Τ. Θεοδωρικάκος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Έχει δίκιο ο πολίτης να λέει «φέρτε πίσω τις παράνομες επιδοτήσεις»
Eurokinissi
Eurokinissi

Τ. Θεοδωρικάκος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Έχει δίκιο ο πολίτης να λέει «φέρτε πίσω τις παράνομες επιδοτήσεις»

Ο πολίτης έχει δίκιο να φωνάζει για την επιστροφή των παράνομων επιδοτήσεων, τόνισε μιλώντας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά 90,1» σημείωσε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη Δικαιοσύνη και να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι την ερχόμενη Πέμπτη έρχεται νομοσχέδιο για την πιστοποίηση των ελληνικών προϊόντων Made in Greece.

Τόνισε ότι εδώ και 50 χρόνια δεν υπάρχει μητρώο ασανσέρ και υποστήριξε ότι θα δημιουργηθεί η κατάλληλη ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε έως τις 30 Νοεμβρίου να έχει γίνει η καταγραφή όλων των ανελκυστήρων της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

Αυτό που ενδιαφέρει όλους, και την κυβέρνηση και τους πολίτες, είναι να υπάρξει πλήρης αποκάλυψη του σκανδάλου παράνομων επιδοτήσεων. Να βρεθούν ένας προς έναν αυτοί που πήραν με απάτη χρήματα τα οποία δεν τα δικαιούνταν, να τα επιστρέψουν πίσω, γιατί το σωστό είναι να πληρώνουν αυτοί που έκαναν την απάτη και όχι το σύνολο του ελληνικού λαού και να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα και στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προχωρά μια σοβαρή κοινωνία και ένα κράτος Δικαίου. Για αυτόν τον λόγο χθες ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι θα υπάρξει ειδική ομάδα που θα δράσει για αυτό, η οποία θα περιλαμβάνει στελέχη και της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας και όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και το κυριότερο υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή» από εδώ και πέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί κάτι τέτοιο κατ’ ουδένα τρόπο, έχει περάσει η διαδικασία αυτή στην ΑΑΔΕ.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι άργησαν να πουν ότι απέτυχαν, είπε: «Όχι, θεωρώ ότι τέτοιου είδους προβλήματα πρέπει να εντοπίζονται αμέσως και να αντιμετωπίζονται. Πριν από λίγες εβδομάδες έδωσα στη δημοσιότητα την εικόνα, αμέσως μόλις ενημερώθηκα, ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης αναπτυξιακά σχέδια, επενδύσεις που είχαν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011 δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Κατ' επανάληψη δίνονταν αποφάσεις παράτασης αυτών των σχεδίων, αποφάσισα ότι δεν πρόκειται να δώσω καμία απολύτως σχετική παράταση και όσοι από αυτούς δεν έχουν ολοκληρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια και έχουν πάρει χρήματα χωρίς να ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις του νόμου θα πρέπει να τα επιστρέψουν πίσω. Αυτή τη στιγμή κάνουμε για ένα προς ένα αυτά τα σχέδια τις σχετικές πράξεις, προκειμένου να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση. Άρα δεν σας μιλώ θεωρητικά, σας μιλώ με πρακτικό τρόπο, με δεσμευτικό τρόπο, γιατί αρχή για την παράταξή μας, αλλά αρχή και για τον δημόσιο βίο της χώρας συνολικά, για όλους τους πολιτικούς και για τους πάντες, πρέπει να είναι διαφάνεια παντού, για τους πάντες και για τα πάντα.

«Φυσικά, και νομίζω ότι έχει δίκιο κάθε πολίτης να το λέει αυτό και εμείς έχουμε δεσμευτική υποχρέωση να αποδείξουμε ότι εννοούμε πλήρως αυτά που λέμε και να κάνουμε τα πάντα να έρθουν πίσω αυτά τα χρήματα»

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη «δυστυχώς μας έπιασαν», σχολίασε πως «αν έχει συγκεκριμένα στοιχεία, θα πρέπει να κατατεθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Λέει «μας έπιασαν». Τι εννοεί, ποιον, ποιους και για ποιο πράγμα; Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες οι καταγγελίες, θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη Δικαιοσύνη και να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Το ότι προέκυψε η η δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν αλλάζει, είναι υποχρεωτικό ότι πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει αυτή την υπόθεση. Προέκυψε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να απαλλαγεί από το πελατειακό σύστημα η χώρα, όσο υπάρχει ο σταυρός προτίμησης, είπε ότι «ο σταυρός προτίμησης δεν είναι το πρόβλημα, γιατί η ελληνική κοινωνία πρέπει να γνωρίζει την πραγματικότητα και να βάζει και κάποια κριτήρια στο πώς επιλέγει. Αυτή είναι η δημοκρατία και ο κάθε πολιτικός και εμείς συνολικά ως πολιτική δύναμη πρέπει να αισθανόμαστε ότι κάνουμε το σωστό. Για καμιά χούφτα ψήφους, για όσες χιλιάδες ψήφους, για την ίδια την εξουσία δεν αξίζει να ανέχεσαι πράγματα τα οποία είναι ενάντια στο δίκαιο, στις ιδέες και στις αξίες που κλήθηκες να υπηρετήσεις. Άρα δεν μπορεί κανείς να βάλει παραπάνω ούτε ψήφους ούτε τέτοιου είδους συνδιαλλαγές ή συναλλαγές. Πρέπει να λάμψει η αλήθεια, να επιστραφούν πίσω τα λεφτά και να είναι ένα παράδειγμα προς όλους ότι αυτά δεν είναι ανεκτά.»

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να γίνει Προανακριτική για Βορίδη και Αυγενάκη, ανέφερε πως «όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έρθουν στη Βουλή και φέρουν μια πρόταση και δούμε τι στοιχεία έχουν και όταν και εμείς ολοκληρώσουμε την πλήρη μελέτη της δικογραφίας, τότε συντεταγμένα η παράταξή μας θα δώσει απάντηση σε αυτή την ερώτηση».

Αναφορικά με τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, είπε ότι «το κρίσιμο θέμα για τη χώρα είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας, δηλαδή να γίνουν περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις, που να αξιοποιούν και να ενισχύουν τη βιομηχανία μας, γιατί αυτή είναι πιο στέρεη ως οικονομία, δημιουργεί περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και αυτή η βιομηχανία πρέπει να ενωθεί με νέες τεχνολογίες, που μπορούν να κάνουν τα ελληνικά προϊόντα πολύ πιο ανταγωνιστικά. Σε αυτή την κατεύθυνση ψηφίσαμε τον νέο αναπτυξιακό νόμο και σήμερα, 1η Ιουλίου, έχουν υπογραφεί τα πρώτα τρία καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου που αφορούν τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, τις μεγάλες επενδύσεις και τις επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές και στους νομούς της χώρας που το εισόδημά τους είναι 70% του εθνικού μέσου όρου.

Άρα κάνουμε πολιτική για να φέρουμε βιομηχανικές επενδύσεις στην επαρχία, να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στην επαρχία και ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές. Χθες με τον αντιπρόεδρο παρουσιάσαμε επιπροσθέτως ένα πακέτο που περιλαμβάνει πολλές δράσεις σε ό,τι αφορά τον τομέα του υπουργείου Ανάπτυξης. Είναι χρήματα που θα πάνε σε πολύ μικρές επιχειρήσεις για να ανανεώσουν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον στόλο τους και να πάψουν να πληρώνουν πάρα πολλά λεφτά για το μεταφορικό κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και με 200 εκατομμύρια μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες έχουν πάρει σφραγίδα αριστείας από την ΕΕ και που υλοποιώντας τες οι επιχειρήσεις αυτές στην Ελλάδα θα κάνουν την Ελλάδα πιο ασφαλή και ενεργειακά με καλύτερες δυνατότητες και για τη χώρα και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Κινούμαστε με ρυθμό συνεπή με αυτά που έχουμε δηλώσει, με αυτά που έχουμε ψηφίσει στο Κοινοβούλιο, σε συνεχή συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο».

Για το Μade in Creece, υπογράμμισε ότι «την Πέμπτη βάζουμε στη Βουλή για συζήτηση ένα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο, που καθορίζει την πολιτική ποιότητας της χώρας μας, δηλαδή την πολιτική των πιστοποιήσεων των προϊόντων και των υπηρεσιών. Κάνουμε μια σειρά αλλαγές με αυτό το νομοσχέδιο που φέρνουμε, που αναβαθμίζουν όλο το σύστημα πιστοποιήσεων μέσω του Εθνικού Συστήματος Ποιότητας, ώστε το σήμα Made in Greece να καταστεί διεθνώς σήμα αξιοπιστίας ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων μας. Θα ήθελα όλοι, και το ΠΑΣΟΚ αλλά και όλα τα κόμματα, να συμβάλουν θετικά με σκέψεις, ιδέες, παρατηρήσεις και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί είναι καλό για το σύνολο της οικονομίας μας και το σύνολο των επιχειρήσεών μας. Είναι σήμα ποιότητας, είναι σήμα δύναμης, προοπτικής και δυναμικής για την ελληνική οικονομία και όλοι πρέπει να το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Είναι κάτι το οποίο βρίσκει και την πολύ μεγάλη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου που το θέλουν».

Για την κατάργηση του πλαφόν, σημείωσε πως «δεν γίνεται να κρατάς σε μια ελεύθερη οικονομία το πλαφόν για πάντα, γιατί θα γυρίσει ανάποδα στην οικονομία. Σίγουρα ο Ιούλιος και ο Αύγουστος πάντοτε είναι πιο δύσκολοι μήνες, γιατί υποδεχόμαστε εκατομμύρια τουρίστες και η ζήτηση σε μια σειρά προϊόντα εκτοξεύεται, όμως εκτιμώ ότι θα υπάρξει ηρεμία. Εδώ είμαστε να παρακολουθήσουμε την κατάσταση και, αν δούμε ότι κάποιοι ξεφεύγουν, θα επανεξετάσουμε διάφορα μέτρα που μπορεί να έχουμε στη φαρέτρα μας».

Αναφορικά με το ζήτημα των ασανσέρ, είπε πως «πενήντα ένα χρόνια από τη Μεταπολίτευση η Ελλάδα δεν έχει ένα μητρώο όπου να είναι καταγεγραμμένα όλα τα ασανσέρ. Με βάση αυτό, το πρώτο πρόβλημα που έχουμε να λύσουμε είναι να καταγράψουμε όλα τα ασανσέρ, αυτό θα γίνει μέχρι 30 Νοεμβρίου. Την επόμενη εβδομάδα που θα ψηφιστεί ο νόμος για την ποιότητα έχουμε μια τροπολογία που θα νομοθετεί μέχρι πότε θα καταγραφούν και με ποιον τρόπο. Θα υπάρχει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα πάρα πολύ απλή, όπου θα μπαίνει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, θα δηλώνει το ασανσέρ, το έτος κατασκευής, το αν είναι πιστοποιημένο, κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα και τότε θα δώσουμε μια συγκεκριμένη προθεσμία ανάλογα με το είδος του ασανσέρ. […] Πάνω από όλα είναι θέμα ασφάλειας και για αυτό είπαμε ότι δεν είχε νόημα αυτό το όριο που υπήρχε μέχρι τις 30 Ιουνίου για την πιστοποίηση, γιατί θα ήταν πρακτικώς αδύνατο να ελεγχθεί το τι έχει γίνει σε όλη τη χώρα. Αποκτούμε την εικόνα μέχρι 30 Νοεμβρίου και στη συνέχεια βάζουμε ένα όριο για τις πιστοποιήσεις και τις αναβαθμίσεις των ασανσέρ.»