Τα μηνύματα της κυβέρνησης ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους αγρότες την Τρίτη
Eurokinissi
Eurokinissi

Τα μηνύματα της κυβέρνησης ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους αγρότες την Τρίτη

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, προχωρώντας σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό.

Γύρω στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, αγρότες από το μπλόκο των Σερρών, απέκλεισαν με τρακτέρ τους την Εθνική Οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Στρυμονικού. Ο αποκλεισμός του δρόμου ήταν συμβολικός και διήρκησε σύμφωνα με το thestival.gr, μόλις μερικά λεπτά, ενώ αγρότες της Θεσσαλίας που είχαν κατασκηνώσει από την Παρασκευή με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Λάρισας, ξεκίνησαν να αποχωρούν το μεσημέρι του Σαββάτου (10/2). Στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου συγκεντρώθηκαν γύρω στις 14:00 αγρότες από την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων όπως είχαν προαναγγείλει. Οι διαμαρτυρόμενοι σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων και η διέλευση των οχημάτων γίνεται ελεύθερα.

Στον απόηχο των κινητοποιήσεων και εν όψει της κρίσιμης συνάντησης της 15μελούς επιτροπής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη (13/2), κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να πραγματοποιηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος όπου οι αγρότες θα μείνουν ικανοποιημένοι και δεν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. 

«Δεν είμαστε απέναντι, είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης και πασχίζουμε για το καλύτερο των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες», επανέλαβε το Σάββατο το μεσημέρι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε με όλους τους εμπλεκόμενους του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη, τονίζοντας ότι «οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες», τόσο για τις παρεμβάσεις στα βελτιωτικά έργα όσο και για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτών, επισημαίνοντας ότι «είμαστε εδώ να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών, να διορθώσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος και είμαστε εδώ με απόλυτη εμπιστοσύνη και στόχο, να κάνουμε τον αγροτικό τομέα της χώρας αλλά και της Κρήτης καλύτερο και πιο περήφανο».

«Εμείς εργαζόμαστε για να έχουμε μια παραγωγική συζήτηση την Τρίτη και στο υψηλότερο επίπεδο, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο», ήταν το σήμα που εξέπεμψε εξ αρχής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέντευξή του σήμερα (10/2) στην ΕΡΤ. 

«Το υπουργείο Οικονομικών δουλεύει προς μια κατεύθυνση που μπορεί να διευκολύνει περισσότερο αυτά τα οποία ζητούν οι αγρότες», υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε, ότι δε θα κοπεί το ρεύμα σε κανένα αγρότη, ειδικά στις περιοχές που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει διάλογος με επιμονή και από τις δύο πλευρές, και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση, και τους αγρότες. Όλοι θέλουν να βρεθεί μια λύση, και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται παγκοσμίως και ευρωπαϊκά, (να βρεθεί) πώς θα ενισχύσουμε περισσότερο τον πρωτογενή τομέα».

 

Π. Μαρινάκης: Δεδομένη η επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες - Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να απαντάει με πράξεις

«Όταν λέει κάτι ο πρωθυπουργός, το κάνει πράξη και τις περισσότερες φορές προσπαθεί να κάνει και περισσότερα από αυτά που έχει υποσχεθεί. Λιγότερα από όσα έχουμε πει να κάνουμε, δεν θα δείτε από εμάς. 'Αρα, από τη στιγμή που το είπε στη Βουλή και το έχει ήδη κάνει -τι δηλαδή; την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες το έχει κάνει δύο χρονιές- το είπε και για τρίτη χρονιά και θα γίνει και για τρίτη χρονιά», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του το Σάββατο (10/2) στον ΣΚΑΪ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών, για την ειδική περίπτωση των πληγέντων αγροτών στη Θεσσαλία αλλά και για μέτρα που ευρύτερα έχει λάβει η κυβέρνηση όπως αυτά που αφορούν στην οικογένεια.

