Τ. Αβραντίνης: Λάθος η απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές

Τ. Αβραντίνης: Λάθος η απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές

Η απαγόρευση της συμμετοχής στις εκλογές του Ηλία Κασιδιάρη θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση του κόμματος αυτού στο δρόμο προς τις εκλογές, τονίζει ο νομικός Τάσος Αβραντίνης.

Με ανάρτηση του στο Facebook, επισημαίνει ότι η προσπάθεια «προστασίας» του δημοκρατικού πολιτεύματος με απαγορεύσεις και ιδιώνυμα θα έχει ως αποτέλεσμα όχι την ήττα των εχθρών της δημοκρατίας αλλά το δραστικό περιορισμό της. Όσον αφορά το αμιγώς συνταγματικό σκέλος της υπόθεσης επισημαίνει ότι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν μπορεί να περιορισθεί χωρίς να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη. 

Ακολουθεί η πλήρης ανάρτηση του: 

 

Στο πλαίσιο του σημερινού Συντάγματος, οποιαδήποτε απαγόρευση με νομοθετική ρύθμιση (όπως η τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγο το Υπουργείο Εσωτερικών) της συμμετοχής κόμματος σε εκλογές είναι αντισυνταγματική. Αντισυνταγματική θα ήταν και η απαγόρευση με απευθείας ερμηνεία της παρ. 1 του άρθρου 29 από τον Άρειο Πάγο. 
Η άποψη αυτή είναι η κρατούσα από το 1975 έως σήμερα. 


«Ναι -θα υποστηρίξει κάποιος- αλλά το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος αναφέρεται σε κόμματα που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Συνεπώς, σε κόμματα που οι διακηρυγμένοι στόχοι τους είναι ευθέως αντίθετοι με το δημοκρατικό πολίτευμα ή η δράση τους το υπονομεύει θα πρέπει να απαγορεύεται η συμμετοχή σε εκλογές».

Δεν είναι σωστή -κατά τη γνώμη μου- μια τέτοια ερμηνεία. Η ορθότατη επί σχεδόν πενήντα (50) χρόνια τοποθέτηση των νομικών και η θέση της νομολογίας του ΑΕΔ και του ΣτΕ ξεπερνά την ερμηνεία αυτή και δέχεται ότι η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος εξυπηρετείται από τον πλουραλισμό των κομμάτων, τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και οπωσδήποτε τη δυνατότητα συμμετοχής αυτών σε εκλογές. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν έχουν απαγορευθεί μέχρι σήμερα κόμματα και των δύο άκρων που ευθέως θέτουν ως καταστατική ή/και πολιτική τους επιδίωξη την ανατροπή του πολιτεύματος (Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Ανταρσύα, ΕΠΕΝ, Εθνικό Μέτωπο, ΕΝΕΚ, ΕΚΚΕ, MΛ ΚΚΕ, ΚΚΕ ΜΛ κ.τ.λ.).


Η τροπολογία της κυβέρνησης προβλέπει μάλιστα ως προϋπόθεση συμμετοχής στις εκλογές και ότι "β) Ο πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης.

Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.". Μια τέτοια ρύθμιση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα με τη διάταξη του άρθρου 51 παρ. 3, η οποία προβλέπει ότι " Oι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.". Άρα το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν μπορεί να περιορισθεί χωρίς να έχει υπάρξει ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ καταδίκη.


Ας επισημάνουμε ακόμη, ότι και για τον Κασιδιάρη ισχύει το Τεκμήριο Αθωότητας μέχρι την ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ καταδίκη του.
Από πολιτική άποψη, κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι επίσης σωστή η θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει η οποιαδήποτε απαγόρευση συμμετοχής ακροδεξιού ή φιλοναζιστικού κόμματος στις εκλογές.

Η απαγόρευση θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση του κόμματος αυτού και με κάποιο άλλο κομματικό πέπλο και με κάποια άλλη παρένθετη εκπροσώπηση αυτό θα μπορέσει να λειτουργήσει και να συμμετάσχει τελικά στις εκλογές. Να θυμίσω για παράδειγμα τη λειτουργία του ΚΚΕ προδικτατορικά μέσω της νόμιμης ΕΔΑ. Σε κάθε περίπτωση και η ψηφοθηρική σκοπιμότητα δεν θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης, τις ψήφους του κόμματος αυτού δεν πρόκειται να τις καρπωθεί, σε σημαντικό ή κρίσιμο βαθμό, η Νέα Δημοκρατία.

Κυρίως όμως, από τη δική μου φιλελεύθερη οπτική έχω να παρατηρήσω ότι η Φιλελεύθερη Δημοκρατία, δηλαδή το Κράτος Δικαίου και οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι χωρίς αμφιβολία ευάλωτο πολίτευμα αφού οι ανεκτικοί θεσμοί του δίνουν ευκαιρίες στους αντιπάλους του να το καταλύσουν.

Πολλοί θεωρούν, ότι αυτό συνιστά αδυναμία της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Εγώ πιστεύω ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη της· να αντιμετωπίζει, δηλαδή, τους αντιπάλους της με μόνο όπλο τη δύναμη της πειθούς, της μετριοπάθειας και του παραδείγματος Ελευθερίας. Αντιθέτως, η προσπάθεια "προστασίας" του δημοκρατικού πολιτεύματος με απαγορεύσεις και ιδιώνυμα θα έχει ως αποτέλεσμα όχι την ήττα των εχθρών της δημοκρατίας αλλά το δραστικό περιορισμό της.