Στα Καλάβρυτα ο Π. Παυλόπουλος για τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Ολοκαυτώματος

Στα Καλάβρυτα ο Π. Παυλόπουλος για τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Ολοκαυτώματος

Κορυφώνονται αύριο στα Καλάβρυτα οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 72 χρόνων από το ολοκαύτωμα.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων, σύμφωνα με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της μαρτυρικής πόλης.

Ειδικότερα, στις 10.40 αύριο το πρωί θα τελεστή στον καθεδρικό ναό των Καλαβρύτων πάνδημο μνημόσυνο για τους Καλαβρυτινούς που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Χασάπη.

Στις 11.00 θα τελεστή επιμνημόσυνη δέηση στο τόπο θυσίας και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Στην συνέχεια, σε ειδική τελετή που θα γίνει το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων και ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς θα του επιδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης.

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφθεί το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και θα παραδώσει τα έπαθλα στους νικητές - δρομείς του δρόμου θυσίας, που διοργανώνεται, φέτος, για πρώτη φορά, σε συνεργασία του δήμου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο δρόμος θυσίας, στον οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 800 δρομείς, θα διεξαχθεί σε απόσταση 10.000 μέτρων, με αφετηρία την μαρτυρική κοινότητα Ρογών. Εκεί, στις 8 Δεκεμβρίου του 1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν 65 άνδρες κατοίκους του χωριού και στην συνέχεια το πυρπόλησαν. Ο τερματισμός θα γίνει μπροστά από την ιστορική εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου των Καλαβρύτων και συγκεκριμένα κάτω από το ρολόι του καμπαναριού, που έχει σταματήσει, στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και δείχνει την ώρα της καταστροφής τής εκκλησίας, δηλαδή 2.35 μ.μ.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 6.00 το απόγευμα, θα συνεδριάσει στα Καλάβρυτα το διοικητικό συμβούλιο του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος.

Μία ώρα αργότερα, στις 7.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην μαθητικής εστίας Καλαβρύτων η παρουσίαση και βράβευση ποιημάτων του πανελλήνιου μαθητικού ποιητικού διαγωνισμού «Άθλον ποιήσεως Γιάννης και Λένα Στρέφη - Κουτσοχέρα». » Θα ακολουθήσει μουσικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Επίσης, στο κτήριο της πλατείας Πετμεζαίων λειτουργεί σε συνεργασία με το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος έκθεση εικαστικών έργων, εμπνευσμένων από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