Τουρκία: Στήνουν καταυλισμούς για να μη φύγουν οι μετανάστες από τα σύνορα

Τουρκία: Στήνουν καταυλισμούς για να μη φύγουν οι μετανάστες από τα σύνορα

Με κάθε μέσο εκμεταλλεύεται τις προσδοκίες των μεταναστών να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος η Τουρκία που επιχειρεί να κρατήσει ενεργό το μέτωπο του Έβρου χρησιμοποιώντας τους ως πολιορκητικό κριό έναντι της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό δείχνει να καθοδηγεί τους μετανάστες που έφτασαν στα σύνορα, με παραίνεση των τουρκικών αρχών και με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων περί ανοιχτών συνόρων, προκειμένου να εξαπολύουν επιθέσεις προς την ελληνική πλευρά αλλά και να αναζητούν αφύλαχτα περάσματα για να βρεθούν στην άλλη άκρη.

Οι χθεσινές εικόνες τούρκων συνοριοφυλάκων να ρίχνουν δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά και τους μετανάστες να πετούν πέτρες χαρακτηριστικές. Έρχονται δέ να προστεθούν σε όσα έχουν καταγραφεί από το προηγούμενο Σάββατο με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να συνοδεύουν μέχρι και τα λεωφορεία που μετέφεραν τους μετανάστες.

Η στάση όμως της ελληνικής πλευράς και το μπλόκο στους μετανάστες ματαίωσε τα αρχικά σχέδια που όμως δεν αλλάζουν ως προς τη δομή τους. Δηλαδή ως προς την προσπάθεια του Ερντογάν να εκβιάσει χρησιμοποιώντας τους μετανάστες ως όπλο.

Στο πλαίσιο αυτό οι αρχές της γείτονος έχουν αρχίσει να φτιάχνουν καταυλισμό κατά μήκος του Έβρου στην περιοχή της Αδριανούπολης, που μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και 10.000 άτομα.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δημιουργηθεί μαύρη αγορά για νερό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στην άλλη πλευρά των συνόρων. Και όπως καταγράφεται δεν πρόκειται στην πλειονότητα για Σύρους πρόσφυγες, αλλά για μετανάστες καθοδηγούμενους όπως Πακιστανούς, Αλγερινούς και Αφγανούς.

«Τα πράγματα ήταν δύσκολα μέχρι το μεσημέρι. Είχαμε πάλι πετροπόλεμο και χημικά από την πλευρά της Τουρκίας» δηλώνει στο liberal.gr ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Βορείου Έβρου Ηλίας Ακίδης. Αργά το βράδυ της Τετάρτης η κατάσταση ήταν –όπως έλεγε- πιο ήπια και ο αριθμός όσων είχαν συρρεύσει είχε μειωθεί. Κάποιες αυτοσχέδιες σκηνές είχαν τοποθετηθεί στην απέναντι πλευρά, ωστόσο το καθοριστικό κατά τον κ. Ακίδη είναι πως πλέον το πρόβλημα μετατοπίζεται προς τα κάτω.

Δηλαδή, κάτω από τα σύνορα των Καστανιών και το φράχτη, με την τουρκική πλευρά να προσπαθεί να διοχετεύσει τους απελπισμένους από άλλα σημεία. Όπως σημειώνει ο κ. Ακίδης περιπολίες γίνονται, αλλά το μήκος του ποταμού είναι μεγάλο και δεν είναι βέβαιο εάν θα εντοπιστούν όλοι όσοι προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα.

Η μάχη της θάλασσας

Για άλλη μία φορά μέσω κοινωνικών δικτύων, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στη Μόρια κινητοποιήθηκαν και κατέβηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης παραπλανημένοι πως το πλοίο που είχε φτάσει θα τους μετέφερε στην ενδοχώρα. Ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, το αρματαγωγό θα παραλάβει μόνον νεοαφιχθέντες οι οποίοι μετά την στάση της τουρκικής ηγεσίας για ανεξέλεγκτες ροές και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για πάγωμα των αιτήσεων ασύλου, θα περιορίζονται αυτομάτως.

Περίπου, 500 άτομα θα επιβιβαστούν στο πλοίο –έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία- προκειμένου να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα. Σε κάθε περίπτωση και δεδομένης της επιμονής για άλλους γεωπολιτικούς λόγους της τουρκικής πλευράς, να εξακολουθήσει την πίεση, το κυβερνητικό στοίχημα στρέφεται πλέον στα νησιά του Αιγαίου καθώς θα αποτελέσουν το επόμενο σημείο νέων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Για το λόγο αυτό, η δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη από την κυβέρνηση, η οποία πλέον διαμηνύει πως εάν δεν βρεθεί λύση θα πρέπει να παραμείνουν με τις υπάρχουσες δομές. «Θα δούμε πώς θα κινηθούμε, πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι αν δεν υπάρξει εναλλακτική λύση θα εξακολουθήσει να υπάρχει η Μόρια, το ΒΙΑΛ και το Βαθύ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ερωτηθείς για τα κλειστά κέντρα στα νησιά και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι «οι νησιώτες, σήμερα, καταλαβαίνουν ότι θα ήταν ήδη πολύ ασφαλέστεροι, εάν υπήρχαν κλειστά κέντρα »