«Εξετάζουμε να δοθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες μας σε μία σεζόν η οποία ξεκινάει, πολύ σημαντική. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε πράγματι και μετά και τη συζήτηση που θα γίνει με τον πρωθυπουργό και με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα - ούτως ή άλλως το κόστος είναι το ίδιο, είναι 82 εκατομμύρια ευρώ - θα δοθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, όσο γίνεται πιο εμπροσθοβαρές, ούτως ώστε να μπορέσουνε να έχουνε μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τρίτη χρονιά, ότι θα φτάσει στα 82 εκατομμύρια ευρώ, όπως το είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και ενόψει των επόμενων ημερών θα δούμε τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, το ξαναλέω, όπως μας υποδείξουνε και από το αρμόδιο υπουργείο. Ο πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει. Παίρνει αποφάσεις που βασίζονται σε συγκεκριμένη μελέτη και σε συγκεκριμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων», τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Η κυβέρνηση αυτή έχει επιλέξει από το να ανεβαίνει στα τρακτέρ, να απαντάει με πράξεις. Προφανώς χρειάζονται περισσότερα. Όταν αντιμετωπίζεις την μεγαλύτερη εισαγόμενη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα μας και οι υπόλοιπες χώρες, πρέπει να δίνεις τις ταχύτερες δυνατές απαντήσεις. Αλλά θεωρώ ότι με ειλικρίνεια θα γίνει και αυτή η συζήτηση. Και κάτι τελευταίο, αν μου επιτρέπετε, γιατί έχει σημασία η διάρκεια και η συνέπεια στη ζωή. Είναι σημαντική η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες την Τρίτη. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία και επειδή είχα και εγώ την ευκαιρία να βρεθώ σε πάρα πολλές περιοδείες του πρωθυπουργού και με την προηγούμενή μου ιδιότητα στη Νέα Δημοκρατία, σχεδόν κάθε φορά σε κάθε περιοδεία, ειδικά σε περιοχή που έχει έντονη πρωτογενή παραγωγή σε όλη τη χώρα, ο πρωθυπουργός είχε πάντοτε συνάντηση με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, άκουγε τα αιτήματά τους, επανερχόταν δια του αρμοδίου υπουργείου ή ακόμα και ο ίδιος με επίλυση πολλών εξ αυτών και αυτό θα συνεχιστεί. Είναι μία σχέση εμπιστοσύνης, η οποία χτίστηκε πολύ δύσκολα, χτίστηκε με αυτοκριτική και με παραδοχή λαθών και για μένα είναι ένα από τα πιο γερά θεμέλια για να χτίσουμε όλα τα επόμενα βήματα».

Σχετικά με το περιθώριο που έχει ο πρωθυπουργός να πει κάτι καινούργιο στους αγρότες, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Είπαμε και το εννοούμε αυτό, ότι εξαντλούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια και αυτό είναι κάτι το οποίο προκύπτει από όλα όσα φέρνει ως στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό που λέτε για τον κ. Χατζηδάκη και συνολικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το θεωρώ μία κατάκτηση, γιατί; Γιατί ειδικά η δική μου η γενιά και οι μικρότεροι από εμάς πλήρωσαν πάρα πολύ τις λογικές τις μαξιμαλιστικές των προηγούμενων δεκαετιών που κάποιοι έταζαν, έδιναν χωρίς να ξέρουν, αν αυτό μπορεί πραγματικά να το υποστηρίξει η χώρα μας. Το γεγονός, λοιπόν, κ. Αυτιά, ότι αυξάνουμε τα εισοδήματα με ρυθμούς οι οποίοι επιτρέπουν στη χώρα μας να μειώνει και το χρέος της ως προς το ΑΕΠ, είναι σημαντικό. Δεν θέλουμε να είμαστε προσωρινά ευχάριστοι. Θέλουμε οι πολιτικές μας να αποδώσουνε και σε βάθος», τόνισε. 

Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι «Υπάρχει απόλυτος σεβασμός. Είμαι ένας από τους ανθρώπους που δουλεύει στη ζωή του, όπως όλοι που είναι εδώ στο τραπέζι, όπως όλοι όσοι μας βλέπουν και, ειδικά, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δουλεύουν πολλές φορές κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από εμάς και για αυτό και υπάρχει απόλυτος σεβασμός. Βέβαια, αυτός ο σεβασμός, για αυτό και είπε ο Πρωθυπουργός ότι “ ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους”, πρέπει να υπάρχει και στο σύνολο Ελλήνων πολιτών. Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αγωνία τους, πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα του διαλόγου και θεωρώ ότι κάθε μέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη».