Φεστιβάλ της Άνοιξης και Σαββατοκύριακο των πνευστών στο Μέγαρο Μουσικής

Φεστιβάλ της Άνοιξης και Σαββατοκύριακο των πνευστών στο Μέγαρο Μουσικής

Πλούσιο και ανταποκρινόμενο σε μεγάλο μέρος του μουσικόφιλου κοινού είναι το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (και) για τον Απρίλιο και τον Μάιο, περίοδος ιδεατή και για περιπάτους στον κήπο του Μεγάρου. Το παραπάνω δίμηνο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Μεγάρου περιλαμβάνει καινούργιους αλλά και καθιερωμένους κύκλους εκδηλώσεων, σολίστ της νέας γενιάς από κοινού με καταξιωμένους καλλιτέχνες, διεθνούς φήμης σύνολα και σχήματα μουσικής δωματίου, μαέστρους παγκόσμιας ακτινοβολίας και διάσημες χορευτικές ομάδες.

Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα, συναντάμε ονόματα όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ο οποίος επιστρέφει (22-26/4) στο Μέγαρο για να παρουσιάσει στο κοινό πέντε sold out παραστάσεις του «Ink, ολοκληρώνοντας, έπειτα, τη διεθνή της περιοδεία στο ανακαινισμένο ιστορικό Théâtre de la Ville του Παρισιού. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο σημείωμά μας, η παράσταση αποτελεί μία καταβύθιση στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης επιθυμίας, σαν ένα ταραχώδες όνειρο με θέμα τον πόθο και την ακύρωση.

Από την παράσταση «Ink» (2020) του Δημήτρη Παπαϊωάννου  ©Julian Mommert, πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο πρόγραμμα και το Φεστιβάλ της Άνοιξης –η εαρινή γιορτή των τεχνών – που αποτελεί πλέον θεσμό, η σαιξπηρική τραγωδία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε μια τρίγλωσση εκδοχή στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά, μετά την παρουσίασή του σε Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη.

Ακόμη, η καθιερωμένη μουσική γιορτή του Πάσχα, τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ υπό ένα διαφορετικό πρίσμα: μέσα από τη διάσταση της χορευτικής κίνησης. Επίσης, φέτος, για πρώτη φορά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει, τον Απρίλιο, ένα διήμερο αφιερωμένο στα χάλκινα και ξύλινα πνευστά, με προσκεκλημένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μουσικός Απρίλιος και Μάιος 

Μεταξύ 8 και 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μετέχοντες μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής και χορευτικής σκηνής. Ο λόγος για το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου και τον βιρτουόζο πιανίστα Άλασνταιρ Μπήτσον (8/4), τον οργανίστα Βίνφρηντ Μπαίνιγκ (9/4), το Batsheva Ensemble (12-14/4), τη βιολονίστα Ζανίν Γιάνσεν και τον πιανίστα Ντενίς Καζούχιν (16/4) καθώς και την  Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης υπό τον Κωνσταντίνο Καρύδη (20/4).

Τον ίδιο μήνα, διοργανώνεται (27-28/4) για πρώτη φορά στο Μέγαρο «Το Σαββατοκύριακο των πνευστών», που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ακούσει, μέσα σε ένα διήμερο, γνωστά και λιγότερο γνωστά χάλκινα και ξύλινα πνευστά. Στο εναρκτήριο ρεσιτάλ που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 27/4, το κοινό θα ακούσει τον Ματτάις Κούνε να παίζει αυλό του Πανός, καθώς και τον τρομπετίστα Ζιμόν Χαίφελε. Την επομένη (Κυριακή 28/) θα δοθούν δύο συναυλίες: στην πρώτη συμπράττουν ο ομποΐστας Γιάννης Οικονόμου και ο φαγκοτίστας Αλέξανδρος Οικονόμου, στη δεύτερη μετέχει ο φλαουτίστας Νίκος Νικόπουλος. Ο επίλογος του Σαββατοκύριακου των πνευστών ανήκει στον Όυστεν Μπόντσβικ και στον «γίγαντα» των χάλκινων πνευστών, την τούμπα.

Νίκος Νικόπουλος. Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Απρίλιος ολοκληρώνεται με συναυλία (30/4) στο πλαίσιο του κύκλου Adagio, τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, σε μια ημισκηνοθετημένη εκδοχή με κίνηση (συμπαραγωγή: ΚΟΑ ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).  

Τον Μάιο, ο κύκλος «Έλληνες σολίστ» στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» υποδέχεται τους πιανίστες Ντόρα Μπακοπούλου και Αχιλλέα Γουάστωρ (15/5) καθώς και τους Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν (βιολοντσέλο) και Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο) (22/5). Στις 20 και 21/5 ο σταρ του πόντιουμ Θεόδωρος Κουρεντζής και η Ορχήστρα Utopia, που ο ίδιος δημιούργησε πριν από δύο χρόνια, ερμηνεύουν την «Ενάτη συμφωνία» του Μπρούκνερ]στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης».

