Με τη χρήση της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης οι επισκέπτες του Μουσείου Σαίξπηρ μπορούν να μεταφερθούν στη θεατρική σκηνή όπου ο Σαίξπηρ είχε παίξει ως ηθοποιός και ανεβάσει τις πρώτες παραστάσεις δημοφιλών του έργων.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας «μεταφέρει» στη θεατρική σκηνή του Σαίξπηρ
Κέρινο ομοίωμα του Σάιξπηρ στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Βερολίνο. Πηγή φωτ.: Shutterstock
Κέρινο ομοίωμα του Σάιξπηρ στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Βερολίνο. Πηγή φωτ.: Shutterstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας «μεταφέρει» στη θεατρική σκηνή του Σαίξπηρ

Με τη χρήση της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης οι επισκέπτες του Μουσείου Σαίξπηρ μπορούν να μεταφερθούν στη θεατρική σκηνή όπου ο Σαίξπηρ είχε παίξει ως ηθοποιός και ανεβάσει τις πρώτες παραστάσεις δημοφιλών του έργων.

Θα θέλατε να μεταφερθείτε και να περπατήσετε στη θεατρική σκηνή όπου ο Σαίξπηρ είχε παίξει ως ηθοποιός και ενδεχομένως να είχε ανεβάσει τις πρώτες παραστάσεις των έργων του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Ερρίκος ο Ε’»; Την ευκαιρία αυτή δίνει η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) σε εικαστική εγκατάσταση, στο Μουσείο Σαίξπηρ (Λονδίνο), που έχει δρομολογηθεί να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, την άνοιξη του 2024.

Το Μουσείο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ θα βρίσκεται τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, στην τοποθεσία μάλιστα που βρισκόταν το εν λόγω ελισαβετιανό θέατρο –το Curtain Playhouse. Στο Σόρντιτς του Λονδίνου, που –επί εποχής Σαίξπηρ– είχε αποτελέσει ένα κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο στο οποίο πραγματοποιούνταν ποικίλες δραστηριότητες: από παιχνίδια έως αγώνες.

Η είσοδος του Μουσείου Σαίξπηρ. Πηγή φωτ.: Twitter / Theatre-News.com

Το Μουσείο θα δίνει επίσης στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν για τη ζωή και τις πηγές έμπνευσης του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα μέσα από ιστορικά τεκμήρια και καινοτόμα θεατρική τεχνολογία που θα προσφέρει πολυαισθητηριακή εμπειρία και θα είναι συνώνυμη της διαδραστικότητας. Όπως και τη δυνατότητα να μεταφερθούν στο Λονδίνο του 16ου αιώνα και να μάθουν για την κουλτούρα της εποχής.

Εκτός της τεχνολογίας, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν εκ του φυσικού τα θεμέλια του Curtain Playhouse, τα οποία η αρχαιολογική σκαπάνη «έφερε στο φώς» μεταξύ των ετών 2011 και 2016. Από την ανακάλυψη οι μελετητές έμαθαν περισσότερα για την τοποθεσία και την ιστορία του θεάτρου, ένα από αυτά ότι το σχήμα του θεάτρου ήταν ορθογώνιο και όχι το «ξύλινο Ο» του προλόγου του έργου «Ερρίκος ο Ε’».

Πάνω από τα απομεινάρια της σκηνής θα προβάλλεται μια ανακατασκευή του θεατρικού χώρου, η οποία θα επιτρέπει στους επισκέπτες να βρίσκονται στην «καρδιά» της θεατρικής εμπειρίας. Ενώ, η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης θα τοποθετεί τους επισκέπτες σε εν εξελίξει παραστάσεις και εργαστήρια, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Μουσείο Σαίξπηρ.

Curtain Playhouse και Μουσείο Σαίξπηρ

Σαράντα επτά χρόνια θεατρικής «ζωής» είχε το Curtain Playhouse, καθώς οι παραστάσεις που ανέβηκαν στη σκηνή του ήταν το διάστημα μεταξύ 1577 και 1624. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο από τα πρώιμα ελισαβετιανά θέατρα, χωρητικότητας έως 1.400 θεατών και σκηνή μήκους 14 μέτρων –λόγω του μεγέθους της σκηνής το θέατρο καθίστατο ιδανικό να φιλοξενήσει μεγάλες σκηνές μάχης, σημειώνει το βρετανικό μέσο The Guardian.

Τα απομεινάρια του θεάτρου ήταν τα καλύτερα διατηρημένα από όλα τα θέατρα του Σαίξπηρ που είχε ανασκάψει η αρχαιολογική ομάδα. Μεταξύ άλλων, είχαν απομείνει αρκετοί πλίθινοι τοίχοι ύψους έως 1,5 μ., καθώς και μέρος της επικλινούς επιφάνειας της αυλής, όπου στέκονταν εκείνοι που είχαν πληρώσει μόλις μια δεκάρα για να παρακολουθήσουν όρθιοι, χωρίς κάποια θέση.

Λήψη από τις ανασκαφές της αρχαιολογικής ομάδας στον χώρο του Curtain Playhouse. Πηγή φωτ.: Twitter / ianVisits

Εκτιμάται ότι στο θέατρο παρευρίσκονταν για να παρακολουθήσουν παραστάσεις άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, οι δε εύποροι είχαν θέσεις στα θεωρεία. Η παρουσία αυτής της κοινωνικής τάξης αποδίδεται στις γυάλινες χάντρες που είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές.

Βρέθηκαν επίσης απομεινάρια από κτίρια ενοικιαζόμενων κατοικιών τα οποία είχαν ανεγερθεί μετά το κλείσιμο του ιστορικού θεάτρου, και αντικείμενα όπως καπάκια από κουτιά όπου φυλάσσονταν χρήματα και πίπες καπνού.

Όσο για το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Σαίξπηρ, σχεδιάστηκε από το δημιουργικό στούντιο Bompas & Parr σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (MOLA) και τον οργανισμό Historic England (Ιστορική Αγγλία).

Κεντρική φωτογραφία: Κέρινο ομοίωμα του Σάιξπηρ στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Βερολίνο. Πηγή φωτ.: Shutterstock

Διαβάστε ακόμη:

«Η Μικρή Ασία» στο θέατρο επαυξημένης πραγματικότητας