Η ατζέντα της εβδομάδας: Έκθεση για την Άλκη Ζέη, συναυλία της Λουθ Κασάλ, μόδα και Τεχνητή Νοημοσύνη
Πολιτισμός

Η ατζέντα της εβδομάδας: Έκθεση για την Άλκη Ζέη, συναυλία της Λουθ Κασάλ, μόδα και Τεχνητή Νοημοσύνη

Τις πύλες της ανοίγει στο κοινό η αναμενόμενη έκθεση-αφιέρωμα στην αγαπημένη συγγραφέα Άλκη Ζέη, στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκη Ζέη. Μέσα στην εβδομάδα και η συναυλία της «μούσας του Αλμοδόβαρ», Λουθ Κασάλ, συναυλία της ΚΟΑ με το «Τέταρτο Κονσέρτο» του Ραχμάνινοφ, καθώς και φεστιβάλ κινηματογράφου που εστιάζει στη μόδα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Πρόκειται για ορισμένες μόνο από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική πρωτεύουσα, από τις 11 έως τις 17 Μαρτίου.

Διαλέξεις - Παρουσιάσεις βιβλίων

Σειρά διαλέξεων αναφορικά με τις αριστοτελικές αρχές και δύο παρουσιάσεις βιβλίων –για ένα Εβραιόπουλο στην κατοχική Ελλάδα και για τον κλονισμό μιας σχέσης– προτείνουμε για αυτή την εβδομάδα.

Στο ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 210 3611206) συνεχίζεται (14, 21, 28/3 & 4/4, 18:00-20:00) από την Φένια Τσανάκα η σειρά διαλέξεων «Αναζητώντας την ευδαιμονία: Ανακαινίζω τη ζωή μου με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη» θέτοντας ερωτήματα όπως ποιοι είμαστε και πώς λειτουργούμε, πώς πράττουμε, ποια τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε.

Όσο για τις παρουσιάσεις βιβλίων, στο βιβλιοπωλείο «Gutenberg» (Διδότου 37), οι Μιχάλης Μοδινός και Ευγενία Μπογιάνου μιλούν (11/3, 12 το μεσημέρι) για το βιβλίο της Πόλα Φοξ (1923-2017), «Πρόσωπα σε απόγνωση». Στο Μπρούκλιν, τη δεκαετία του ’60, ένα ζευγάρι συγκρούεται έντονα και ανατρέπεται η ζωή τους. Αφορμή, το δάγκωμα μιας αδέσποτης γάτας.

Στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» (πρώην Πολυχώρος) του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη), οι εκδόσεις «Πατάκη» παρουσιάζουν (13/3, 19.00) το βιβλίο «Η Κοινοτοπία του Καλού. Ένα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής» του καθηγητή ευρωπαϊκής ιστορίας, Αντώνη Μόλχου. Ο συγγραφέας εξιστορεί τις περιπέτειες που έζησε από τα τέσσερα µέχρι τα έξι του χρόνια, όταν οι γονείς του, µε αξιοµνηµόνευτη αυτοθυσία, τον διέσωσαν από τα εγκληµατικά σχέδια των Γερµανών κατακτητών.

(Πηγή: Εκδόσεις «Πατάκη» / patakis.gr)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Έφη Αβδελά, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, Κώστας Κωστής, καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο συγγραφέας.

Θέατρο

«Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων», η «Ανθρώπινη Φωνή» και αναλόγιο για την ζωή της Μαρίας Κάλλας. «Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται (11-12/3, 17:00) στο πλαίσιο των «Παραβάσεων», του θεατρικού αναλογίου στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφ. Συγγρού 364). Κεντρικά πρόσωπα ένας έμπορος από τις Συρακούσες και ο υπηρέτης του, οι οποίοι φτάνουν στην Έφεσο, δίχως να γνωρίζουν πως στην πόλη αυτή ζουν οι δίδυμοι αδελφοί τους. Εντός λίγων ωρών και ύστερα από αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις ανατρέπονται οι ζωές και των τεσσάρων πλανημένων ηρώων.

Το αναλόγιο παρουσιάζεται σε μετάφραση Διονύση Καψάλη, διασκευή Έκτορα Λυγίζου και σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη. Με τους Μ. Βαβαδάκη, Κων. Γεωργαλή, Κατερίνα Ζησούδη, Κων. Ζωγράφο, Λ. Κωνσταντέα, Γρ. Μπαλλά και Κατερίνα Πατσιάνη. Ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα στην παράσταση της Κυριακής 12/3. Εισιτήρια στα ticketservices.gr, 210 7234567 και Πανεπιστημίου 39.

(Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, φωτ.: Γιώργης Γερόλυμπος. Πηγή: Facebook / Stavros Niarchos Foundation Cultural Center)

«Η ανθρώπινη φωνή» (1982) του Ζαν Κοκτώ μας καλεί να την ακούσουμε έως τις 4 Απριλίου (κάθε Δευτέρα-Τρίτη, 21:00) στο θέατρο «Μικρό Χορν» (Αμερικής 10, 2111826479), σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Η Λουκία Μιχαλοπούλου υποδύεται αψεγάδιαστα μία γυναίκα που περιμένει να χτυπήσει το τηλέφωνο και να ακούσει τη φωνή του αγαπημένου της, δίνοντας τροφή για σκέψη σχετικά με τη σχέση μας με το τηλέφωνο, τη συνομιλία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Περισσότερα για την παράσταση στο σημείωμά μας «''Η Ανθρώπινη Φωνή'' και το τηλεφώνημα».

(Η Λουκία Μιχαλοπούλου. Φωτ.: Γιώργος Καλφαμανώλης)

Με το Μουσικό Αναλόγιο -Μαρία Τζάκυ Κάλλας στο Ντιβάνι- «Μέσα από τα μάτια της αδελφής της» ξεκινά (16/3, 20:30) στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 210 3611206) το τρίπτυχο Μαρία Κάλλας. Μία ιδέα της Μάγδας Μαυρογιάννη η οποία έγραψε και αφηγείται το κείμενο· μεταμορφώνεται στην αδελφή της Μαρίας Κάλλας, την Τζάκυ, με πολύ πειστικό τρόπο, μιας και την γνώρισε προσωπικά και της μίλησε ανοιχτά για την δύσκολη σχέση που είχε με την διάσημη αδελφή της, Μαρία Κάλλας.

Σε συνεργασία με ένα διεθνές επιτελείο μουσικών, την σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, τον βαρύτονο Χάρη Αδριανό και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.

(Μαρία Τζάκυ Κάλλας στο Ντιβάνι- «Μέσα από τα μάτια της αδελφής της»)

Την επομένη (17/3), η συνθέτρια Σοφία Αλεξάνδρου (πιάνο), ο Τσέχος εικαστικός Vojtech Janyška και ο Γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Éric Cénat (απαγγελία), τιμούν την Κική Δημουλά, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της ελληνικής ποίησης, με τη μουσικο-θεατρική παράσταση «Το λίγο του κόσμου», συνδυάζοντας, επί σκηνής, μουσική, ποίηση και βίντεο προβολή. Η παράσταση δανείζεται τον τίτλο της από την ομώνυμη ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά.

Συναυλίες - Μουσική

Λουθ Κασάλ, Ραχμάνινοφ, κλασικά και σύγχρονα ελληνικά τραγούδια ξεχωρίζουμε για αυτή την εβδομάδα. Η «μούσα του Αλμοδόβαρ», Λουθ Κασάλ, τραγουδά (11/3: 21:00, 12/3: 20:00) τη ζωή και τον έρωτα, με τη συμμετοχή της συμφωνικής ορχήστρας Athens Philharmonia Pop Orchestra, στο Christmas Theater (Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, Λεωφ. Βεΐκου 137, 211 7701700).

(Η Λουθ Καζάλ)

Ένα ανατρεπτικό και απαιτητικό πρόγραμμα μουσικής δωματίου παρουσιάζει (11/3, 20:30) το ντούο του Λαέρτη Κοκολάνη και της Ελένης Νταφέκα στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, εισιτήρια: ticketservices.gr, 2107234567). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έθνικ μοτίβα του Bartok, την ιδιοφυή μουσική ταυτότητα της Πολωνίδας βιολονίστας Grażyna Bacewicz, και τα μουσικά «ποιήματα» του Bloch, που συνδυάζει εβραϊκά θέματα με το Γρηγοριανό Μέλος.

Σύγχρονα και κλασικά ελληνικά τραγούδια και κάποιες ιδαίτερες επιλογές-εκπλήξεις από την αγγλική και ιταλική μουσική σκηνή περιλαμβάνει το πρόγραμμα των μουσικών παραστάσεων με τους Θοδ. Βουτσικάκη (τραγούδι), Νεοκλ. Νεοφυτίδη (πιάνο) και Βαγγ. Μαχαίρα (ούτι, μαντολίνο, λαούτο) που θα δοθεί (13-14, 20-21, 27-28/3, 21:00) στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα, 21 0322 2464), υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου, και επιμέλεια σκηνής Άγγελου Μέντη. Μια συμπαραγωγή της εταιρείας ARTos & Θέαμα και του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.

@ VaGGiNet. Πηγή: Θέατρο Τέχνης

Μουσική του 20ου - 21ου αι. και τζαζ συνθέσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41, 210 3634000), για αυτή την εβδομάδα. Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το κουιντέτο ξύλινων πνευστών «Αίολος» δίνουν (13/3, 20:30) συναυλία - αφιέρωμα σε έργα του 20ού αιώνα στο μεταίχμιο του 21ου. Είσοδος ελεύθερη.

Στις 15 Μαρτίου (20:30), ο λαουτίστας (πρόσφατα υποψήφιος για Grammy) Βασίλης Κώστας και ο κιθαρίστας Γιώτης Σαμαράς δημιουργούν έναν πρωτότυπο διάλογο λαούτου και κιθάρας, μέσα από τον οποίο γεφυρώνουν τη τζαζ και την ελληνική μουσική.

Το «Τέταρτο Κονσέρτο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ είναι ο «πρωταγωνιστής» της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 17 Μαρτίου (20:30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (210 7282333). Για το κονσέρτο του Ραχμάνινοφ συμπράττει με την ανερχόμενη πιανίστα Πλαμένα Μάνγκοβα από τη Βουλγαρία.

Ακόμη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακές μελωδίες από τη «Μικρασιατική Ραψωδία» του Γιάννη Κωνσταντινίδη, και τη «Συμφωνία αρ. 5» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Διευθύνει ο δημοφιλής στο ελληνικό κοινό Βέλγος αρχιμουσικός Μισέλ Τιλκέν.

(O Μισέλ Τιλκέν. Πηγή: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών)

Την ίδια ημερομηνία (17/3, 20:30) οι Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης (σύνθεση, τύμπανα, electronics) και Κατερίνα Πολέμη (τραγούδι) ερμηνεύουν μελοποιημένη ελληνική ποίηση στο Ίδρυμα Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, 210 7252895), στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών του Ιδρύματος, «Jazz στο Μουσείο» και του αφιερώματος Ποίηση και Jazz». Συμμετέχουν οι μουσικοί Δημ. Τσάκας (σαξόφωνο), Γ. Παπαδόπουλος (πιάνο, πλήκτρα), Ντ. Μάνος (μπάσο).

Εκθέσεις

Έκθεση - αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη διοργανώνει (16/3-30/4) το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2023 Άλκη Ζέη», και σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Στην πολυναμενόμενη έκθεση, «Αλκη Ζέη 1923 - 2020. Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης», απεικονίζονται οι δεκαετίες της ζωής και του έργου της τιμώμενης συγγραφέως, αναδεικνύεται η σχέση της με τον δημόσιο βίο της χώρας και της εποχής και αποκαλύπτονται οι σχέσεις συνάφειας ανάμεσα στο έργο της και στη σύγχρονη Ιστορία. Περισσότερα για την έκθεση σε επόμενο σημείωμά μας αφότου η έκθεση εγκαινιασθεί και την επισκεφτούμε, μέχρι τότε, ανατρέχουμε στο σημείωμά μας «Άλκη Ζέη: Το λογοτεχνικό έτος και τα «ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ;».

(Η Άλκη Ζέη. Πηγή: ΥΠΠΟΑ)

Συνεχίζεται έως και τις 9 Απριλίου 2023, στο Ίδρυμα Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13) η διεθνής έκθεση «Nouveau Réalisme»: το αφιέρωμα στο εκρηκτικό, επαναστατικό κίνημα μεταξύ των Dada και της Pop Art, που ανέτρεψε την τέχνη του 20ου αιώνα, όπως είχαμε αναφέρει στο σημείωμά μας «Ο Νέος Ρεαλισμός «ξεδιπλώνεται» στο Μουσείο Γουλανδρή». 

Κινηματογράφος

Με κεντρικό θέμα την τεχνητή νοημοσύνη στην ανθρώπινη δημιουργικότητα, το 4o Athens Fashion Film Festival (14-16/3, Ωδείο Αθηνών) επεκτείνει τον ανοιχτό διάλογό του με τη μόδα, τον κινηματογράφο και την τέχνη και διερευνά τη σχέση του με το AI.

Παράλληλα, εξερευνά την ανατρεπτική γενιά των Zoomers μένοντας πιστό στις θεματικές που βάζει κάθε χρόνο, όπως η βιωσιμότητα, η συμπερίληψη, η γυναικεία ενδυνάμωση και η κυκλική οικονομία. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Αναλυτικό πρόγραμμα, εδώ.