Μία εβδομάδα αργότερα (28/05), η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ‒ Ορχήστρα Νέων in Residence του Μεγάρου συμπράττει με τον διακεκριμένο μαέστρο και σολίστ του βιολιού και της βιόλας Michael Barenboim [Μάικλ Μπάρενμποϊμ].

Τον ίδιο μήνα (Μάϊος) έχει επίσης προγραμματιστεί η δεύτερη συνάντηση της νέας σειράς εκδηλώσεων «Ρηξικέλευθο», με εμπνευστή τον Στάθη Καλύβα, η οποία εστιάζει στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα (31/5).

Θέατρο στο Μέγαρο  

Η Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» υποδέχεται τον Απρίλιο με την παραγωγή «Κurt Weill, Λυρικό καμπαρέ», που βασίζεται σε μια ιδέα της Μάγδας Μαυρογιάννη, η οποία υπογράφει επίσης το κείμενο και τη σκηνική επιμέλεια. Μια θεατρική παράσταση σαν ταινία, με το σενάριό της να περιγράφει το στήσιμο ενός λυρικού καμπαρέ από μία σκηνοθέτη, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη μουσική πορεία του Γερμανού πρωτοπόρου συνθέτη, από το Βερολίνο στο Παρίσι και μετά στη Νέα Υόρκη, μαζί με την αγαπημένη του γυναίκα-ερμηνεύτρια, την Λόττε Λένυα. 

Οι δορυφορικές μεταδόσεις National Theatre Live ολοκληρώνονται (18 Απριλίου) για την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο με την παράσταση «Vanya», μία ριζοσπαστική διασκευή του διάσημου «Θείου Βάνια» του Τσέχοφ από τον Σάιμον Στήβενς για το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας.  

Από την παράσταση «Vanya». NTL 2024 Vanya Production Photography. Φωτ.: Marc Brenner, πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ακολουθεί, από τις 16 έως τις 20 Μαΐου, το σαιξπηρικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε μια τρίγλωσση εκδοχή στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά, μετά την παρουσίασή του σε Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη. Η δράση μεταφέρεται στο σήμερα, σε μια πόλη των Βαλκανίων, όπου δύο οικογένειες, οι Έλληνες Καπουλέτοι και οι Τούρκοι Μοντέγοι, ζουν μαζί, όχι πάντα ειρηνικά. Το σαιξπηρικό κείμενο μετέφρασε στα ελληνικά ο Γιώργος Μπλάνας, και στα τουρκικά ο Özdemir Nutku.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λευτέρης Γιοβανίδης, τα σκηνικά ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης, τα κοστούμια η Ελένη Μανωλοπούλου και τους φωτισμούς ο Yakup Çartık. Τη μουσική συνέθεσε ο Ekin Eti, ενώ η κινησιολογική επιμέλεια είναι της Αμάλια Μπένετ. Παίζουν οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη, Καλλιόπη Χάσκα, Alp Ünsal, Eray Eserol, Νίκος Καραθάνος, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Σπύρος Μαραγκουδάκης, Şevki Çepa, Efe Akercan, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος (συμπαραγωγή: Κρατικό Θέατρο της Τουρκίας ‒ Λυκόφως Γ. Λυκιαρδόπουλος ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).     

Για μία ακόμη σεζόν, το Μέγαρο δίνει βήμα στους νεαρούς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, οι οποίοι παρουσιάζουν (7 & 8/6), στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, τις «Τρεις αδερφές» του Άντον Τσέχοφ, σε μετάφραση Αλέξανδρου Ίσαρη-Γιώργου Δεπάστα και σε διδασκαλία-σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή.

Κήπος σωματιδίων

Μεγάλες γλυπτικές και εικαστικές εγκαταστάσεις καθώς και ενότητες σχεδίων με χειροποίητο χαρτί Lokta ‒φτιαγμένο στο Νεπάλ από ένα είδος δάφνης‒ συμμετοχική περφόρμανς, ηχότοπο και προβολή βίντεο περιλαμβάνει η έκθεση «Κήπος σωματιδίων» του Νίκου Παπαδόπουλου που φιλοξενείται (21/3 - 30/6) στον εναλλακτικό εκθεσιακό χώρο της Υπηρεσιακής Αυλής, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του annexM.

Τα έργα της έκθεσης αποτελούν νέες παραγωγές και οι θεματικές τους βασίζονται σε ένα πλούσιο αρχειακό και βιωματικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο, σημειωματάρια, καταγραφές μαθημάτων, προσωπικές ξεναγήσεις σε πειράματα και συνεντεύξεις με επιστήμονες από όλο τον κόσμο), που συνέλεξε ο καλλιτέχνης το 2015 κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού residency στο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής CERN της Γενεύης.  

Νίκος Παπαδόπουλος, «Όνειρο θερινής νυκτός» (από την ενότητα η «Σούπα»), μολύβι και μελάνι σε χειροποίητο πορσελάνινο πιάτο, 25Χ25Χ5εκ. 2023. Φωτογραφία: Χλόη Ακριθάκη, πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει. Πληροφορίες: 210 7282333, megaron.gr.

Κεντρική φωτ.: Όψη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Φωτ.: Yannis-Bournias, πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών