Ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ξεκίνησε το πρωί, στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών, η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην τέταρτη απόπειρα αλλαγής του καταστατικού χάρτη της χώρας όπως διατυπώθηκε το 1975 όταν ψηφίστηκε το Σύνταγμα της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί η αναθεώρηση του άρθρου 54 που θα κρίνει την ψήφο των αποδήμων. Προς στιγμήν, τόσο το ΚΚΕ όσο και άλλα κόμματα εκφράζουν ενστάσεις, οι οποίες πάντως δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης να καμφθούν. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά δεν επιθυμεί το αποτέλεσμα να προσμετράται στην επικράτεια, σπεύδει να δημιουργήσει συνθήκες διαφωνίας, μήπως και τελικά η κυβερνητική πρόταση πέσει στο κενό.

Προς αναθεώρηση οδεύει και το άρθρο 86 του Συντάγματος, που αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών. Συγκεκριμένα, αναμένεται να επιμηκυνθεί η αποσβεστική προθεσμία της Βουλής να ασκεί δίωξη (και από δύο έως τέσσερα χρόνια που είναι σήμερα να γίνει σε περισσότερο χρόνο), ενώ εξομοιώνεται ο χρόνος παραγραφής ενός αδικήματος με εκείνον που ισχύει για τους πολίτες. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω άρθρα είχαν εγκριθεί από την προτείνουσα (προηγούμενη) Βουλή με ευρύτατη συναίνεση.

«Μάχη» θα δοθεί και για την αναθεώρηση του άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την κυβερνητική πρόταση, καθώς επιμένει στην εργαλειοποίηση της διαδικασίας, όπως έπραξε το 2015 όταν προκάλεσε εκλογές για να ανέλθει στην εξουσία. Από τη μια διαφωνεί με τη διάλυση της Βουλής, από την άλλη, όμως, θέλει να παραμένει για παραπάνω από έξι μήνες η χώρα όμηρος μιας ατέρμονης διαδικασίας, έως ότου τελικά ο λαός να εκλέξει νέο Πρόεδρο, εφόσον προηγουμένως τα κόμματα δεν έχουν βρει κοινή συνισταμένη.

Πάντως, με δεδομένο ότι για να αναθεωρηθεί η διάταξη απαιτούνται 151 ψήφοι, η πρόταση της Ν.Δ. αναμένεται να εγκριθεί και τον ερχόμενο Φεβρουάριο η διαδικασία να έχει ως εξής: ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα μπορεί να εκλεγεί από τη Βουλή ακόμη και με σχετική πλειοψηφία σε πέμπτη ψηφοφορία (σ.σ. κάτω των 151 ψήφων) εάν οι προηγούμενες έχουν αποβεί άκαρπες. Θα έχουν προηγηθεί τέσσερις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια που θα απαιτείται, κατά σειρά, πλειοψηφία 200-200-180 και 151 βουλευτών.

Σημειώνεται πως τις επόμενες τέσσερις ημέρες θα πραγματοποιηθεί συζήτηση επί των αναθεωρητέων άρθρων, τα οποία έχουν «σπάσει» σε 8 θεματικές ενότητες. Τη Δευτέρα στις 25 του μήνα αναμένεται να παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί και η ονομαστική ψηφοφορία.

Να κρατήσει ψηλά το επίπεδο της συζήτησης θέλει η ΝΔ, τονίζουν πηγές 

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θέλει να κρατήσει ψηλά το επίπεδο της συζήτησης, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και αυτή η βούλησή της αποτυπώθηκε με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, σε αντίθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος δεν παρέστη», σημειώνουν πηγές της ΚΟ της ΝΔ.

Σε μια πρώτη αποτίμηση των δύο εισηγήσεων στην Ολομέλεια, όπου ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πηγές της ΚΟ της ΝΔ σχολιάζουν ότι «είναι μεγάλη η διαφορά που χωρίζει τις ομιλίες των δύο εισηγητών. Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας έκανε μια ομιλία υπερβατική με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, η ομιλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδεοληπτικά και έντονα κομματικά χαρακτηριστικά».