Χειροκροτήματα και νέα «σύσταση» από την UNESCO για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Χειροκροτήματα και νέα «σύσταση» από την UNESCO για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τα μέλη της 23ης συνόδου ειδικής επιτροπής της UNESCO την ανακοίνωση της Σικελίας για τη μόνιμη επιστροφή του θραύσματος από το Μουσείο του Παλέρμο στη Σικελία. Τη διάβασε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης και ήταν μια στιγμή γενικού ενθουσιασμού στη σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή της Αποκατάστασής της σε περίπτωση Παράνομης Οικειοποίησης (ICPRCP) που ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα στο Παρίσι.

Η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας υπήρξε ιδιαίτερα δυναμική και ήμασταν αποτελεσματικοί στο να ακυρώσουμε σχέδιο των Βρετανών και να πετύχουμε ακόμα μια σύσταση για συνέχιση των συζητήσεων ως προς τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στην Ελληνική Αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Γιώργος  Διδασκάλου, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ πρέσβης, Μαρία Διαμαντοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείο Ακρόπολης, καθ. Νικόλαος Σταμπολίδης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης   και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ, Βασιλική Παπαγεωργίου, και η Νομική Σύμβουλος Α του ΥΠΕΞ, Άρτεμις Παπαθανασίου.

Παρότι η Μεγάλη Βρετανία έστειλε επιστολή στην UNESCO ζητώντας συνάντηση της Ελληνίδας υπουργού Λίνας Μενδώνη με τον Βρετανό υφυπουργό (!) Πολιτισμού Λόρδο Πάρκινσον, στην πραγματικότητα έδωσε λυσσαλέα μάχη να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση. Αυτή, με την οποία η επιτροπή προέβαινε σε κάτι παραπάνω από «συστάσεις», και ζητούσε επιτακτικά τη συνάντηση ανάμεσα στα δύο μέρη.

Ήταν μια σπουδαία κίνηση της χώρας μας, η οποία είχε αίσιο τέλος με τη σύμπηξη πολλών συμμαχιών, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να πει ότι η ομόφωνη τότε απόφαση είναι άκυρη. Όχι μόνο δεν έγινε δεκτός ο ισχυρισμός του από την επιτροπή, αλλά πρώτον του υπενθύμισαν πως η απόφαση ήταν ομόφωνη (την είχαν ψηφίσει δηλαδή και οι Βρετανοί) και δεύτερον του άσκησαν σκληρή κριτική για τις καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν μονίμως σε εγρήγορση και δεν άφηνε αναπάντητη οποιαδήποτε παρέμβαση της άλλης πλευράς. Ο σκληρός αγώνας τους, δικαιώθηκε.

Η νέα σύσταση της επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι η ακόλουθη:

«Η ICPRCP

Υπενθυμίζοντας πως το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί εκκρεμές θέμα στην ατζέντα της επιτροπής από το 1984

Αναγνωρίζοντας όλες τις σχετικές συστάσεις της UNESCO και τις αποφάσεις που εκφράζουν τη μόνιμη ανησυχία της για λύση στο θέμα των Παρθενώνειων γλυπτών

Αναγνωρίζοντας πως η Ακρόπολη είναι ένα μνημείο εξαιρετικής οικουμενικής αξίας, εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς,

Αναγνωρίζει τη συνεχιζόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα πολιτισμού και εκφράζει την ευχή να συνεχιστεί με σκοπό την ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης συζήτησης σχετικά με την ενοποίηση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Σημειώνει πως η Ελλάδα προσκαλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί για την έκθεση όλων των μαρμάρων του Παρθενώνα στις αντίστοιχες συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης.

Σημειώνει τη συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο Ακρόπολης και στο Βρετανικό Μουσείο.

Επιπλέον, αναγνωρίζει τη επίσημη επιστολή που εστάλη τον Αύγουστο του 2013 από την UNESCO στη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο, καλώντας τους να διερευνήσουν την πιθανότητα συμφωνίας με τη διαδικασία που προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό διαμεσολάβησης και συνδιαλλαγής στο πλαίσιο της Επιτροπής.

Λαμβάνει υπόψιν με σκεπτικισμό το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2015 η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου πληροφόρησαν την UNESCO με ξεχωριστές επιστολές αντιστοίχως ότι δεν θεωρούν πως η αίτηση για τη διαδικασία μεσολάβησης θα ωθούσε τη συζήτηση ουσιωδώς και ότι αποφάσισαν, με σεβασμό, να την αρνηθούν.

Εκφράζει βαθύ προβληματισμό για το ότι το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Αναγνωρίζοντας ότι τον Νοέμβριο του 2021 μία διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βρετανό Μπόρις Τζόνσον έλαβε μέρος στο Λονδίνο και σημειώνει τις καρποφόρες συνομιλίες μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου και τον ισχυρό και βαθύ δεσμό ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλά πεδία.

Καλεί την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να ενδυναμώσουν τις προσπάθειές τους υπό την οπτική του να φτάσουν σε ικανοποιητική επίλυση αυτής της πολύχρονης υπόθεσης λαμβάνοντας υπόψιν την ιστορική, πολιτιστική, νομική και ηθική διάστασή της.

Καλωσορίζει την πρόθεση των υπουργών Πολιτισμού Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας να συναντηθούν σύντομα μετά τη σύνοδο της επιτροπής.

Καλεί την γενική διευθύντρια Να βοηθήσει στη σύγκληση των αναγκαίων συναντήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο με πρόθεση να φτάσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος των γλυπτών του Παρθενώνα».