Το ξεκίνημα ξεπέρασε τις προσδοκίες, τώρα περνάμε στο επόμενο βήμα
Δ. Μιχαηλίδου

Το ξεκίνημα ξεπέρασε τις προσδοκίες, τώρα περνάμε στο επόμενο βήμα

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας, φανερώνοντας την σαφή θέση που παίρνει μια κοινωνία.

Όχι, δεν θα αναφερθούμε στους αριθμούς που αποδεικνύουν το χάσμα της Ελλάδας με την Ευρώπη σε θέματα συμπερίληψης -που δυστυχώς υπάρχει ακόμη-, αλλά σε κάτι πιο ευχάριστο, ίσως και αναπάντεχο για κάποιους.

Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής έλαβε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Πάνω από 95 χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εγγράφηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας.

Εκεί, παρακολούθησαν με τον δικό τους ρυθμό και από την άνεση του σπιτιού τους υλικό για θέματα ισότητας. Αναρωτήθηκαν, λοιπόν: Πώς αντιδρά κανείς αν δει έναν συνεργάτη να αναπαράγει στερεότυπα στον χώρο εργασίας;

Πώς κάνει κάποιος πιο συμπεριληπτικό το κείμενο που γράφει; Είναι όλες οι διακρίσεις εμφανείς; Φτάνει η καλοπροαίρετη διάθεση για να είναι όλα τα άτομα ίσα μέσα σε μια επιχείρηση;

Σε αυτά τα πρακτικά ερωτήματα στόχευε να δώσει απαντήσεις το εκπαιδευτικό υλικό της πλατφόρμας.

Η ανταπόκριση αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αρκεί μόνο να αναφερθεί πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα προγραμματίστηκε να ολοκληρώσει τη λειτουργία της με την έκδοση 80 χιλιάδων πιστοποιητικών παρακολούθησης.

Ωστόσο, αυτή η επιτυχία αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα του προγράμματος του υπουργείου. Η αλλαγή νοοτροπίας, άλλωστε, με σκοπό να λειτουργούν όλες και όλοι οι εργαζόμενοι με άξονα τον σεβασμό, απαιτεί και ένα συμπληρωματικό κομμάτι - αυτό του θεσμικού πλαισίου, καθώς και της επιβράβευσης.

Για αυτό τον λόγο, το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης κατά των διακρίσεων, αξιοποιεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και για άλλες δράσεις.

Εντός του προγράμματος περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του ρόλου του Παρατηρητηρίου Ισότητας. Για αυτό, θα σχεδιαστεί ειδική μεθοδολογία αξιολόγησης, καθώς και ένα σύστημα πιστοποίησης και βράβευσης επιχειρήσεων με αποδοτικές πρακτικές συμπερίληψης.

Προγραμματίζεται, επίσης, η πιλοτική εφαρμογή αξιολόγησης για έως και 100 επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε θέματα ισότητας, η οποία θα επεκταθεί σε εθνική κλίμακα.

Όλες αυτές οι νέες πρωτοβουλίες θα προσφέρουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα καλλιεργηθεί η μετάβαση σε μια αγορά εργασίας πιο δίκαιη, πιο ισότιμη και πιο ανοιχτή. 

Όταν η κοινωνία απαντά με αυτό τον τρόπο, η πολιτεία οφείλει να συνεχίσει, βαδίζοντας ακόμη πιο δυναμικά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα αποκτήσει κάθε εργαζόμενος και εργοδότης την αντίληψη και την ενσυναίσθηση που απαιτείται για ένα πραγματικά ισότιμο περιβάλλον.

Σε αυτό το πνεύμα πρέπει να καταλάβουμε όλοι καλά πως το φύλο, η φυλή, η ηλικία, η αναπηρία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η θρησκευτική ταυτότητα και η εξωτερική εμφάνιση είναι όλα παράγοντες που αφορούν κάθε μέλος της κοινωνίας.

Η ισότητα δεν είναι απλώς μια αφηρημένη νομική έννοια ή μια ηθικά σωστή επιλογή. Μπορεί να εντοπιστεί στις μικρές στιγμές τις καθημερινότητας, όταν ξυπνά κάποιος το πρωί και γνωρίζει πως μπαίνοντας στον χώρο εργασίας του θα νιώσει πραγματικά ευπρόσδεκτος και θα μπορεί να είναι ο εαυτός του χωρίς εμπόδια.

*Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας