Τσίπρας και Ανδρουλάκης διαψεύδονται από τους Ισπανούς ομοϊδεάτες τους

Τσίπρας και Ανδρουλάκης διαψεύδονται από τους Ισπανούς ομοϊδεάτες τους

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Τσίπρας και Ανδρουλάκης, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν και να θέσουν στην υπηρεσία της πολιτικής τους επιβίωσης άλλο ένα σοβαρό διεθνές θέμα. Τους διαψεύδουν στην πράξη οι Ισπανοί ομοϊδεάτες τους, Σοσιαλιστές και Podemos: Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σάντσεθ μεταφέρει την πιο νευραλγική υπηρεσία των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών στο Μέγαρο Μονκλόα, η υπουργός Άμυνας εναποθέτει τις ελπίδες της στη Δικαιοσύνη και δηλώνει πως είναι αδύνατον να προσδιοριστεί τι έχει υποκλαπεί, ενώ και οι δύο μαζί διακηρύσσουν πως τέτοιες υποθέσεις απασχολούν πολλούς ηγέτες και πολλές χώρες στον κόσμο.

Η περίπτωση της Ισπανίας είναι χαρακτηριστική. Αλλά Τσίπρας και Ανδρουλάκης, με περισσή υποκρισία και αδιανόητη ταύτιση, χαλάνε τον κόσμο προσπαθώντας να ενοχοποιήσουν την κυβέρνηση σχετικά με τον παγκόσμιο πονοκέφαλο των παρακολουθήσεων. Και για άλλη μια φορά αποδεικνύουν πως αρέσκονται να χρησιμοποιούν παραδείγματα από το εξωτερικό μόνο όποτε θεωρούν ότι τους βολεύουν – και σχεδόν πάντα διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Αυτές τις μέρες, λοιπόν, στη χώρα της Ιβηρικής, στο επίκεντρο των συζητήσεων -οι οποίες ωστόσο δεν περιλαμβάνουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς και ντροπιαστικές αναφορές σε «χούντα»- βρίσκεται η απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να μεταφέρει την αρμοδιότητα για την Εθνική Αρχή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών από το υπουργείο Άμυνας στην προεδρία της κυβέρνησης, μέσα στο Μέγαρο Μονκλόα, όπου και το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι πράκτορες στο Μέγαρο Μονκλόα!

Συγκεκριμένα, ο κ. Σάντσεθ μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή του να περιλάβει στο νέο νόμο για τα κρατικά απόρρητα την μεταφορά των εκατό στελεχών της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τμήμα της CNI, της ισπανικής ΕΥΠ δηλαδή, μέσα στο Μέγαρο Μονκλόα!

Το γεγονός έχει προκαλέσει αναταραχή, καθώς πηγές από το υπουργείο Άμυνας διαμηνύουν ότι τα συγκεκριμένα στελέχη δεν μπορούν να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την έδρα τους χωρίς τη θέλησή τους.

Η ίδια η υπουργός Άμυνας πάντως, η Μαργαρίτα Ρόμπλες, έχει αποφύγει να σχολιάσει το γεγονός αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα των πληροφοριών διαπερνά το σύνολο του κράτους και επομένως ο υπουργός Προεδρίας, που στην Ισπανία βρίσκεται παρά τω πρωθυπουργώ, είναι καταλληλότερος προκειμένου να έχει την γενική εποπτεία. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τον Φέλιξ Μπολάνος.

Θυμίζω πως όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο, όταν η κυβέρνηση ενημέρωσε πως είχαν μολυνθεί με παράνομο λογισμικό τα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού και των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση παραδέχθηκε με καθυστέρηση δύο χρόνων πως υπήρξε, το 2020, νόμιμη παρακολούθηση των τηλεφώνων Καταλανών ηγετών.

Ο προηγούμενος νόμος για την CNI (Μάιος 2002) προβλέπει πως η υπηρεσία υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας και έχει την ευθύνη της προστασίας των απορρήτων πληροφοριών όχι μόνο όσον αφορά στο συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά στο σύνολο της κυβέρνησης.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία (Εθνική Αρχή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών) που μεταφέρεται στο Μέγαρο Μονκλόα εγγυάται την συμμόρφωση με εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς για την προστασία των απορρήτων πληροφοριών οριζόντια στο κράτος. Η μεταφορά της θα συμπαρέσυρε και τα έμπειρα στελέχη του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας. Το πρόβλημα είναι πως, όπως λένε, οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν στην υπηρεσία για να γίνουν πράκτορες και όχι υπάλληλοι ενός άλλου υπουργείου.

