Η ατζέντα της εβδομάδας: Μ. Θεοδωράκης, Ν. Κεσσανλής, Μπραμς και εκδηλώσεις για το 1821

Η ατζέντα της εβδομάδας: Μ. Θεοδωράκης, Ν. Κεσσανλής, Μπραμς και εκδηλώσεις για το 1821

Η αρχαία Μεσσήνη, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Νίκος Κεσσανλής αποτελούν ορισμένους από τους «πρωταγωνιστές» της εβδομάδας πολιτιστικών εκδηλώσεων, από τις 24 έως τις 31 Μαρτίου, στην ελληνική πρωτεύουσα.

Συμπληρώνονται, επίσης, από συναυλίες έργων της περιόδου του γερμανικού ρομαντισμού, τους «Βρυκόλακες» του Ίψεν που ανεβαίνουν ξανά στο Εθνικό Θέατρο μετά τη λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλλερ, όπως και ορισμένες εκδηλώσεις εν όψει της Εθνικής Επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ανάμεσα σε άλλες επετειακές εκδηλώσεις, αναφέρουμε την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας στο Μουσείο Μπενάκη», στην COSMOTE TV στο κανάλι COSMOTE HISTORY HD. Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει το Σάββατο 25 Μαρτίου (23.15), ενώ θα προβληθεί και σε επανάληψη την Κυριακή 26 Μαρτίου (10.50).

Το ντοκιμαντέρ αφορά στην επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» που διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 από το Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2021.

Στο ίδιο πλαίσιο, προτείνουμε την παρουσίαση του βιβλίου «Αιχμάλωτοι και Αγνοούμενοι της Ελληνικής Επανάστασης» του Γιώργου Γεωργή, που θα πραγματοποιηθεί (27/3, 19.00) στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2α).

Θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο τέως Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Προκόπης Παυλόπουλος. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Βασίλης Καρδάσης, τέως Πρόεδρος Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη και τον συγγραφέα.

Δυνατότητα παρακολούθησης και από εδώ.

Διαλέξεις – Παρουσιάσεις βιβλίων

Διαλέξεις του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη και της συγγραφέως Μπερναρντίν Εβαρίστο, όπως και μία παρουσίαση βιβλίου για την αρχιτεκτονική προτείνουμε στην προκειμένη ενότητα.

Η πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου και η πρώτη μαύρη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Booker (για το βιβλίο «Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο»), Μπερναρντίν Εβαρίστο (γενν. 1959), θα συναντήσει για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό, στις 27 Μαρτίου (19.00), στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφ. Συγγρού 107). Θα μιλήσει για το έργο της, που πραγματεύεται τον ρατσισμό, τη δουλεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης εδώ.

Η Μπερναρντίν Εβαρίστο @ Jennie Scott. Πηγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Πολυαναμενόμενη είναι η συζήτηση με θέμα «Αρχαία Μεσσήνη: Η ψυχοσύνθεση μιας χαμένης πολιτείας» στο πλαίσιο του κύκλου «Καταθέσεις Πολιτισμού» του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης, με τη δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλου.

Όσο για τη συζήτηση –στο θέμα της οποίας θα επιστρέψουμε αφότου την παρακολουθήσουμε– θα διεξαχθεί στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος- Αίθ. Γενικών Συνελεύσεων - Πανεπιστημίου 21), την Πέμπτη 30 Μαρτίου (18.30). Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail [email protected].

Αναφορικά με την παρουσίαση βιβλίου, πρόκειται για την έκδοση «Η Ηθική Λειτουργία της Αρχιτεκτονικής» (εκδ. «Παπαζήση») του Κάρστεν Χάρις, σε επιστημονική επιμέλεια και ερμηνευτικό σημείωμα του Βασίλη Γκανιάτσα. Ένα από τα ζητήματα που τίθενται στο βιβλίο, είναι εάν δύναται η αρχιτεκτονική να μας βοηθήσει να βρούμε τη θέση και το δρόμο μας, μέσα στον πολύπλοκο σύγχρονο κόσμο.

Η παρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 28 Μαρτίου (18.00), στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24). Η εκδήλωση προβληθεί ζωντανά στο κανάλι του Ianos στο Youtube και στη σελίδα του στο Facebook.

Θέατρο

Ολοκληρώνεται στις 9 Απριλίου η θεατρική σεζόν 2022-2023 με αποτέλεσμα αρκετές από τις παραστάσεις να ρίχνουν τότε αυλαία, και νέες να συνεχίζονται έως τον Μάιο.

Έως τις 9 Απριλίου θα συνεχίσει να ανεβαίνει στο θέατρο «Αποθήκη» (Σαρρή 40, 210 3253153) «Η Απολογία της Μαρί Κιουρί» σε κείμενο της Ευσταθίας και σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή, με την βραβευμένη ηθοποιό Πέγκυ Τρικαλιώτη στον ρόλο της επιστήμονος που βραβεύθηκε με Νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες, τη Φυσική και τη Χημεία (1903 και 1911) και της πρώτης γυναίκας που δίδαξε στη Σορβόννη.

Από την παράσταση «Η Απολογία της Μαρί Κιουρί». Φωτ.: Νίκος Πανταζάρας, Νικόλας Κομίνης

Στις 9 Απριλίου ρίχνει επίσης αυλαία η παράσταση «Βρυκόλακες» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Ο νέος κύκλος παραστάσεων ξεκινά στις 24 Μαρτίου καθότι έληξε η κατάληψη στο κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου. Περισσότερα για την παράσταση στο σημείωμα «Οι ''Βρυκόλακες'', οι επιθυμίες και η διαφθορά».

