Λ. Μενδώνη: Τα πέντε μουσεία ΝΠΔΔ επιτελούν συγκεκριμένο ρόλο
Shutterstock
Shutterstock

Λ. Μενδώνη: Τα πέντε μουσεία ΝΠΔΔ επιτελούν συγκεκριμένο ρόλο

Στην μεταρρύθμιση στην οποία προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετατρέποντας πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), και στον πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό και όχι αποκλειστικά ως οικονομικό «έσοδο», αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 100,3 και στον Άρη Πορτοσάλτε.

Πρόκειται για μία πρακτική που τίθεται σε εφαρμογή σε χώρες της Ευρώπης από τη δεκαετία του '80, η λειτουργία των μουσείων ως ΝΠΔΔ, σημείωσε η Λίνα Μενδώνη. Ενώ, σε ελληνικό έδαφος, η επιλογή των πέντε μουσείων – Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στην Αθήνα, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – δεν έγινε τυχαία.

«Εδώ και χρόνια αυτά τα μουσεία ήταν εντελώς ανεξάρτητες υπηρεσίες, δεν υπάγονταν σε κάποια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Τα μουσεία αυτά για δεκαετίες είναι κλειστά σύνολα, δεν ανανεώνουν τις συλλογές τους παρά σε επίπεδο περιοδικών εκθέσεων» διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Έθεσε ως παράδειγμα το Νέο Μουσείο Ακρόπολης επί της Αρεοπαγίτου, το οποίο, αφ ης δημιουργίας του αποκόπηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων στην οποία ανήκε. «Δημιουργήθηκε ένας νέος οργανισμός και πολύ σωστά δημιουργήθηκε ακριβώς για να μπορεί να είναι δημόσιο».

Όταν ένα μουσείο είναι δημόσιο «μπορεί να υπηρετεί τον κοινωνικό προορισμό του πολιτισμού και να μην έχει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία που υπάρχει στα κρατικά μουσεία. Έχει να επιλέξει συγκεκριμένο ρόλο: κοινωνικό, εκπαιδευτικό, αναπτυξιακό. Πολύ περισσότερο όταν έχει το ΔΣ του και γενικό διευθυντή, ο οποίος συντονίζει τις υπηρεσίες, και οι δύο πλευρές (σ.σ το ΔΣ και η γενική διεύθυνση) εφαρμόζουν την πολιτική που χαράζει η εκάστοτε κυβέρνηση για τα μουσεία».

Όπως η κα. Μενδώνη υπενθύμισε, τα ΔΣ των μουσείων δεν αμείβονται. «Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν τον χρόνο τους, συνεπώς βάλλεται η προσωπικότητά τους» όταν τους επιρρίπτονται αιτιάσεις, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Τα ΔΣ των πέντε μουσείων

Βάσει νόμου, τα μέλη των ΔΣ που ορίζονται, αποτελούν προσωπικότητες με συμβολή στον επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο τους, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών. Όπως ακριβώς και οι διευθυντές των πέντε μουσείων ΝΠΔΔ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών ο Δημήτρης Οικονόμου, αρχιτέκτονας μηχανικός (ΕΜΠ) και διδάκτορας χωροταξίας (Πανεπιστήμιο Sorbonne I), τ. Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αντιπρόεδρος του ΔΣ η Μαρία Λαγογιάννη- Γεωργαράκου,  υπόλοιπα μέλη οι Γεώργιος Δεοδάτης, Ανδρέας Κούρκουλας, Κωστάντζα Σμπώκου- Κωνσταντακοπούλου, Έλενα Κουντούρη και Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος.

Γενική διευθύντρια η Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, πτυχιούχος και διδάκτωρ του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, διεξήγαγε αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές σε Νάξο, Κω, Αττική, Λακωνία, Αρκαδία, Μεσσηνία και Σύβαρη Κάτω Ιταλίας, ενώ διευθύνει το ελληνοαμερικανικό ερευνητικό πρόγραμμα, στο Λύκαιο Όρος Αρκαδίας.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Πρόεδρος του ΔΣ του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών ο Γιώργος Πανέτσος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού και π. πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αντιπρόεδρος του ΔΣ η Ναταλία Πούλου, υπόλοιπα μέλη οι Νέλλος Κανελλόπουλος, Μιχάλης Μαδένης, π. Θωμάς Συνοδινός, Μαρία Μερτζάνη και Κρυσταλλία Μαντζανά.

Γενική Διευθύντρια η Κατερίνα Δελλαπόρτα, πτυχιούχος και διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Κόσμου, από το Universite de Paris- Pantheon- Sorbonne.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πρόεδρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης η Νίκη Μάνου–Ανδρεάδη, τ.επίκουρη καθηγήτρια του Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Αντιπρόεδρος του ΔΣ η Βασιλική Μισαηλίδου-Δεσποτίδου,  υπόλοιπα μέλη οι Πασχάλης Ανδρούδης, Αλεξάνδρα Λιάγκα, Αννα Μιχαηλίδου, Κωνσταντίνος Φρισήρας και Ευάγγελος Κίτσιος.

Γενική Διευθύντρια η Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων της Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Πρόεδρος του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ο Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Αναπληρωτής Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, (1988-1998) Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αντιπρόεδρος του ΔΣ ο Γιάννης Κανονίδης,  υπόλοιπα μέλη οι Ευάγγελος Γεροβασιλείου, Σμαραγδή Δούδου, Αναστάσιος Τάντσης, Ιουλία Παπαγεωργίου και Ανδρομάχη Σκρέκα.

Γενική Διευθύντρια η Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη βυζαντινή αρχαιολογία του ΑΠΘ και διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Πρόεδρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Πρύτανης (2005-2010) του Πολυτεχνείου Κρήτης. Διδάκτωρ του Wayne State University, Michigan.

Αντιπρόεδρος του ΔΣ ο Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, υπόλοιπα μέλη οι Ευτύχης Βασιλάκης, Πέπη Μαυρουδή- Ταβλαρίδου, Τόνια Τζαννετάκη, Βάσω Παπαγεωργίου και Ελένη Παπαδοπούλου.

Γενική Διευθύντρια η Στέλλα Χρυσουλάκη, με σπουδές Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Grenoble, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης-Paris IV (1981).