Τουρκία: Τουλάχιστον 35 συλλήψεις σε νέα επιχείρηση κατά προσκείμενων στον ιμάμη Gulen

Τουρκία: Τουλάχιστον 35 συλλήψεις σε νέα επιχείρηση κατά προσκείμενων στον ιμάμη Gulen

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στην Τουρκία στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε στη Σμύρνη, στην δυτική Τουρκία, κατά προσκείμενων στον ιμάμη Fethullah Gulen, του «υπ’ αριθμόν ένα εχθρού του λαού» για τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο της χώρας Recep Tayyip Erdogan, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη σε 18 επαρχίες της χώρας και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη αστυνομικών και δημόσιων λειτουργών που ήταν ύποπτοι για «κατοχή στρατιωτικών εγγράφων και εμπιστευτικών εγγράφων», διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Η επιχείρηση αυτή έγινε δύο ημέρες μετά την μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Erdogan, το οποίο κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, την οποία είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές, πριν από πέντε μήνες.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κηρύξει πόλεμο στον Gulen από τα τέλη του 2013, μετά την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που είχε στόχο το περιβάλλον του, τον χειμώνα εκείνης της χρονιάς. Ο Erdogan προσάπτει στον πρώην σύμμαχό του, ο οποίος διευθύνει από τις ΗΠΑ ένα ισχυρό δίκτυο σχολείων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων, ότι δημιούργησε ένα "παράλληλο κράτος" για να τον ανατρέψει.

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ο ισχυρός άνδρας της χώρας πολλαπλασίασε τις δικαστικές διώξεις κατά των υποστηρικτών του ιμάμη Gulen.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην έδρα δύο τηλεοπτικών καναλιών που ανήκουν σε έναν όμιλο που πρόσκειται στον Gulen, κατά των οποίων είχε εκδοθεί δικαστική απόφαση για να τεθούν υπό εποπτεία. Η θεαματική αυτή έφοδος που έγινε μπροστά στις κάμερες των δύο τηλεοπτικών δικτύων καταδικάστηκε ευρέως στην Τουρκία, όπως και στο εξωτερικό, ως μια επίθεση στην ελευθεροτυπία.

Ο ίδιος ο Gulen, ο οποίος διώκεται για απόπειρα πραξικοπήματος, αναμένεται να δικαστεί ερήμην στις αρχές Ιανουαρίου από τουρκικό δικαστήριο.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