Μαργαρίτα Ρόμπλες: «Δεν έχω ιδέα»!

Προσέξτε τώρα. Επί Μαριάνο Ραχόι η ισπανική ΕΥΠ είχε, το 2012, περάσει από το υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Προεδρίας. Με τον Πέδρο Σάντσεθ επέστρεψε το 2018 στο υπουργείο Άμυνας. Και τώρα ο ίδιος ο Σάντσεθ την ξαναφέρνει στο πρωθυπουργικό μέγαρο! Και μάλιστα όχι ολόκληρη, αλλά ένα τμήμα της, κάτι που δεν έχει προηγούμενο.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αναζητείται τρόπος να λυθούν προβλήματα για τα οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ξιφουλκούν, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως… μοναδικό φαινόμενο!

Και δεν είναι μόνο αυτό! Πριν από λίγες μέρες η υπουργός Άμυνας δήλωσε πως το Εθνικό Κρυπτολογικό Κέντρο (CCN), υπηρεσία που επίσης υπάγεται στο CNI, είναι αδύνατον να διαπιστώσει ποια ακριβώς δεδομένα έχουν υποκλαπεί από το πρωθυπουργικό τηλέφωνο και αυτά των υπουργών, που είχαν μολυνθεί από το λογισμικό της Πήγασος μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2021! Είπε μάλιστα πως για το θέμα αυτό δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο και πώς δεν έχει ιδέα για το ποια στοιχεία έχουν ληφθεί από το δικό της τηλέφωνο!

Το μόνο που στάθηκε δυνατόν να προσδιοριστεί είναι ο όγκος της παραβίασης – από το δικό της τηλέφωνο 9 megabyte, από αυτό του πρωθυπουργού 2,6 gigabyte και 130 megabyte και 6 περίπου gigabyte πληροφοριών από το κινητό του υπουργού Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Στο μόνο που συμφωνούν όλοι είναι πως μεγαλύτερη σημασία έχει να εντοπιστεί ποιος κρύβεται πίσω από την εισβολή, προσθέτοντας πως «μπορεί κα κάνουμε διάφορες συζητήσεις αλλά αυτές δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα». Η ίδια δήλωσε πως εναποθέτει τις ελπίδες της στη Δικαιοσύνη.

Η Ρόμπλες μάλιστα είπε σε συνέντευξή της πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ισπανία, αλλά πολλούς ηγέτες σε όλον τον κόσμο! Είπε δηλαδή αυτό ακριβώς που ο κ. Ανδρουλάκης και τα στελέχη του θεωρούν ως «υποβάθμιση».

Το πέρα δώθε των ευθυνών

Επί του θέματος, όπως γράφει ο ισπανικός Τύπος, τα υπουργεία Άμυνας και Προεδρίας έχουν επανειλημμένα κονταροχτυπηθεί. Όπως αναφέρεται, ο Φέλιξ Μπολάνος προσπαθεί να απεκδυθεί των ευθυνών του και να τις μεταφέρει εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Άμυνας.

Σε επιστολή του Μεγάρου Μονκλόα της 22ας Ιουνίου προς τον αρμόδιο τομεάρχη του Λαϊκού Κόμματος αναφέρεται συγκεκριμένα: «Τα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού, των αντιπροέδρων και των υπουργών διέπονται από τους κανόνες ασφαλείας που έχει θεσπίσει το Εθνικό Κρυπτολογικό Κέντρο».

Δυο μήνες νωρίτερα, όταν η όλη υπόθεση είχε ξεσπάσει, η επίσημη εκδοχή του Μεγάρου Μονκλόα ήταν πως η ευθύνη ανήκε από κοινού στην Προεδρία και στο συγκεκριμένο κέντρο (που υπάγεται, όπως είπαμε, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών).

Δυο χρόνια νωρίτερα πάλι, όταν ξέσπασε η υπόθεση παρακολούθησης των Καταλανών και όταν ακόμη δεν είχε παρακολουθηθεί το πρωθυπουργικό τηλέφωνο, το Μέγαρο Μονκλόα είχε υποστηρίξει πως την ευθύνη της προστασίας του πρωθυπουργικού τηλεφώνου είχε η Προεδρία της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα είχε ανακοινωθεί πως την ευθύνη έχει το Τμήμα Ασφαλείας της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Η ισπανική Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα και ήδη η αποπεμφθείσα πρώην επικεφαλής του CNI Παθ Εστέμπαν και ένα ακόμη στέλεχος της υπηρεσίας έχουν καταθέσει, ενώ έχει επιβεβαιωθεί πως η παρακολούθηση των τηλεφώνων του πρωθυπουργού και των υπουργών συμπίπτει με την κρίση στις σχέσεις με το Μαρόκο, κατά τη νοσηλεία στην Ισπανία του Ιμπραήμ Γκάλι, ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος της Δυτικής Σαχάρας Πολισάριο και την μαζική επίθεση μεταναστών στον φράχτη του ισπανικού θύλακα της Θέουτα.

