Συνέντευξη Μέρκελ: Ο Παπανδρέου δεν είχε σχέδιο - Με πλήγωνε όταν αποκαλούσαν τους Έλληνες τεμπέληδες
Για ελληνική κρίση

Συνέντευξη Μέρκελ: Ο Παπανδρέου δεν είχε σχέδιο - Με πλήγωνε όταν αποκαλούσαν τους Έλληνες τεμπέληδες

Για την περίοδο της ελληνικής κρίσης και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτή αναφέρθηκε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου της, με τίτλο «Ελευθερία».

Μεταξύ άλλων, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στο πώς αντιμετώπιζε όσα ακούγονταν και γράφονταν την εποχή που ως καγκελάριος της Γερμανίας κλήθηκε να διαχειριστεί την ελληνική κρίση χρέους, αλλά και στη σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε συνέντευξή της στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, που προβλήθηκε σήμερα, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας πήρε σαφείς αποστάσεις από τη ρητορική που κυριάρχησε εκείνη την περίοδο, άσκησε κριτική στους χειρισμούς Παπανδρέου και Τσίπρα και επιχείρησε να αποδομήσει το στερεότυπο περί «τεμπέληδων Ελλήνων».

Η ίδια δήλωσε πως δεν αποδέχθηκε ποτέ την αφήγηση που κυριάρχησε στη γερμανική κοινή γνώμη κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης.  «Αυτό που έλεγα πάντα στο κόμμα μου εκείνες τις δύσκολες στιγμές είναι πως δεν υπάρχουν Γερμανοί και Έλληνες. Υπήρχαν, δυστυχώς, κάποιες διεφθαρμένες γερμανικές εταιρείες και, ενδεχομένως, και διεφθαρμένες ελληνικές. Ομοίως, υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο εργατικοί Γερμανοί και Έλληνες. Αν ξεκινήσω να κρίνω ένα ολόκληρο έθνος με βάση ένα στερεότυπο, θα έχω ήδη αποτύχει».

Πρόσθεσε επίσης: «Με πλήγωνε όταν άκουγα "οι Έλληνες είναι το ένα και το άλλο". Σίγουρα και ο ελληνικός λαός έλεγε πως "οι Γερμανοί ήταν πάντα τσιγκούνηδες και διεφθαρμένοι". Έτσι, όμως, δεν πάμε πουθενά. Είχαμε μπροστά μας ένα αντικειμενικό πρόβλημα. Και ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να λυθεί».

Η πρώτη συνάντηση με τον Τσίπρα και η... Διεθνής

Η Μέρκελ περιέγραψε με λεπτομέρειες την πρώτη της επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγο μετά την εκλογή του το 2015: «Η κρίση του ευρώ φαινόταν να φτάνει στο τέλος της. Όμως ο Σαμαράς είχε δυσκολευτεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα και φαινόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως κερδίσει τις εκλογές. Φυσικά ανησυχούσαμε, γιατί είχε επιτεθεί στην τρόικα. Όμως ήθελα να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Η σκηνή της πρώτης τους συνάντησης στο Βερολίνο έχει, όπως την αφηγείται η ίδια, σχεδόν σατιρικά χαρακτηριστικά: «Τον περίμενα μπροστά στην καγκελαρία και πίσω περίμενε μια ομάδα του Die Linke. Τον είδα να βγαίνει από το αυτοκίνητο και να ακούει τη Διεθνή. Τους χαιρέτισε και μετά ήρθε σε μένα. Του είπα πως ήταν λίγο περίεργο να πάει πρώτα στους Αριστερούς και μου απάντησε: "Πρέπει να στηρίζουμε τους δικούς μας". Βρήκα την απάντησή του έξυπνη».

Στη συνέχεια μίλησε για το τηλεφώνημα του Τσίπρα σε αυτήν και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την Παρασκευή για να τους ανακοινώσει ότι πάει σε δημοψήφισμα. Η Μέρκελ ξαφνιάστηκε, καθώς ο Τσίπρας της είχε πει ότι θα το συζητήσει πρώτα με το κόμμα. Αλλά τελικά τηλεφώνησε να πει ότι πάει σε δημοψήφισμα.

«Δεν υπήρχε έτοιμο σχέδιο για Grexit, δεν ήθελα ποτέ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ.

Ο Παπανδρέου χωρίς σχέδιο

Ανατρέχοντας στα πρώτα επεισόδια της κρίσης, το 2010, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε ακόμη την απορία της για τη σύγχυση που επικρατούσε τότε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς: «Ο Τρισέ και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούσαν πολύ για την Ελλάδα. Όμως δεν καταλάβαινα τι ζητούσαν από τη Γερμανία να κάνει. Δεν είχε σχεδιαστεί το ευρώ ώστε να στηρίζει η μία χώρα την άλλη.  Δεν υπήρχε τρόπος να παρέμβω. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν είχε ρωτήσει κανείς τον Έλληνα πρωθυπουργό τι θέλει να κάνει».

Η ίδια θυμάται ότι ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτήριζε ανέφικτο τον στόχο της Επιτροπής για έλλειμμα στο 4%, ενώ εκείνη περίμενε από τον Παπανδρέου να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο: «Ο Παπανδρέου δεν είχε ακόμη σχέδιο - όπως εκ των υστέρων κατάλαβα».