ΣΥΡΙΖΑ: Το ακοστολόγητο κυβερνητικό «πρόγραμμα των 50 ημερών»

ΣΥΡΙΖΑ: Το ακοστολόγητο κυβερνητικό «πρόγραμμα των 50 ημερών»

Χωρίς να υπάρχει ούτε μια αναφορά στο κόστος και από πού θα βρει τα λεφτά για τα μέτρα που θα εφαρμόσει, δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ  το κυβερνητικό πρόγραμμά του, το οποίο σε ορισμένα σημεία αντιγράφει το πρόγραμμα της ΝΔ.

Στο πολυσέλιδο κείμενο των 48 σελίδων αναπτύσσει μια σειρά νομοθετικών και οικονομικών μέτρων, υποστηρίζοντας ότι σκοπεύει να ανακουφίσει την κοινωνική πλειοψηφία από την ακρίβεια και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει ένα «μποναμά» ρυθμίσεων, υποσχόμενος αυξήσεις στους μισθούς των ιδιωτικών και των δημοσίων υπαλλήλων, προσλήψεις, επαναφορά 13ης σύνταξης, κρατικοποιήσεις, φορολόγηση στη διανομή μερισμάτων κ.α., ενώ κάνει λόγο για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που αποτελεί δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μαρινάκη η ΝΔ έχει κοστολογήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 45-46 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι περιλαμβάνει αποσπασματικά μέτρα χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Ενδεικτικό είναι ότι στο πρόγραμμα υπόσχεται «μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών»...

Ειδικότερα, οι βασικές πτυχές του προγράμματος έχουν ως εξής:

• Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

• Θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%.

• Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια και χορήγηση της αύξησης του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

• Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας.

• Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

• Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%, με άμεση επίπτωση στις τιμές χονδρεμπορικής και λιανικής.

• Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων.

• Μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ).

• Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος, ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

• Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

• Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

• Αφαίρεση από τη “διευρυμένη” Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων των αρμοδιοτήτων νερού και απορριμμάτων, επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%).

Στην Υγεία μιλάει για 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς και στον τομέα της Παιδείας για υποχρεωτική  14χρονη εκπαίδευση, αύξηση χρηματοδοτήσεων, προσλήψεις, κατάργηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ.

«Υπόσχεται» αυξήσεις επιδομάτων και χορήγησή τους, σε ορισμένες περιπτώσεις εφ’ όρου ζωής, άδειες μητρότητας από τους 4 στους 9 μήνες, δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν χορήγηση 680.000 σχολικών γευμάτων.

Ακολουθεί τη φιλοσοφία της ΝΔ στη στήριξη νέων, ως προς τη στεγαστική πολιτική, μιλώντας μεταξύ άλλων για υποστήριξη της ενοικίασης κατοικιών με επιδότηση ενοικίου και διάθεση ιδιωτικών κτιρίων (ενεργές κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα διατεθούν προς ενοικίαση σε μειωμένες τιμές). Παρομοίως αυξάνει το αφορολόγητο όριο στα 10.000 ευρώ.

Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, από το 5% στο 10%, και προοδευτική του εξέλιξη έως 15%., καθώς και κρατικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και μιας τράπεζας, χωρίς να την κατονομάζει.