Τζινπίνγκ: Η Κίνα στηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τζινπίνγκ: Η Κίνα στηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Της Αγγελικής Κώττη

Θαύμασε τα γλυπτά, και κυρίως τα γλυπτά του Παρθενώνα, είδε τον καθαρισμό κεφαλής αγάλματος με λέιζερ, πήρε θέση υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και έκανε πολλές ερωτήσεις σχετικές με το αναστηλωτικό πρόγραμμα στην Ακρόπολη. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η σύζυγός του έφυγαν βαθιά εντυπωσιασμένοι από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, της κυρίας Σίσσυς Παυλοπούλου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

H δήλωση στήριξης του προέδρου της Κίνας ήρθε μια ημέρα μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρωθυπουργός με θέα την Ακρόπολη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησής του για την επανένωση των γλυπτών σημειώνοντας: 

«Σας ευχαριστώ πολύ που μας δίνεται η ευκαιρία να συμφάγουμε σε αυτό το θαυμάσιο μέρος, με αυτή την πολύ όμορφη θέα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Θα έχετε εξάλλου την ευκαιρία, αύριο, να επισκεφτείτε το Μουσείο της Ακρόπολης για να διαπιστώσετε και ο ίδιος πόσο σημαντικό και δίκαιο είναι το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

«Όπως θα δείτε» κατέληξε «τα μισά Γλυπτά είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης και για τα άλλα μισά, θα δείτε ομοιώματά τους, γιατί τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο».

Ο Σι Τζινπίνγκ το πρωί είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την έκταση της αρπαγής από τον λόρδο Ελγιν, καθώς περιηγήθηκε την αίθουσα του Παρθενώνα, στον τρίτο όροφο του Μουσείου. Σημείωσε πως το θέμα αρπαγής πολιτιστικών θησαυρών απασχολεί ιδιαιτέρως και την Κίνα, αρχαιότητες της οποίας είναι διεσπαρμένες σε πολλά μουσεία ανά τον κόσμο και έχουν εξαχθεί παρανόμως από τη χώρα. Επομένως είπε πως υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα της χώρας μας.

«Όχι μόνο συμφωνώ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά θα έχετε και την υποστήριξή μας, επειδή κι εμείς έχουμε πολλά δικά μας του κινεζικού πολιτισμού έξω από τη χώρα και προσπαθούμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας προς τον Προκόπη Παυλόπουλο, μπροστά από τις Καρυάτιδες στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο ξεναγήθηκε για μία ώρα σήμερα.

«Η θέση των Γλυπτών είναι εδώ και όχι στο βρετανικό μουσείο. Τα κρατάνε παράνομα. Ζητάμε την υποστήριξή σας» είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην αίθουσα του Παρθενώνα το προεδρικό ζεύγος της Κίνας παρακολούθησε καθαρισμό κεφαλής αρχαίου γλυπτού με λέιζερ. Ο Κινέζος πρόεδρος είχε εκφράσει επιθυμία να δει πώς γίνεται αυτός ο καθαρισμός, που εφαρμόζεται και στις πλάκες της ζωφόρου του ναού και ο κ. Παντερμαλής φρόντισε να του δοθεί η πληροφόρηση μαζί με μια επίδειξη. Φυσικά τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Μέχρι και τα ειδικά γυαλιά φόρεσαν ο κ. Σι Τζινπίνγκ και η σύζυγός του.

Στον εξώστη του δευτέρου ορόφου είδε τον Παρθενώνα και ζήτησε πληροφορίες από την Λίνα Μενδώνη σχετικά με τα αναστηλωτικά έργα. Ρώτησε πόσα χρόνια διεξάγεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όταν εκείνη απάντησε 44, ξαναρώτησε γιατί τόσα πολλά. Η υπουργός Πολιτισμού του εξήγησε πως η Ελλάδα έχει έναν πολύ αυστηρό αρχαιολογικό νόμο, που προβλέπει πως αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνονται μετά τον εξίσου αυστηρό έλεγχο των μελετών. Του ανέφερε πως όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2025 και τότε η Ακρόπολη θα απαλλαγεί από τις σκαλωσιές.

Χαριτωμένο στιγμιότυπο ήταν όταν ο υψηλός επισκέπτης εντυπωσιασμένος ιδιαίτερα από την πληθώρα των εκθεμάτων του μουσείου Ακρόπολης ρώτησε αν είναι όλα αυθεντικά, ή αν ανάμεσά τους υπάρχουν και αντίγραφα.

 

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, αναχώρησε από την Ελλάδα, μετά την τριήμερη παραμονή του. Την ελληνική κυβέρνηση στο αεροδρόμιο εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Φωτογραφίες: AP/Thanassis Stavrakis