Α. Τσίπρας: Ακόμη και χωρίς συναίνεση θα παλέψουμε για τις συντάξεις

Α. Τσίπρας: Ακόμη και χωρίς συναίνεση θα παλέψουμε για τις συντάξεις

Στην δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για τις συντάξεις προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την πενθήμερη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε με τους Ευρωπαίους», ενώ επανέλαβε ότι ζήτησε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς «εθνική κόκκινη γραμμή», δηλαδή όχι νέες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

«Ζήτησα να βρούμε τα 600 εκατομμύρια με άλλο τρόπο και είπαν «όχι», τόνισε χαρακτηριστικά. Έστειλε, ακόμη, μήνυμα προς όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Λαϊκή Ενότητα, σημειώνοντας με νόημα: «Όσοι φαντάστηκαν μια θεαματική νίκη παρασιωπώντας τους συμπαγείς αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων απέναντί μας, βγήκαν έξω από το χορό. Και εκ του ασφαλούς πρότειναν ανεύθυνες λύσεις ηρωικής αυτοθυσίας και ρομαντικού βολονταρισμού.»

Αφού αποκάλυψε ότι οι οικειοθελείς εισπράξεις φόρων από την λίστα Φαλτσιανί άγγιξαν τα 80 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρθηκε στην συμφωνία με τους εταίρους. «Αγωνιστήκαμε σε ένα πλαίσιο που ήταν εξαρχής ναρκοθετημένο. Εξετάσαμε κάθε εναλλακτική και κάθε μέσο σε συνθήκες πολιτικού εκβιασμού και προχωρήσαμε σε ένα συμβιβασμό». Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με την σειρά του ότι είναι «δύσκολος». Ακόμα περιέγραψε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, που περιλαμβάνει νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων προκειμένου να «πληρώσουν όσοι εκμεταλλεύτηκαν το καθεστώς ασυδοσίας των τελευταίων 20 ετών».

Υπογράμμισε, δε, ότι 10άδες υποθέσεις οδηγούνται στον εισαγγελέα, την ώρα που «επίορκοι οδηγούνται στον δρόμο προς της εξόδου». Το περιουσιολόγιο, τόνισε ο Α. Τσίπρα θα νομοθετηθεί άμεσα, καθώς στόχος είναι η εκκίνηση του να είναι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται στη  φάση της αναδιανομής πλούτου αλλά πετυχαίνει τον πρώτο στόχο: την ανακατανομή των βαρών. Χαρακτήρισε την Νέα Δημοκρατία αλλά και τα υπόλοιπα ως «ψευδοπροφήτες», σημειώοντας ότι διαψεύστηκαν στα πάντα. Όπως στο γεγονός ότι «Εφτά μήνες ξημεροβραδιαζόσταν  με το : Σήμερα πέφτει, αύριο πέφτει, άλλα χάσατε!»

Την ίδια ώρα απέκλεισε την περίπτωση δημιουργίας «οικουμενικής κυβέρνησης», σενάρια τα οποία απέδωσε σε «παράκεντρα εξουσίας που χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και ψάχνουν σανίδα σωτηρίας σε "οικουμενικές κυβερνήσεις». Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και όσα «κέντρα διαπλοκής» αναπαρήγαγαν σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν και γενικά από την Ευρωζώνη.

«Τα λογής συγκροτήματα της διαπλοκής που τώρα ξεψυχάνε, δεν τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον και αναδεικνύουν ότι μάλιστα η Ελλάδα είναι Αφρικανική χώρα, εντάξει αυτοί αλλά και όλοι εσείς», είπε απευθυνόμενος προς την ΝΔ και συνέχισε:  «Κάποιοι πριν καν επικοινωνήσουν με τον Έλληνα επιτροπό Αβραμόπουλο  αναπαρήγαγαν σε αυτήν αίθουσα τα πιο ακραία σενάρια ότι η χώρα ορθώς εγκαλείται και βγαίνει από Σένγκεν».

Τέλος, ο Α. Τσίπρας  υποστήριξε ότι η Γερμανία τελικά έστω και με καθυστέρηση στήριξε την πρόταση της Ελλάδας για απευθείας μεταγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία προς χώρες της Ε.Ε.

Α.Δ.