Στη Μάλτα σήμερα και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας για το προσφυγικό

Στη Μάλτα σήμερα και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας για το προσφυγικό

Στη Βαλέτα της Μάλτας θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ - Αφρικής με κυριότερο θέμα τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη στόχος της κυβέρνησης είναι το προσφυγικό να καταστεί συνολικό πρόβλημα της ΕΕ και όχι μόνο των κρατών πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία ενώ από τις βασικές επιδιώξεις της Αθήνας είναι η διαμόρφωση συνολικής αντίληψης για την αντιμετώπιση των δικτύων παραμονής και διακίνησης, ενώ η ελληνική πλευρά θα επικεντρωθεί και στην ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το Mega, αναμένεται να θέσει το θέμα της ταυτοποίησης στο τουρκικό έδαφος ενόψει και της άτυπης συνόδου που θα γίνει την Πέμπτη μιας και θεωρείται η καλύτερή του ευκαιρία να το πράξει προτού μεταβεί στην Τουρκία στις 17 και 18 Νοεμβρίου.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια σειρά από αφρικανικές χώρες ενώ θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία.