Στοιχεία για την ανακεφαλαιοποίηση από Γ. Δραγασάκη

Στοιχεία για την ανακεφαλαιοποίηση από Γ. Δραγασάκη

Στοιχεία για την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών έδωσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, υποστηρίζοντας ότι οι  κραυγές περί αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην τράπεζα Πειραιώς το δημόσιο κατέχει το 26%, ενώ το 40% κατέχουν εγχώριοι επενδυτές. Το 41% της Εθνικής βρίσκεται στα χέρια του Τ.Χ.Σ. και το 12% σε εγχώριους επενδυτές. Την ίδια ώρα, τόσο στην Alpha όσο και την Eurobank το κράτος συμμετέχει με εκπρόσωπο του στο διοικητικό Συμβούλιο, ενώ στην πρώτη το δημόσιο κατέχει ακόμα το 11%.

«Η νέα ανακεφαλαιποίηση κατέστη αναγκαία γιατί οι προηγούμενες δεν θωράκισαν επαρκώς τις τράπεζες και δεν συνοδεύτηκαν από ένα σχέδιο για κόκκινα δάνεια», είπε ο Γ. Δραγασάκης και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσει ότι προστάτευσε τους παλαιούς μετόχους και τις διοικήσεις.

«Προστατεύτηκαν παλαιοί μέτοχοι και διοικήσεις με τρόπο σκανδαλώδη. Για αυτό αναφορές σε εξεταστικές επιτροπές για εμάς, δεν συνιστούν απειλές, αλλά καθήκον. Ο φάκελος των τραπεζών δεν έχει ακόμα ανοίξει», προειδοποίησε. Προανήγγειλε, ακόμα, ότι εντός του 2016 θα γίνει ορατό το εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα για μικρές επιχειρήσεις, καινοτόμες δράσεις και τοπική επιχειρηματικότητα.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Γ. Δραγασάκης απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης, μιας και, όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί  κυβέρνηση ψηφισμένη δύο φορές από τον ελληνικό λαό. Οικουμενικές κυβερνήσεις γίνονται όταν υπάρχει κενό εξουσίας ή δεν υπάρχει πόλος νομιμοποιημένος από το λαό».