Βρετανός ιστορικός: Τα Γλυπτά έχουν γίνει πλέον κομμάτι της βρετανικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Βρετανός ιστορικός: Τα Γλυπτά έχουν γίνει πλέον κομμάτι της βρετανικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Ήταν αρχές του 1980 όταν η λαμπερή Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός Μελίνα Μερκούρη ξεκίνησε εκστρατεία για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πρόσφατες ενημερώσεις, ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, διαπραγματεύεται τώρα μια συμφωνία με την Αθήνα που περιλαμβάνει μακροπρόθεσμο δανεισμό των Μαρμάρων.

Σε άρθρο του στην Daily Telegraph ο Βρετανός ιστορικός Νόελ Μάλκολμ αναφέρει πως τίποτα δεν αποδεικνύει ότι ο Έλγιν ενήργησε παράνομα όταν πήρε τα Γλυπτά από την Αθήνα πριν από 200 και πλέον χρόνια.

Ακριβώς το αντίθετο: η σύγχρονη έρευνα επιβεβαιώνει ότι είχε νόμιμη άδεια. Ακόμη και οι κορυφαίοι Αρχαίοι Έλληνες στην Αθήνα υποστήριζαν με χαρά το έργο των ανδρών του Έλγιν.

Η σύγχρονη έρευνα δείχνει επίσης ότι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες τα γλυπτά του Παρθενώνα υπέστησαν συνεχείς φθορές και καταστροφές (π.χ. η αποκοπή των κεφαλιών). Ο Έλγιν και οι πράκτορές του το γνώριζαν αυτό, και η επιθυμία να σώσουν τα γλυπτά αυτά από περαιτέρω βλάβη ήταν ένα από τα πρωταρχικά τους κίνητρα. Αν δεν είχαν αφαιρέσει τα Μάρμαρα, πολλά από αυτά θα είχαν υποστεί περαιτέρω ζημιές, τουλάχιστον όταν η Ακρόπολη βομβαρδίστηκε από το ελληνικό πυροβολικό το 1821, σύμφωνα με τον Όσμπορν.

Ο Όσμπορν υποστηρίζει πως πολλοί περισσότεροι επισκέπτες μπορούν να δουν τα γλυπτά στο Λονδίνο. Επιπλέον, αντιτίθεται στα αιτήματα για πολιτιστικό επαναπατρισμό εκτός αν γίνουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Το αμυντικό όπλο που έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο του κ. Όσμπορν είναι η έννοια του «δανείου», η οποία επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη κυριότητα των αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο.

Συγκεκριμένα, το «δάνειο»  μπορεί να περιλαμβάνει την αποστολή, π.χ., των μισών Μαρμάρων στην Αθήνα για μια περίοδο δανεισμού πέντε ετών, με τη θέση τους στο Λονδίνο να καταλαμβάνεται από ένα δάνειο αντικειμένων από την Ελλάδα, που θα μοιάζει με ομηρία, και στη συνέχεια να στέλνει το άλλο μισό αντί αυτού, με ένα διαφορετικό ελληνικό δάνειο ως αντάλλαγμα.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει αυτή την ιδιοκτησία και χαρακτηρίζει τα Μάρμαρα ως κλεμμένα.