Στην Ισπανία δεν μιλούν για «χούντες»

Εδώ να σημειώσω για την ενημέρωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πως το Μέγαρο Μονκλόα αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα του Λαϊκού Κόμματος που ζητά να πληροφορηθεί για διάφορες πτυχές αυτής της υπόθεσης. Το πρωθυπουργικό Γραφείο παρέπεμψε στην ομιλία Σάντσεθ στη Βουλή στις 26 Μαΐου για την Κατάσταση του Έθνους.

Έγινε με αυτόν τον τρόπο σαφές πως σε θέματα υπηρεσιών πληροφοριών υπάρχουν πράγματα που δεν λέγονται δημόσια.

Αλλά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νουνιέθ Φεϊγιό, δεν διανοήθηκε να χρησιμοποιήσει εκφράσεις που παραπέμπουν σε «σκοτεινό παρελθόν» και «χούντες». Αν και είναι γνωστό πως και η Ισπανία διαθέτει τέτοιο παρελθόν…

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Σάντσεθ είχε ανακοινώσει ότι θα αναλάβει δράση υπέρ της διαφάνειας, της συνταγματικής νομιμότητας και της στενής συνεργασίας με την Δικαιοσύνη. Είχε επίσης πει ότι η κυβέρνηση βάζει τις προτεραιότητες, αλλά ούτε γνωρίζει ούτε αποφασίζει για τα επιχειρησιακά σχέδια των μυστικών υπηρεσιών.

Σάντσεθ: Αυτά συμβαίνουν εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες

Και τι άλλο είπε ο ομοϊδεάτης του κ. Ανδρουλάκη; Μα ότι τέτοιες επιθέσεις σε τηλέφωνα με παράνομα λογισμικά συμβαίνουν εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες. Όπως είπε, υπήρξε παραβίαση την οποία η κυβέρνηση δεν έκρυψε, αλλά την δημοσιοποίησε αμέσως.

Αναφέρθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός και στο Citizen Lab στο οποίο αναφέρονται συχνά και τα εγχώρια «θύματα». Όπως είπε, το συγκεκριμένο εργαστήριο που ειδικεύεται σε θέματα παρακολουθήσεων και κατασκοπείας αναγνωρίζει πως είναι αδύνατον αυτές οι δραστηριότητες να αποδοθούν σε συγκεκριμένες οντότητες.

Αλλά εδώ ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη τους κυκλοφορούν από το πρωί ως το βράδυ ζητώντας να μάθουν πώς και τι και κατηγορώντας την κυβέρνηση!

Στην ίδια ομιλία, ο κ. Σάντσεθ υποσχέθηκε νομοθετικές αλλαγές για την πρόληψη των κυβερνοεπιθέσεων, ώστε να αντιμετωπίζονται και οι νέες απειλές.

Από την πλευρά της, η Δικαιοσύνη ζήτησε να της παραδοθούν όλα τα αντίγραφα ασφαλείας των τηλεφώνων του πρωθυπουργού και των υπουργών, προκειμένου να βρεθούν κάποια αποδεικτικά στοιχεία και να διαπιστωθεί αν κινδύνεψε η εθνική ασφάλεια. Κι’ αυτό διότι η ισπανική Δικαιοσύνη θέλει να διαπιστώσει αν υπάρχει ανάμιξη κάποιας ξένης δύναμης.

Νέος νόμος για τα επτασφράγιστα κρατικά μυστικά

Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νόμο για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων, που τροποποιεί τον νόμο του Φράνκο του 1968. Σύμφωνα με την πρόταση διατηρείται η ανώτατη περίοδος των 50 χρόνων προκειμένου να δοθεί άδεια για αποχαρακτηρισμό. Η Ιταλία έχει επιλέξει διάρκεια 15 ετών, οι ΗΠΑ διάρκεια 25 ετών, το Ηνωμένο Βασίλειο διάρκεια 20 ετών, αλλά η Γαλλία έχει επιλέξει τα 100 χρόνια για ορισμένους φακέλους και η Γερμανία τα 60.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση νόμου, η άδεια δημοσιοποίησης εγγράφων θα εξαρτάται από το πόσο ευαίσθητα είναι τα υπό αποχαρακτηρισμό στοιχεία και θα κυμαίνεται από τέσσερα ως πενήντα χρόνια, ενώ ορισμένοι φάκελοι θα μπορούν να παραμείνουν επτασφράγιστοι για πάντα. Θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα χαρακτηρισμού εγγράφων: Άκρως απόρρητα, απόρρητα, εμπιστευτικά και περιορισμένης πρόσβασης. Και αυτό θα εξαρτάται από το πόση βλάβη θα μπορούσε να προκληθεί στα εθνικά συμφέροντα της Ισπανίας.

Οι Podemos, των οποίων ο πρώην αρχηγός Πάμπλο Ιγκλέσιας ήταν μέλος της επιτροπής ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών κατά την επίμαχη περίοδο – να τα λέμε κι’ αυτά κ. Τσίπρα - έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους επί του προσχεδίου νόμου, καθώς λένε ότι δεν συμφωνούν με την περίοδο των 50 χρόνων, υποστηρίζοντας ότι η χώρα διαθέτει μια «ώριμη Δημοκρατία» και ότι «ο λαός έχει δικαίωμα να μαθαίνει την Ιστορία του».

Ιστορική αύξηση κονδυλίων για το CNI από Σοσιαλιστές και Podemos

Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε και άλλη μια ενδιαφέρουσα παράμετρο: Η υποστηριζόμενη από τους Σοσιαλιστές, τους Podemos και τους Καταλανούς του αριστερού αυτονομιστικού κόμματος ERC – οι οποίοι αν και αποδεδειγμένα έχουν παρακολουθηθεί έχουν κάνει λιγότερη φασαρία από τους κυρίους Τσίπρα και Ανδρουλάκη – έχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα όλων των εποχών για την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών: 1,218 δις ευρώ! Τα 899,46 εκ. μεταξύ του 2019 και του 2021! Σ’ αυτά προστίθενται άλλα 318,5 εκ που διατέθηκαν για την ισπανική ΕΥΠ το 2022.

Ο προϋπολογισμός που έχει φέτος διατεθεί για τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες (10 εκ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες προς όφελος των μυστικών υπηρεσιών) δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία της ισπανικής αντικατασκοπείας.

Στα τελευταία τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Ραχόι και του Λαϊκού Κόμματος για το CNI με τα 3.000 στελέχη, διατέθηκαν συνολικά 971,76 εκ ευρώ – 246 λιγότερα από ό,τι κατά την τετραετία Σοσιαλιστών και Podemos. Αυτό σημαίνει μια αύξηση κατά 25%.

Να σημειώσουμε επίσης ότι το CNI άρχισε να ενισχύεται λίγους μόλις μήνες μετά την άφιξη του Σάντσεθ στο Μέγαρο Μονκλόα, μετά την πρόταση μομφής εναντίον του Ραχόι, την οποία είχαν στηρίξει οι Σοσιαλιστές, οι Podemos και διάφορα αυτονομιστικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένων και των Καταλανών και του βασκικού κόμματος Bildu, που υπήρξε ο διάδοχος του Μπατασούνα, πολιτικού βραχίονα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Το πρώτο πλήρες έτος της διακυβέρνησης Σοσιαλιστών και Podemos με την στήριξη των Καταλανών, το 2019 δηλαδή, το CNI ξόδεψε 293,14 εκ. ευρώ – 32 εκ. περισσότερα από το τελευταίο πλήρες έτος της διακυβέρνησης Ραχόι. Το 2020 το CNI χρειάστηκε επιπλέον 10 εκ., φτάνοντας τα 303,26 εκ. Το ίδιο περίπου ποσό (303,06 εκ.) δαπανήθηκε και το 2021.

Το 2022 ήταν μια ακόμη καλύτερη χρονιά: 5 εκατ. ευρώ επιπλέον από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας και τα 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αλλά παρά τον πακτωλό χρημάτων, η Ισπανία δεν απέφυγε τις παράνομες παρακολουθήσεις…

Συμπέρασμα: Τσίπρας και Ανδρουλάκης καλά θα κάνουν να σταματήσουν να βάλλουν κατά των πολύ χρήσιμων για την εθνική μας ασφάλεια μυστικών υπηρεσιών μας και να σταματήσουν να συκοφαντούν τη χώρα διεθνώς – είτε οι ίδιοι, είτε δι’ αντιπροσώπων τους!

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος