Α. Τσίπρας: Η αριστερά που μάχεται κατά της λιτότητας δεν είναι εχθρός της Ευρώπης

Α. Τσίπρας: Η αριστερά που μάχεται κατά της λιτότητας δεν είναι εχθρός της Ευρώπης

«O συνδυασμός της λιτότητας και της ξενοφοβίας ,ενισχυμένης μάλιστα ,από τις τρομοκρατικές επιθέσεις ,δημιουργεί το περιβάλλον για την ενίσχυση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών. 

Σημειώνει ότι «και εδώ φαίνεται πόσο ανόητοι είναι όλοι αυτοί που ακόμα και σήμερα επιμένουν να θεωρούν εχθρό της Ευρώπης την Αριστερά, που μάχεται ενάντια στη λιτότητα ,και όχι την Ακροδεξιά ,που μάχεται ενάντια στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο». 

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «γύρω μας τα σύννεφα της αστάθειας πυκνώνουν με τρείς κρίσεις να εκδηλώνονται: την οικονομική κρίση, την κοινωνική κρίση και την κρίση που σχετίζεται με το προσφυγικό ζήτημα. Η ίδια η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται σε μια αποφασιστική καμπή. Από τη μια πλευρά, οι υπερσυντηρητικές δυνάμεις επέβαλαν μια ακραία οικονομική πολιτική που λεηλάτησε τις χώρες του Νότου, δεν δίστασαν μάλιστα να διακινδυνεύσουν ακόμα και τις εσωτερικές ισορροπίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την απειλή του ελληνικού Grexit. Από την άλλη ,δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού υψώνουν φράχτες στα σύνορά τους, περιφρονώντας την κοινά αποφασισμένη πολιτική στο προσφυγικό και πολλαπλασιάζοντας την πίεση στις γειτονικές χώρες». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρει πως «μπροστά στην κατάσταση αυτή η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αναδειχτεί σαν δύναμη Δημοκρατίας να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη που δίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις ολόκληρης της Ευρώπης ενάντια στην υπερσυντηρητική αναδίπλωση. Ηθικά και συμβολικά η χώρα και ο λαός μας βρίσκονται ήδη στην προοδευτική ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Η διαπραγμάτευση του προηγουμένου επταμήνου και η κορυφαία στιγμή του Δημοψηφίσματος έφεραν στην επιφάνεια το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης και ξεσκέπασαν τους δογματιστές της λιτότητας». Αναφέρει ακόμη ότι στο Προσφυγικό η Ελλάδα είναι που δίνει τη μάχη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης κρατώντας ζωντανές τις ευρωπαϊκές εξουσίες, και τονίζει ότι στο εσωτερικό μέτωπο η σύγκρουση με τη διαπλοκή διαμορφώνει το υπόδειγμα μιας αριστερής διακυβέρνησης σε περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.  

Κατόπιν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι όλα αυτά δημιουργούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί και πρέπει να διαμορφωθεί σήμερα «μια αριστερή στρατηγική, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες». Και τονίζει: «Γιατί είναι προφανές ότι ούτε η τυφλή σύγκρουση, ούτε η επιστροφή στην αντιπολίτευση, ούτε η οικειοθελής αποχώρηση από τις κυβερνητικές ευθύνες συνιστά αριστερή στρατηγική». «Αντίθετα», σημειώνει, αριστερή στρατηγική είναι αυτή που υπερασπίζεται σε κάθε σημείο και σε κάθε επιμέρους μέτωπο την κοινωνική συνοχή. Αυτή που δημιουργεί προϋποθέσεις για τη σταδιακή έξοδο από την κρίση, με αναδιανομή και νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας». «Αυτή», συμπληρώνει, «που επιδιώκει προοδευτικές συμμαχίες στην Ευρώπη, τόσο σε κοινωνικό και πολιτικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, για την αναδιάταξη των συσχετισμών». «Αυτή», τέλος, «που αναδεικνύει ως άμεσο και επιβεβλημένο ευρωπαϊκό στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή».  

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «αριστερή πολιτική είναι η μάχη για την προστασία των συντάξεων για την υπεράσπιση των πιο αδυνάμων, για το δικαίωμα στην εργασία ,για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δίνει αυτή τη μάχη, μαζί με την κοινωνία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, παλεύοντας για τον τελικό στόχο που είναι ο οριστικός απεγκλωβισμός της Ελλάδας από τη θηλιά της λιτότητας». 

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα είναι εύκολα, αλλά είναι αφελής όποιος πίστεψε ότι η Αριστερά θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί σε θέση ευθύνης για τα εύκολα». «Τον δρόμο θα πρέπει να τον ανοίξουμε εμείς», τονίζει. «Θα το κάνουμε σε συμμαχία με τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας και με τις προοδευτικές δυνάμεις ολόκληρης της Ευρώπης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε Περισσότερα