Επιστρέφουν, στην Ελλάδα από το Βατικανό, τα τρία θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα
Κεφαλή αλόγου που αποδίδεται στο Δυτικό αέτωμα. Πηγή: ΥΠΠΟΑ
Κεφαλή αλόγου που αποδίδεται στο Δυτικό αέτωμα. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Επιστρέφουν, στην Ελλάδα από το Βατικανό, τα τρία θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα

Τρία θραύσματα του Παρθενώνα, ηλικίας 2.500 ετών έδωσε το Βατικανό στην Ελλάδα, σήμερα Τρίτη, και η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι τη χειρονομία θα πρέπει να μιμηθούν και άλλοι, αναφέρει το Reuters. Η επιστροφή τους είχε γίνει γνωστή από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα θραύσματα βρίσκονταν στις παπικές συλλογές των μουσείων του Βατικανού για περισσότερο από έναν αιώνα, και την επιστροφή τους είχε διατάξει ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο οποίος τα δώρισε στον Ιερώνυμο Β΄, τον επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, ως χειρονομία οικουμενικού διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ο εκπρόσωπος του Ιερώνυμου στην τελετή υπογραφής, την Τρίτη, στα Μουσεία του Βατικανού, ο αιδεσιμότατος Παπαμικρούλης Εμμανουήλ, χαρακτήρισε την χειρονομία του Πάπα «ιστορική». Και προσέθεσε ότι «απομένουν πολλά να γίνουν για να επουλωθούν οι πληγές και τα τραύματα που υπέστη αυτό το μνημείο (ο Παρθενώνας) εξαιτίας πρακτικών που ανήκουν σε ένα μακρινό παρελθόν».

Από την Βόρεια ζωφόρο με την πομπή των Παναθηναίων. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Στην ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής, ο διοικητής του Βατικανού, καρδινάλιος Φερνάντο Βερζέ, δήλωσε ότι τα τρία κομμάτια αποκτήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα, μην δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις επ' αυτού. 

Τα τρία θραύσματα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Μουσείων του Βατικανού, ένα κομμάτι που επιστρέφεται στην Ελλάδα είναι το κεφάλι του αλόγου που έσερνε το άρμα της Αθηνάς στη δυτική πλευρά του κτιρίου. Τα άλλα είναι από το κεφάλι ενός αγοριού και το κεφάλι ενός γενειοφόρου άνδρα.

Aπό τις Νότιες μετόπες με την κενταυρομαχία. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Τα κομμάτια επιστρέφονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με τη συλλογή που είναι γνωστή ως Γλυπτά του Παρθενώνα, που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο.

Όπως το Reuters υπενθυμίζει, τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν είχε δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επεξεργάζεται μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα, μέσω της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.

Κεντρική φωτογραφία: Κεφαλή αλόγου που αποδίδεται στο Δυτικό αέτωμα. Πηγή: ΥΠΠΟΑ