρόκειται για ορισμένα από τα εκθέματα της επερχόμενης έκθεσης «Καληνύχτα, σας αγαπώ» που –επίσης– θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και επιχειρεί να αναδείξει την προσωπικότητα της μεγάλης ντίβας εντός αλλά και εντός σκηνής.

Η πραγματοποίηση της έκθεσης –σε επιμέλεια της Λίλης Πεζανού– θα γίνεται ενώ το Μουσείο Μαρία Κάλλας έχει ανοίξει από τις 26 Οκτωβρίου τις πύλες του στο κοινό, μυώντας το κοινό στο σύμπαν της Κάλλας και προτρέποντάς το να αναζητήσει περαιτέρω για τη μεγάλη καλλιτέχνη.

Γκαλά όπερας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι τιμές των εισιτηρίων κινούνται μεταξύ 11 και 60 ευρώ, προπωλούνται τηλεφωνικά (210 7282333) και ηλεκτρονικά (megaron.gr).

Κεντρική φωτ.: Η Μαρία Κάλλας χαμογελάει στο κοινό κατά τη διάρκεια του ρεσιτάλ της στο Σικάγο, στην Civic Opera House, στις 2 Μαρτίου 1974. Πιανίστας είναι ο Robert Sutherland. Πηγή φωτ.: AP/ GMC