Λ. Μενδώνη: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης
Το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης. Πηγή φωτ.: Διάζωμα / diazoma.gr
Το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης. Πηγή φωτ.: Διάζωμα / diazoma.gr

Λ. Μενδώνη: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης, του μεγαλύτερου του αρχαίου ελληνικού κόσμου· το έργο αφορά στην αναστήλωση του μνημείου η οποία διαδικασία απαιτεί αμέτρητες μελέτες, και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

«Κάθε μνημείο επιβάλλει τους χρόνους του ακόμα και όταν υπάρχουν τα χρήματα. Μία αναστήλωση μνημείου απαιτεί αμέτρητες μελέτες. Πρέπει να λυθούν επιστημονικά και επιστημονολογικά προβλήματα για να μπορέσει να προχωρήσει η αποκατάσταση. Το θέατρο της Μεγαλόπολης είναι από τα σημαντικότερα μνημεία του είδους του και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε με προχειρότητα».

Αυτά τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

Όπως η κα. Μενδώνη υπενθύμισε, το έργο αποκατάστασης έχει μπει σε σταθερή τροχιά από το 2020 και εντεύθεν. Το διάστημα μεταξύ 2016 και 2019 «δεν είχε γίνει ουσιαστικά τίποτα, καθώς το έργο ήταν λάθος σχεδιασμένο και είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις στο έργο, έπειτα από την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης το 2016».

Το έργο αποκατάστασης εντάχθηκε σε πρόγραμμα τον Νοέμβριο του 2020. Τον Οκτώβριο του 2022, κατά την διαδικασία εξειδίκευσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», της νέας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ 2021-2027), στις επικαιροποιημένες προτάσεις του Τομέα Πολιτισμού, περιελήφθη και το έργο «Συντήρηση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης – Β΄ Φάση: Αποκατάσταση των κερκίδων Δ-Ζ», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 1.000.000€ και φορέα υλοποίησης την ΕΦΑ Αρκαδίας».

Όσο για τις εργασίες αποκατάστασης, αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2023, και περιλαμβάνουν στερεώσεις, συγκολλήσεις, συμπληρώσεις με τεχνητό λίθο και ανατάξεις των, κατά χώρα, σωζόμενων αρχιτεκτονικών μελών.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, «συντηρούνται τα, κατά χώραν αρχιτεκτονικά μέλη, προβλέπεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμΕΑ, και με την προμήθεια αμαξιδίων κλπ, όπως και πλήρης πληροφόρηση με δίγλωσσες πινακίδες».

Το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης

Σπουδαίο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο τον 3ο αιώνα π. Χ. για την Μεγάλη Πόλη και το Αρκάδων Κοινό αποτέλεσε, μαζί με το Θερσίλειο βουλευτήριο, την Αγορά, τα Ιερά, τη Φιλίππειο Στοά, το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης.

Κατασκευάστηκε από τον Αργείτη Πολύκλειτο λίγο μετά το 370 π.χ. Το κοίλο είχε διάμετρο 145 μ., ενώ η ορχήστρα του 30 μ. περίπου. Θεωρείται ότι το κοίλο περιελάμβανε δύο διαζώματα, με 20 σειρές εδωλίων στα δύο κατώτερα μέρη του και 17 στο ανώτερο μέρος.Υπολογίζεται πως η χωρητικοτητά του ήταν 18.200 θεατές περίπου.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Διάζωμα / diazoma.gr