Τσίπρας: Ευθύνες στην κυβέρνηση για τους διαύλους επικοινωνίας με Τουρκία

Τσίπρας: Ευθύνες στην κυβέρνηση για τους διαύλους επικοινωνίας με Τουρκία

Ελάχιστα 24ωρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο Ερντογάν αναμένεται να επιχειρήσει να θέσει ακόμη και ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να κατηγορεί την Ελληνική Κυβέρνηση για τη μη ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. Και αυτό την ώρα που σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Τουρκία απειλεί καθημερινά τη χώρα ενώ ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν απαγόρεψε, μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, την οποιαδήποτε επικοινωνία με τους Έλληνες αξιωματούχους. Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να μεταφέρει τις θέσεις των ευρωσοσιαλιστών για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το… μικρότερο ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στο euractiv ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και να την κατηγορεί για την εξωτερική της πολιτική επαναλαμβάνοντας τα περί «δεδομένου συμμάχου» καθώς και τις θέσεις του αναφορικά με τη στάση της χώρας έναντι της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Προχωρεί και ένα βήμα παραπάνω όμως αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία κατηγορώντας την σημερινή ηγεσία της χώρας ως υπεύθυνη για την ανυπαρξία διαύλου επικοινωνίας. Και αυτό την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει διακόψει τις επικοινωνίες υποστηρίζοντας πως για αυτό υπεύθυνη είναι η ελληνική πλευρά, ενώ απειλεί διαρκώς αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο έντασης στο πεδίο.

«Ανεξαρτήτως του ότι η Τουρκία είναι αυτή η οποία ανεβάζει την ένταση, θεωρώ ότι είναι αμεριμνησία της ελληνικής κυβέρνησης να μην επιδιώκει ενεργά να κρατάει ανοιχτό το δίαυλο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «επίσης θεωρώ ότι είναι μια αλλοπρόσαλλη στάση να πηγαίνει ο πρωθυπουργός στην Κωνσταντινούπολη πριν από τρεις μήνες περίπου, τέλη Μαρτίου, να μας λέει ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι και μέσα σε 15 μέρες να έχουμε τη μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις μας».

«Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί» συνεχίζει και τονίζει ότι «Ή δεν έχει μια στρατηγική σοβαρή στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ή, εν τοιαύτη περιπτώσει, κάτι άλλο συμβαίνει το οποίο όμως καλό θα ήταν να το γνωρίζουνε και να μην αναρωτιόμαστε οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, διότι τα ζητήματα αυτά, ξέρετε, δεν είναι θέματα κομματικής αντιπαράθεσης, είναι εθνικά θέματα».

Προσθέτοντας πως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, εγκυμονεί κινδύνους υπογραμμίζει ότι «εάν γίνει ένα ατύχημα, όχι ένα στοχευμένο ή επιδιωκόμενο επεισόδιο, ένα ατύχημα, η μη ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας πάντοτε δυσχεραίνει τα πράγματα. Και το ατύχημα μπορεί να εξελιχθεί σε κάποιο επεισόδιο το οποίο να δημιουργήσει μια κλιμάκωση η οποία σε κάθε περίπτωση θα ήταν κάτι το οποίο δεν θα θέλαμε να συμβεί».

Μάλιστα δεν παραλείπει να υποστηρίξει πως οι υψηλοί τόνοι ευνοούν τον Ερντογάν αλλά και να δηλώσει στη συνέντευξη πως «Αντιστοίχως, θα έλεγε κανείς ότι και την ελληνική κυβέρνηση θα την ευνοούσε να μη συζητάμε για την ακρίβεια, αλλά να συζητάμε για την πιθανότητα του τουρκικού κινδύνου».

Καταλήγει δέ αναφέροντας πως «είναι προφανές ότι στην προκειμένη περίπτωση αυτός ο οποίος έχει προκαλέσει την κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης είναι ο Ερντογάν και αυτό δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει για ποιος λόγους το κάνει».

Στην ίδια συνέντευξη ο Αλεξης Τσίπρας υποστηρίζει πως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές για να δημιουργηθεί προοδευτική κυβέρνηση και να σωθεί η χώρα ενώ παράλληλα εμφανίζεται να μεταφέρει και… μήνυμα των ευροσοσιαλιστών όπου μετέχει ως παρατηρητής, προς το ΠΑΣΟΚ για… συνεργασία. «Οι Ευρωσοσιαλιστές » δηλώνει «είναι προφανές ότι θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση προοδευτική στην Ελλάδα με τη συνεργασία  του μεγαλύτερου κόμματος της ευρύτερης Αριστεράς, με το  μικρότερο κόμμα του χώρου αυτού της Κεντροαριστεράς. Αυτό θα επιθυμούσαν, είναι προφανές». Θέση που προκαλεί ερωτήματα δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος των ευρωσοσιαλιστών και ως εκ τούτου θα έπρεπε να γνωρίζει σχετικά με τις προτροπές που απευθύνονται προς αυτό και κατά πόσο τις αποδέχεται με τη μορφή αυτή.