Στο μεταξύ, η νέα παραγωγή της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας, «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι (σύλληψη, σκηνοθεσία), ανεβαίνει (29/3-9/4) στην Πειραιώς 260-Χώρος Β. Η παράσταση πραγματεύεται την απώλεια, πρόκειται για μια παραβολή για τη ζωή μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Προτείνεται για θεατές άνω των 16 ετών.

Μία ακόμη παράσταση που αναμένουμε με ενδιαφέρον φέρει τον τίτλο «Άλμα προς την Ελευθερία» και αναφέρεται στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του Ρώσου χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ. «Έφυγε» μόλις στα 54 του χρόνια, αλλά κατάφερε να τροποποιήσει ριζικά όχι μόνο τους κανόνες της εργασίας στο καλύτερο θέατρο του κόσμου, αλλά και τα πρότυπα του κλασσικού χορού στην παγκόσμια σκηνή του μπαλέτου.

Πηγή: Christmas Theater

Ανεβαίνει (24/3, 20.30) στο Christmas Theater (Λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι, 211 7701700).

Συναυλίες

Μίκης Θεοδωράκης, Μπραμς, Σούμαν, Μέντελσον είναι ορισμένα από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον συναυλιακό καμβά των επόμενων ημερών, και συμπληρώνονται από την Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης.

Συνθέσεις του Μ. Θεοδωράκη θα ακουσθούν στην Εθνική Λυρική Σκηνή (Λεωφ. Συγγρού 364, 213 0885700). Στην Εναλλακτική Σκηνή, θα δοθεί (26/3, 19.30) συναυλία αφιερωμένη στο εμβληματικό έργο «Ένας όμηρος» του Μ. Θεοδωράκη και τα πολιτικά τραγούδια του Αμερικανού συνθέτη Μαρκ Μπλίτσταϊν.

Πρόκειται για δύο συνθέτες που, αν και διέγραψαν διαφορετικές μουσικές διαδρομές, τους ενώνει το κοινό πάθος για το πολιτικό μουσικό θέατρο. Ερμηνεύουν οι Αναστασία Κότσαλη (μεσόφωνος), Γ. Κωνσταντίνου (πιάνο) και Κων. Ζιγκερίδης (ακορντεόν).

Στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ, η ΕΛΣ και το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης διοργανώνουν (30/3, 19.30) μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, υπό τον τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης. Ακολουθώντας τα χνάρια του στον χρόνο». Το πρόγραμμα αποτελεί μια περιπλάνηση στα έντεχνα μονοπάτια και τις συμφωνικές διαδρομές του Μ. Θεοδωράκη, στον διάλογο του με τον Λόρκα και με την ισπανική μουσική παράδοση.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου (12.00), μέσω ticketservices.gr

Μίκης Θεοδωράκης -  Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Λεωφ. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 210 7282333), στο πλαίσιο της συναυλίας «Sinatra Falls in Love - A Piano-Bar Night», ο Κώστας Τσαγγαρίδης τραγουδά (27/3, 20.30) τον έρωτα με κομμάτια των Φρανκ Σινάτρα, Κένι Ρότζερς, Σαρλ Αζναβούρ, Χούλιο Ιγκλέσιας, Φιλ Κόλινς, μεταξύ άλλων.

Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 2103611206), ο Άρης Γραικούσης δίνει (30/3, 20.30) ρεσιτάλ πιάνου με έργα των συνθετών του Γερμανικού ρομαντισμού, Μπραμς, Μέντελσον και Σούμαν.

Η παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική της Ουγγαρίας αναμειγνύεται με αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, παιγμένα με μοναδικό τρόπο, στη συναυλία που θα δώσει (31/3, 20.30) στο Christmas Theater (Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, Λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι, 211 7701700) η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, αποτελούμενη από 100 μουσικούς.

Η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης. Πηγή: Christmas Theater

Εκθέσεις

Εγκαινιάσθηκε και θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου, στην Ελληνογερμανική Αγωγή (Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη Αττικής) η έκθεση «Σκιές» του Νίκου Κεσσανλή.

«Την ραχοκοκαλιά της έκθεσης συνθέτουν 8 έργα από τις ‘’Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας’’, την πιο χαρακτηριστική ενότητα της δουλειάς του Κεσσανλή που αντιπροσωπεύει το κίνημα της mec art (Μηχανική Τέχνη)», όπως αναφέρει –μεταξύ άλλων– ο Γιώργος Μυλωνάς στο σημείωμά του «Νίκος Κεσσανλής: Η σκιά του Δασκάλου στην Ελληνογερμανική Αγωγή».

Νίκος Κεσσανλής, «Σκιές» (2000). Φωτογραφική εκτύπωση σε μουσαμά. Ευγενική παραχώρηση της Κλάρας Τσουμπλέκα

Την ερχόμενη εβδομάδα εγκαινιάζεται (30/3, 18.00-22.00) στην «Evripides Art Gallery» (Ηρακλείτου 10) η νέα δουλειά του Χρήστου Παλλαντζά. Φέρει τον τίτλο «In medias res: Η μεταφυσική του ορατού» και αποτελείται από μία σειρά τοπογραφιών διαπνεόμενων από ρομαντισμό και ερωτισμό. (Έως 29/4)

Κεντρική φωτογραφία: «Απόφαση» του Χρήστου Παλλαντζά @ Katoufas Bros